Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki

Jeśli szukasz nowego sposobu na wykorzystanie cukinii, wypróbuj roladki z dodatkiem płatków owsianych. Takie pożywne i aromatyczne kotleciki idealnie sprawdzą się jako finger food na wieczór filmowy. A jeśli coś zostanie, spakuj je na lunch do pracy w towarzystwie świeżej sałatki.

Kotleciki z cukinii z płatkami owsianymi są lepsze niż mieloneKotleciki z cukinii z płatkami owsianymi są lepsze niż mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
oprac.  Anna Galuhn

Końcówka lata to czas, kiedy nadal możemy cieszyć się bogactwem owoców i warzyw sezonowych. Cukinia, będąca teraz na topie, jest dostępna wszędzie, co zachęca do eksperymentowania z nowymi przepisami. Roladki z cukinii i płatków owsianych są proste w przygotowaniu i doskonale smakują maczane w domowym sosie czosnkowym.

Takie szybkie roladki zrobisz z kilku podstawowych składników, takich jak cukinia, marchew i ziemniaki. Do tego wystarczy dodać kilka aromatycznych przypraw, jajka i płatki owsiane, które nadają im delikatnie orzechowy posmak. Usmażone na złoty kolor kotleciki wychodzą pyszne, pożywne i pełne wartości odżywczych, więc warto je zabrać na lunch do pracy lub spakować dziecku do śniadaniówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii

Szybki dip do roladek z cukinii

Do roladek doskonale pasuje ostry sosik z czosnkiem i papryczką chili, który można przygotować w kilka minut. Wystarczy wymieszać gęstą śmietanę lub jogurt z majonezem, dodać trochę mielonej papryki i granulowany czosnek. Mile widziany jest ziołowy dodatek – może to być koperek, natka kolendry, tymianek lub świeża mięta.

Przepis na roladki z cukinii

Chociaż lista składników nie jest taka mała, przygotowanie roladek zajmuje niecałe 30 minut. Wystarczy zetrzeć warzywa na tarce i wymieszać z prostymi dodatkami, które na pewno masz w domu.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 marchewka,
  • 1 ziemniak,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 70 g płatków owsianych,
  • 2 jajka,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • przyprawy: mielona słodka papryka, zioła prowansalskie, sól i pieprz,
  • mąka do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj z solą, przełóż na sitko i odstaw na około 15 minut, żeby odciekła. Następnie dobrze ją odciśnij.
  2. W międzyczasie obierz marchewkę i ziemniaka. Zetrzyj je na małych oczkach i przełóż do dużej miski. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzuć także startą i odciśniętą cukinię.
  3. Zblenduj płatki owsiane na proszek przy pomocy blendera kielichowego lub ręcznego, przesyp do miski z warzywami. Dodaj jajka, starty ser i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw masę na około 10 minut.
  4. Z masy uformuj małe roladki i obtocz je w mące, żeby były nią pokryte z każdej strony.
  5. Rozgrzej olej na patelni i smaż roladki na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione