PoradyTo najgorszy ser do sernika. Omijaj go szerokim łukiem, by nie popsuć ciasta

To najgorszy ser do sernika. Omijaj go szerokim łukiem, by nie popsuć ciasta

Inne ciasta zmieniają się odpowiednio do rodzaju świąt i pory roku, tylko sernik pozostaje w stałym repertuarze na każdą okazję. Trudno się dziwić – jest bardzo łatwy do przygotowania, a także stwarza wiele różnych możliwości modyfikacji. W każdym podstawą jest dobry twaróg. W tym przypadku zła decyzja zakupowa może zaważyć na sukcesie cukierniczym.

Zła decyzja zakupowa może sprawić, że sernik nie wyrośnie
Zła decyzja zakupowa może sprawić, że sernik nie wyrośnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Najlepszym i najzdrowszym wyborem jest zwykły twaróg bez żadnych dodatków, który samodzielnie zmielisz w maszynce, oczywiście dwukrotnie. Jednak obecnie mało kto posiada taką maszynkę w domu. Dlatego o wiele częściej kupowane są gotowe produkty w wiaderkach. Wybór takiego twarogu na sernik nie musi być złą decyzją – pod warunkiem, że patrzysz na jego skład.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc

Takiego sera nie kupuj na sernik

Sery w wiaderkach lub tzw. twarogi sernikowe dostępne w sklepach są bardzo różnej jakości. Jeśli na etykiecie wypisany jest tylko twaróg, śmietanka i ewentualnie żywe kultury bakterii, taki produkt jest dobry i bezpieczny dla zdrowia. Co prawda, o wiele lepszy jest zwykły twaróg tłusty lub półtłusty, który nie zawiera śmietanki zwiększającej kaloryczność produktu.

Uważaj na sery zawierające skrobię modyfikowaną i gumę guar. Takie substancje nie tylko są niepotrzebne, ale mogą także sporo namieszać w konsystencji wypiekanego ciasta. Sernik z tymi dodatkami często opada po upieczeniu, a jego środek robi się gumowaty. Nie kupuj także produktów z dodatkiem substancji konserwujących – mogą one zmienić kolor wypieku.

Czy twaróg chudy jest dobry na sernik?

Być może niejedna osoba będzie rozczarowana, ale chudy twaróg to nie jest dobry wybór. Zrobiony z niego sernik wyjdzie suchy i bez smaku. Jeśli chcesz odchudzić ciasto, użyj twarogu tłustego albo półtłustego, ale już nie dodawaj do niego śmietanki.

"Najlepiej jest używać sera białego tłustego i samemu go zmielić. Jeśli zaś używamy gotowego sera na sernik, to warto pamiętać, że w celu uzyskania właściwej konsystencji przez producenta, dodawana jest śmietana lub śmietanka, czyli tłuszcz. Taki ser ma większą zawartość tłuszczu niż ser biały pełnotłusty" – mówi Celina Kinicka, dietetyczka w Centrum Medycznym Damiana (za: zywienie.medonet.pl).

Sernik z mascarpone lub serkiem Philadelphia

Znana w sieci propagatorka zdrowego żywienia Katarzyna Bosacka w materiale na TikToku porównuje wartości odżywcze serka Philadelphia, mascarpone i zwykłego twarogu półtłustego. Już zawartość białka buduje różnice – w kremowych serkach znajdują się tylko 3 g białka, podczas gdy w twarogu jest go 6 x więcej, czyli 18 g białka na 100 g sera. Katarzyna Bosacka porównuje również zawartość tłuszczu – w twarogu znajduje się 3,5 g tłuszczu, w serku Philadelphia jest 21 g i nawet 40 g tłuszczu na 100 g w serku mascarpone.

Unikaj serków homogenizowanych i kanapkowych

Z takich serków teoretycznie możesz zrobić ciasto, ale wyjdzie ono bardzo słodkie i na pewno nie będzie zdrowe. Tego typu produkty są wysokoprzetworzone, a w serkach homogenizowanych znajduje się dodatkowo bardzo duża ilość cukru. Często w składzie nie ma nawet domieszki białego sera – jest mleko, śmietanka, cukier, skrobia, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko w proszku i sztuczne aromaty.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
serniktwarógjakość produktów

Wybrane dla Ciebie