Takie kopytka nie pójdą w boczki. Możesz jeść nawet na diecie

Tradycyjne kopytka w nowej, lżejszej odsłonie to dowód na to, że klasyczne dania mogą wspierać sylwetkę i jednocześnie smakować jeszcze lepiej. Te miękkie kluski na bazie ziemniaków i twarogu są znane od pokoleń, ale w tej wersji mają nową wartość, ponieważ dostarczają solidną porcję białka i witamin, a przy tym są lekkostrawne i sycące. To danie, które wygląda niepozornie, a na talerzu okazuje się pełne smaku i wartości odżywczych.
KopytkaWyłóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć przygotowanie kopytek wymaga chwili czasu, efekt wynagradza każdą minutę. Ugotowane ziemniaki łączymy z twarogiem, mąką i jajkiem, zagniatając elastyczne ciasto, z którego powstają miękkie kluski. Po ugotowaniu rozpływają się w ustach, a ich neutralny smak powoduje, że pasują do wielu dodatków. Można je podać w wersji słodkiej, np. z owocami, jogurtem lub musem albo wytrawnej, z gulaszem, podsmażoną cebulką lub kapustą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka po częstochowsku

W tej wersji nie tylko zachwycają smakiem, ale także wspierają zdrową dietę. Ziemniaki to źródło błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B, które wzmacniają odporność i pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Twaróg dostarcza pełnowartościowe białko i wapń, dzięki czemu kopytka stają się posiłkiem, który syci na długo, a jednocześnie nie obciąża.

To przykład, że nawet tradycyjne potrawy można przygotować w wersji fit, bez utraty smaku, za to z dodatkową porcją wartości. Kopytka w tej odsłonie to idealny wybór dla tych, którzy kochają kuchnię polską, ale chcą jeść świadomie i lekko. Jak zrobić kopytka z twarogiem?

Przepis na kopytka

Składniki:

  • 2-3 małe ziemniaki,
  • 100 g twarogu chudego,
  • 5 łyżek mąki pszennej lub ryżowej,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Wybierz ziemniaki podobnej wielkości, umyj, obierz i ponownie opłucz, a następnie gotuj w lekko osolonej wodzie (3:1) pod przykryciem przez około 30 minut, aż będą miękkie (sprawdź nożem).
  2. Do miski włóż ugotowane ziemniaki i twaróg. Przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć widelcem. Zostaw do lekkiego przestudzenia. Dodaj mąkę i dokładnie mieszaj oraz ucieraj łyżką.
  3. Następnie zagnieć dłońmi jednolite ciasto. Ciasto będzie lekko klejące – jeśli jednak będzie się bardzo kleiło (może to być zależne od gatunku ziemniaków) dodaj trochę więcej mąki. 
  4. Ciasto przełóż na delikatnie oprószony mąką blat lub deskę i podziel na kilka części (z mniejszych porcji łatwiej formuje się kopytka).
  5. Z każdej części formuj wałek grubości palca, delikatnie obtaczając go w mące. 
  6. Uformowany wałek delikatnie spłaszcz i potnij na ukośne kilkucentymetrowe kawałki „kopytka”.
  7. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Zmniejsz ogień od razu gdy woda się zagotuje.
  8. Kopytka gotuj porcjami po kilka sztuk. Ostrożnie je wkładaj do wody i delikatnie mieszaj łyżką, aby nie przyklejały się do dna garnka.
  9. Gotuj około 2-3 min od momentu wypłynięcia. Wyciągnij łyżką cedzakową i przełóż na talerz. Zjedz od razu po przygotowaniu. 
Kopytka przepis
Ugotuj i odcedź
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione