Takie kopytka nie pójdą w boczki. Możesz jeść nawet na diecie
Choć przygotowanie kopytek wymaga chwili czasu, efekt wynagradza każdą minutę. Ugotowane ziemniaki łączymy z twarogiem, mąką i jajkiem, zagniatając elastyczne ciasto, z którego powstają miękkie kluski. Po ugotowaniu rozpływają się w ustach, a ich neutralny smak powoduje, że pasują do wielu dodatków. Można je podać w wersji słodkiej, np. z owocami, jogurtem lub musem albo wytrawnej, z gulaszem, podsmażoną cebulką lub kapustą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grochówka po częstochowsku
W tej wersji nie tylko zachwycają smakiem, ale także wspierają zdrową dietę. Ziemniaki to źródło błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B, które wzmacniają odporność i pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Twaróg dostarcza pełnowartościowe białko i wapń, dzięki czemu kopytka stają się posiłkiem, który syci na długo, a jednocześnie nie obciąża.
To przykład, że nawet tradycyjne potrawy można przygotować w wersji fit, bez utraty smaku, za to z dodatkową porcją wartości. Kopytka w tej odsłonie to idealny wybór dla tych, którzy kochają kuchnię polską, ale chcą jeść świadomie i lekko. Jak zrobić kopytka z twarogiem?
Przepis na kopytka
Składniki:
- 2-3 małe ziemniaki,
- 100 g twarogu chudego,
- 5 łyżek mąki pszennej lub ryżowej,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Wybierz ziemniaki podobnej wielkości, umyj, obierz i ponownie opłucz, a następnie gotuj w lekko osolonej wodzie (3:1) pod przykryciem przez około 30 minut, aż będą miękkie (sprawdź nożem).
- Do miski włóż ugotowane ziemniaki i twaróg. Przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć widelcem. Zostaw do lekkiego przestudzenia. Dodaj mąkę i dokładnie mieszaj oraz ucieraj łyżką.
- Następnie zagnieć dłońmi jednolite ciasto. Ciasto będzie lekko klejące – jeśli jednak będzie się bardzo kleiło (może to być zależne od gatunku ziemniaków) dodaj trochę więcej mąki.
- Ciasto przełóż na delikatnie oprószony mąką blat lub deskę i podziel na kilka części (z mniejszych porcji łatwiej formuje się kopytka).
- Z każdej części formuj wałek grubości palca, delikatnie obtaczając go w mące.
- Uformowany wałek delikatnie spłaszcz i potnij na ukośne kilkucentymetrowe kawałki „kopytka”.
- W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Zmniejsz ogień od razu gdy woda się zagotuje.
- Kopytka gotuj porcjami po kilka sztuk. Ostrożnie je wkładaj do wody i delikatnie mieszaj łyżką, aby nie przyklejały się do dna garnka.
- Gotuj około 2-3 min od momentu wypłynięcia. Wyciągnij łyżką cedzakową i przełóż na talerz. Zjedz od razu po przygotowaniu.