To najgorszy ser do sernika. Omijaj go szerokim łukiem, by nie popsuć ciasta

Inne ciasta zmieniają się odpowiednio do rodzaju świąt i pory roku, tylko sernik pozostaje w stałym repertuarze na każdą okazję. Trudno się dziwić – jest bardzo łatwy do przygotowania, a także stwarza wiele różnych możliwości modyfikacji. W każdym podstawą jest dobry twaróg. W tym przypadku zła decyzja zakupowa może zaważyć na sukcesie cukierniczym.

Zła decyzja zakupowa może sprawić, że sernik nie wyrośnieZła decyzja zakupowa może sprawić, że sernik nie wyrośnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najlepszym i najzdrowszym wyborem jest zwykły twaróg bez żadnych dodatków, który samodzielnie zmielisz w maszynce, oczywiście dwukrotnie. Jednak obecnie mało kto posiada taką maszynkę w domu. Dlatego o wiele częściej kupowane są gotowe produkty w wiaderkach. Wybór takiego twarogu na sernik nie musi być złą decyzją – pod warunkiem, że patrzysz na jego skład.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik a'la Twix jest puszysty jak chmurka. Wypróbuj genialny przepis

Takiego sera nie kupuj na sernik

Sery w wiaderkach lub tzw. twarogi sernikowe dostępne w sklepach są bardzo różnej jakości. Jeśli na etykiecie wypisany jest tylko twaróg, śmietanka i ewentualnie żywe kultury bakterii, taki produkt jest dobry i bezpieczny dla zdrowia. Co prawda, o wiele lepszy jest zwykły twaróg tłusty lub półtłusty, który nie zawiera śmietanki zwiększającej kaloryczność produktu.

Uważaj na sery zawierające skrobię modyfikowaną i gumę guar. Takie substancje nie tylko są niepotrzebne, ale mogą także sporo namieszać w konsystencji wypiekanego ciasta. Sernik z tymi dodatkami często opada po upieczeniu, a jego środek robi się gumowaty. Nie kupuj także produktów z dodatkiem substancji konserwujących – mogą one zmienić kolor wypieku.

Czy twaróg chudy jest dobry na sernik?

Być może niejedna osoba będzie rozczarowana, ale chudy twaróg to nie jest dobry wybór. Zrobiony z niego sernik wyjdzie suchy i bez smaku. Jeśli chcesz odchudzić ciasto, użyj twarogu tłustego albo półtłustego, ale już nie dodawaj do niego śmietanki.

"Najlepiej jest używać sera białego tłustego i samemu go zmielić. Jeśli zaś używamy gotowego sera na sernik, to warto pamiętać, że w celu uzyskania właściwej konsystencji przez producenta, dodawana jest śmietana lub śmietanka, czyli tłuszcz. Taki ser ma większą zawartość tłuszczu niż ser biały pełnotłusty" – mówi Celina Kinicka, dietetyczka w Centrum Medycznym Damiana (za: zywienie.medonet.pl).

Sernik z mascarpone lub serkiem Philadelphia

Znana w sieci propagatorka zdrowego żywienia Katarzyna Bosacka w materiale na TikToku porównuje wartości odżywcze serka Philadelphia, mascarpone i zwykłego twarogu półtłustego. Już zawartość białka buduje różnice – w kremowych serkach znajdują się tylko 3 g białka, podczas gdy w twarogu jest go 6 x więcej, czyli 18 g białka na 100 g sera. Katarzyna Bosacka porównuje również zawartość tłuszczu – w twarogu znajduje się 3,5 g tłuszczu, w serku Philadelphia jest 21 g i nawet 40 g tłuszczu na 100 g w serku mascarpone.

Unikaj serków homogenizowanych i kanapkowych

Z takich serków teoretycznie możesz zrobić ciasto, ale wyjdzie ono bardzo słodkie i na pewno nie będzie zdrowe. Tego typu produkty są wysokoprzetworzone, a w serkach homogenizowanych znajduje się dodatkowo bardzo duża ilość cukru. Często w składzie nie ma nawet domieszki białego sera – jest mleko, śmietanka, cukier, skrobia, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko w proszku i sztuczne aromaty.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥