Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa

Czasem wystarczy naprawdę niewiele, by kotlety mielone smakowały jeszcze lepiej niż zwykle. Jedna niepozorna przyprawa potrafi całkowicie odmienić ich charakter. Choć obecna w polskich kuchniach od lat, przez długi czas była nieco zapomniana. Dziś znów zyskuje na popularności.

Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawęZawsze dodaję do mielonych tę przyprawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przyprawa, o której mowa, to pieprz ziołowy. Choć nazwa może być myląca, ponieważ nie zawiera ani grama czarnego pieprzu. W rzeczywistości jest to mieszanka ziół i przypraw korzennych, które razem tworzą intensywny, złożony smak. W jego skład wchodzą między innymi majeranek, tymianek, cząber, kolendra, kminek i gorczyca, a często także papryka, czosnek czy suszona cebula. W czasach PRL-u gościł niemal w każdej kuchni i był stosowany do wszystkiego, jednak dziś coraz więcej osób odkrywa go na nowo i docenia za niezwykłą wszechstronność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Pieprz ziołowy w kotletach mielonych

Dodanie pieprzu ziołowego do kotletów mielonych to prosty sposób, by nadać im głębszy, bardziej domowy smak. To właśnie dzięki niemu mielone zyskują wyrazisty, lekko ziołowy profil i aromat, który przywołuje wspomnienia dzieciństwa i babcinej kuchni. Co istotne, pieprz ziołowy to nie tylko smak, ale również szereg właściwości zdrowotnych — zawiera naturalne antyoksydanty, wspomaga trawienie, a także może korzystnie wpływać na układ krążenia i odporność. To przyprawa, która łączy tradycję z nowoczesnością i zdecydowanie zasługuje na stałe miejsce w kuchni. Warto po nią sięgać nie tylko przy przygotowywaniu klasycznych polskich dań, ale również do tych bardziej współczesnych.

Przepis na soczyste z pieprzem ziołowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 bułka,
  • 100 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do panierowania.

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku i dokładnie ją odciśnij, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. Następnie na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij je.
  4. W dużej misce połącz mięso mielone z przesmażoną cebulą i czosnkiem, jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, pieprzem ziołowym, szczyptą soli oraz pieprzu czarnego.
  5. Następnie dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
  6. Z tak przygotowanej masy formuj niewielkie kotlety, które obtaczaj w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron.
  8. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami i kapustą.
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀