To najgorszy ser do sernika. Omijaj go szerokim łukiem, by nie popsuć ciasta
Inne ciasta zmieniają się odpowiednio do rodzaju świąt i pory roku, tylko sernik pozostaje w stałym repertuarze na każdą okazję. Trudno się dziwić – jest bardzo łatwy do przygotowania, a także stwarza wiele różnych możliwości modyfikacji. W każdym podstawą jest dobry twaróg. W tym przypadku zła decyzja zakupowa może zaważyć na sukcesie cukierniczym.
Najlepszym i najzdrowszym wyborem jest zwykły twaróg bez żadnych dodatków, który samodzielnie zmielisz w maszynce, oczywiście dwukrotnie. Jednak obecnie mało kto posiada taką maszynkę w domu. Dlatego o wiele częściej kupowane są gotowe produkty w wiaderkach. Wybór takiego twarogu na sernik nie musi być złą decyzją – pod warunkiem, że patrzysz na jego skład.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc
Takiego sera nie kupuj na sernik
Sery w wiaderkach lub tzw. twarogi sernikowe dostępne w sklepach są bardzo różnej jakości. Jeśli na etykiecie wypisany jest tylko twaróg, śmietanka i ewentualnie żywe kultury bakterii, taki produkt jest dobry i bezpieczny dla zdrowia. Co prawda, o wiele lepszy jest zwykły twaróg tłusty lub półtłusty, który nie zawiera śmietanki zwiększającej kaloryczność produktu.
Uważaj na sery zawierające skrobię modyfikowaną i gumę guar. Takie substancje nie tylko są niepotrzebne, ale mogą także sporo namieszać w konsystencji wypiekanego ciasta. Sernik z tymi dodatkami często opada po upieczeniu, a jego środek robi się gumowaty. Nie kupuj także produktów z dodatkiem substancji konserwujących – mogą one zmienić kolor wypieku.
Czy twaróg chudy jest dobry na sernik?
Być może niejedna osoba będzie rozczarowana, ale chudy twaróg to nie jest dobry wybór. Zrobiony z niego sernik wyjdzie suchy i bez smaku. Jeśli chcesz odchudzić ciasto, użyj twarogu tłustego albo półtłustego, ale już nie dodawaj do niego śmietanki.
"Najlepiej jest używać sera białego tłustego i samemu go zmielić. Jeśli zaś używamy gotowego sera na sernik, to warto pamiętać, że w celu uzyskania właściwej konsystencji przez producenta, dodawana jest śmietana lub śmietanka, czyli tłuszcz. Taki ser ma większą zawartość tłuszczu niż ser biały pełnotłusty" – mówi Celina Kinicka, dietetyczka w Centrum Medycznym Damiana (za: zywienie.medonet.pl).
Sernik z mascarpone lub serkiem Philadelphia
Znana w sieci propagatorka zdrowego żywienia Katarzyna Bosacka w materiale na TikToku porównuje wartości odżywcze serka Philadelphia, mascarpone i zwykłego twarogu półtłustego. Już zawartość białka buduje różnice – w kremowych serkach znajdują się tylko 3 g białka, podczas gdy w twarogu jest go 6 x więcej, czyli 18 g białka na 100 g sera. Katarzyna Bosacka porównuje również zawartość tłuszczu – w twarogu znajduje się 3,5 g tłuszczu, w serku Philadelphia jest 21 g i nawet 40 g tłuszczu na 100 g w serku mascarpone.
Unikaj serków homogenizowanych i kanapkowych
Z takich serków teoretycznie możesz zrobić ciasto, ale wyjdzie ono bardzo słodkie i na pewno nie będzie zdrowe. Tego typu produkty są wysokoprzetworzone, a w serkach homogenizowanych znajduje się dodatkowo bardzo duża ilość cukru. Często w składzie nie ma nawet domieszki białego sera – jest mleko, śmietanka, cukier, skrobia, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko w proszku i sztuczne aromaty.