Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki

Jeśli szukasz nowego sposobu na wykorzystanie cukinii, wypróbuj roladki z dodatkiem płatków owsianych. Takie pożywne i aromatyczne kotleciki idealnie sprawdzą się jako finger food na wieczór filmowy. A jeśli coś zostanie, spakuj je na lunch do pracy w towarzystwie świeżej sałatki.

Kotleciki z cukinii z płatkami owsianymi są lepsze niż mieloneKotleciki z cukinii z płatkami owsianymi są lepsze niż mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
oprac.  Anna Galuhn

Końcówka lata to czas, kiedy nadal możemy cieszyć się bogactwem owoców i warzyw sezonowych. Cukinia, będąca teraz na topie, jest dostępna wszędzie, co zachęca do eksperymentowania z nowymi przepisami. Roladki z cukinii i płatków owsianych są proste w przygotowaniu i doskonale smakują maczane w domowym sosie czosnkowym.

Takie szybkie roladki zrobisz z kilku podstawowych składników, takich jak cukinia, marchew i ziemniaki. Do tego wystarczy dodać kilka aromatycznych przypraw, jajka i płatki owsiane, które nadają im delikatnie orzechowy posmak. Usmażone na złoty kolor kotleciki wychodzą pyszne, pożywne i pełne wartości odżywczych, więc warto je zabrać na lunch do pracy lub spakować dziecku do śniadaniówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii

Szybki dip do roladek z cukinii

Do roladek doskonale pasuje ostry sosik z czosnkiem i papryczką chili, który można przygotować w kilka minut. Wystarczy wymieszać gęstą śmietanę lub jogurt z majonezem, dodać trochę mielonej papryki i granulowany czosnek. Mile widziany jest ziołowy dodatek – może to być koperek, natka kolendry, tymianek lub świeża mięta.

Przepis na roladki z cukinii

Chociaż lista składników nie jest taka mała, przygotowanie roladek zajmuje niecałe 30 minut. Wystarczy zetrzeć warzywa na tarce i wymieszać z prostymi dodatkami, które na pewno masz w domu.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 marchewka,
  • 1 ziemniak,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 70 g płatków owsianych,
  • 2 jajka,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • przyprawy: mielona słodka papryka, zioła prowansalskie, sól i pieprz,
  • mąka do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj z solą, przełóż na sitko i odstaw na około 15 minut, żeby odciekła. Następnie dobrze ją odciśnij.
  2. W międzyczasie obierz marchewkę i ziemniaka. Zetrzyj je na małych oczkach i przełóż do dużej miski. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzuć także startą i odciśniętą cukinię.
  3. Zblenduj płatki owsiane na proszek przy pomocy blendera kielichowego lub ręcznego, przesyp do miski z warzywami. Dodaj jajka, starty ser i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw masę na około 10 minut.
  4. Z masy uformuj małe roladki i obtocz je w mące, żeby były nią pokryte z każdej strony.
  5. Rozgrzej olej na patelni i smaż roladki na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Kotlety królewskie. Przedwojenny przepis na piątkowy obiad
Kotlety królewskie. Przedwojenny przepis na piątkowy obiad