Kopytka, które zawsze się udają? Dodaj ten składnik, a wyjdą miękkie i się nie rozpadną

Kopytka, symbol domowej kuchni, to danie, które uwielbiają Polacy. Jednak, aby osiągnąć idealną konsystencję, warto zastosować prosty trik – dodać do ciasta twaróg. Ten niepozorny składnik sprawi, że kopytka będą miękkie, kremowe i nierozpadające się podczas gotowania.

Kopytka, które zawsze się udają? Dodaj ten jeden składnikKopytka, które zawsze się udają? Dodaj ten jeden składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kopytka to klasyka polskiej kuchni, goszcząca na stołach od pokoleń. Te delikatne, ziemniaczane kluski można serwować na wiele sposobów – zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Chociaż ich przygotowanie wydaje się proste, wiele osób ma problem z uzyskaniem idealnej konsystencji – kopytka bywają za twarde, za miękkie lub rozpadają się podczas gotowania. Sekretem, który sprawia, że zawsze wychodzą perfekcyjnie, jest dodanie twarogu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort ziemniaczany zastąpi dwudaniowy obiad

Twaróg – klucz do idealnej konsystencji

Dodanie półtłustego twarogu do masy ziemniaczanej to trik, który całkowicie odmienia tradycyjny przepis. Twaróg nie tylko nadaje kluskom delikatnie kwaskowy smak, ale przede wszystkim sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne i miękkie, a kopytka nie rozpadają się podczas gotowania. Dzięki temu kluski są delikatniejsze i bardziej kremowe w konsystencji.

Taki przepis świetnie sprawdzi się zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Kopytka można podawać z sosem grzybowym, śmietaną i skwarkami, ale również z owocami, jogurtem lub odrobiną cynamonu.

Przepis na kopytka z twarogiem

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej + do podsypania
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dokładnie utłuc tłuczkiem.
  2. Twaróg rozgnieść widelcem lub również przepuścić przez praskę, aby uzyskać gładką konsystencję.
  3. W misce wymieszać ziemniaki z twarogiem dodać jajko oraz sól. Następnie stopniowo wsypywać mąkę i szybko zagnieść ciasto – nie wyrabiać go zbyt długo, aby nie stało się zbyt rzadkie.
  4. Na podsypanej mąką stolnicy uformować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm, a następnie pokroić je pod skosem na mniejsze kawałki.
  5. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Kopytka wrzucać partiami do wrzącej wody i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez około minutę, następnie wyławiać łyżką cedzakową.

Kopytka można podawać od razu lub podsmażyć na złoty kolor na patelni. Doskonale komponują się z różnymi dodatkami – zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"