Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze

Kotlety mielone, obok schabowych, należą do najpopularniejszych tradycyjnych dań obiadowych w Polsce. Nawet klasykę można jednak delikatnie udoskonalić, sprawiając, że będzie jeszcze bardziej soczysta niż zwykle.

Mielone z serem wychodzą soczyste jak w mlecznym barzeMielone z serem wychodzą soczyste jak w mlecznym barze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robson90

Dodatek sera żółtego do kotletów mielonych jest w Polsce dość dobrze znany. W tym przepisie nie dodajemy jednak startego sera bezpośrednio do mięsnej masy, lecz otaczamy kawałek sera mielonym mięsem. Dzięki temu ser jest znacznie bardziej wyczuwalny i po przekrojeniu kotleta często wręcz się wypływa, robiąc duże wrażenie szczególnie na miłośnikach sera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowa szynka w aromatycznym sosie. Mięso tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach

Kotlety mielone z dodatkiem sera

W przygotowaniu kotletów mielonych ważne jest nie tylko mięso, ale również dodatki, które mogą nadać daniu nowy i wyrazisty smak. Jednym z nich jest kawałek żółtego sera, który wkłada się do środka kotleta. Podczas smażenia ser się roztapia, dzięki czemu kotlety są wilgotne w środku i lekko ciągnące się. To prosty sposób, który sprawia, że danie staje się bardziej soczyste i smaczniejsze — bez konieczności używania trudnych składników czy skomplikowanych technik przygotowania. Ser dobrze pasuje do różnych rodzajów mięsa, dlatego możesz dowolnie dopasować kotlety do swoich upodobań lub tego, co akurat masz w lodówce.

Przepis na kotlety mielone z serem

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa mielonego,
  • 60 ml mleka,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 150 g sera żółtego w kawałku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone wyjmij z opakowania i włóż do wysokiej miski.
  2. Kajzerkę namocz w mleku, a następnie dokładnie odciśnij z nadmiaru płynu i dodaj do mięsa mielonego.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj do miski wraz z pieprzem ziołowym, solą i pieprzem.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób masę, aż będzie jednolita i kleista.
  5. Ser pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm.
  6. Nabieraj porcję mięsa w dłoń, uformuj płaski placek, nałóż na niego kawałek sera, a następnie dokładnie oblep go mięsną masą, tak aby ser był całkowicie zamknięty.
  7. Kotlety obtocz dokładnie w bułce tartej, delikatnie dociskając, by panierka dobrze się trzymała.
  8. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  9. Po usmażeniu odłóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  10. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z mizerią i ziemniakami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło