W piątki często robię te kluseczki z 3 składników. Są lepsze niż kopytka i bardzo mięciutkie

Masz ochotę na szybki, domowy obiad z tego, co akurat masz w kuchni? Te kluski przygotujesz w kilka minut, a efekt zachwyci całą rodzinę.

Te kluski zrobisz z trzech składnikówTe kluski zrobisz z trzech składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Bywa tak, że w lodówce i spiżarni robi się pusto, a domownicy pytają o coś ciepłego i sycącego. Wtedy najlepiej sprawdzają się przepisy szybkie, tanie i niezawodne. Te wyjątkowe kluski (przygotowywane tylko z trzech składników) to idealna odpowiedź, bo robi się je błyskawicznie, smakują lepiej niż domowe kopytka, a do tego można podawać je w wersji słodkiej albo wytrawnej. W moim domu ten przepis pojawia się regularnie, szczególnie w piątki, gdy czasu i chęci na długie gotowanie jest najmniej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem

Jak zrobić proste kluski?

Tajemnicą miękkiej i elastycznej konsystencji jest kasza manna. Wystarczy jej odrobina, by kluski były zwarte, a jednocześnie delikatne w środku. Cała reszta to twaróg i jajko – i to właśnie ser gra tutaj pierwsze skrzypce. Najlepiej sprawdza się tłusty lub półtłusty, ale nie trzeba go mielić – wystarczy rozgnieść widelcem, żeby powstała aksamitna masa.

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • 2 czubate łyżki kaszy manny,
  • jajko,
  • szczypta soli (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć twaróg widelcem, dodaj jajko i kaszę mannę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. W garnku zagotuj wodę z solą.
  3. Z powstałej masy formuj małe kluski – wilgotnymi dłońmi lub odkrawając kawałki z wałka.
  4. Wrzucaj do wrzątku i gotuj około 4 minut od momentu wypłynięcia.

Jak podawać kluski? W wersji na słodko sprawdzą się z roztopionym masłem i cukrem oraz cynamonem - to absolutna klasyka. Poza tym świetnie smakują z bułką tartą, śmietaną czy świeżymi owocami. W lecie lubię je łączyć z różnymi na przykład borówką lub maliną.

Jeśli wolisz wytrawną odsłonę, możesz polać kluski sosem pomidorowym lub pieczarkowym albo dodać do nich podsmażone warzywa. Smakują świetnie także jako dodatek do mięs czy ryb. Pasują też do duszonego szpinaku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇