Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze

Kotlety mielone, obok schabowych, należą do najpopularniejszych tradycyjnych dań obiadowych w Polsce. Nawet klasykę można jednak delikatnie udoskonalić, sprawiając, że będzie jeszcze bardziej soczysta niż zwykle.

Mielone z serem wychodzą soczyste jak w mlecznym barzeMielone z serem wychodzą soczyste jak w mlecznym barze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robson90

Dodatek sera żółtego do kotletów mielonych jest w Polsce dość dobrze znany. W tym przepisie nie dodajemy jednak startego sera bezpośrednio do mięsnej masy, lecz otaczamy kawałek sera mielonym mięsem. Dzięki temu ser jest znacznie bardziej wyczuwalny i po przekrojeniu kotleta często wręcz się wypływa, robiąc duże wrażenie szczególnie na miłośnikach sera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowa szynka w aromatycznym sosie. Mięso tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach

Kotlety mielone z dodatkiem sera

W przygotowaniu kotletów mielonych ważne jest nie tylko mięso, ale również dodatki, które mogą nadać daniu nowy i wyrazisty smak. Jednym z nich jest kawałek żółtego sera, który wkłada się do środka kotleta. Podczas smażenia ser się roztapia, dzięki czemu kotlety są wilgotne w środku i lekko ciągnące się. To prosty sposób, który sprawia, że danie staje się bardziej soczyste i smaczniejsze — bez konieczności używania trudnych składników czy skomplikowanych technik przygotowania. Ser dobrze pasuje do różnych rodzajów mięsa, dlatego możesz dowolnie dopasować kotlety do swoich upodobań lub tego, co akurat masz w lodówce.

Przepis na kotlety mielone z serem

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa mielonego,
  • 60 ml mleka,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 150 g sera żółtego w kawałku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone wyjmij z opakowania i włóż do wysokiej miski.
  2. Kajzerkę namocz w mleku, a następnie dokładnie odciśnij z nadmiaru płynu i dodaj do mięsa mielonego.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj do miski wraz z pieprzem ziołowym, solą i pieprzem.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób masę, aż będzie jednolita i kleista.
  5. Ser pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm.
  6. Nabieraj porcję mięsa w dłoń, uformuj płaski placek, nałóż na niego kawałek sera, a następnie dokładnie oblep go mięsną masą, tak aby ser był całkowicie zamknięty.
  7. Kotlety obtocz dokładnie w bułce tartej, delikatnie dociskając, by panierka dobrze się trzymała.
  8. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  9. Po usmażeniu odłóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  10. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z mizerią i ziemniakami.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka