Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Jeśli szukasz nowego sposobu na wykorzystanie cukinii, wypróbuj roladki z dodatkiem płatków owsianych. Takie pożywne i aromatyczne kotleciki idealnie sprawdzą się jako finger food na wieczór filmowy. A jeśli coś zostanie, spakuj je na lunch do pracy w towarzystwie świeżej sałatki.
Końcówka lata to czas, kiedy nadal możemy cieszyć się bogactwem owoców i warzyw sezonowych. Cukinia, będąca teraz na topie, jest dostępna wszędzie, co zachęca do eksperymentowania z nowymi przepisami. Roladki z cukinii i płatków owsianych są proste w przygotowaniu i doskonale smakują maczane w domowym sosie czosnkowym.
Takie szybkie roladki zrobisz z kilku podstawowych składników, takich jak cukinia, marchew i ziemniaki. Do tego wystarczy dodać kilka aromatycznych przypraw, jajka i płatki owsiane, które nadają im delikatnie orzechowy posmak. Usmażone na złoty kolor kotleciki wychodzą pyszne, pożywne i pełne wartości odżywczych, więc warto je zabrać na lunch do pracy lub spakować dziecku do śniadaniówki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii
Szybki dip do roladek z cukinii
Do roladek doskonale pasuje ostry sosik z czosnkiem i papryczką chili, który można przygotować w kilka minut. Wystarczy wymieszać gęstą śmietanę lub jogurt z majonezem, dodać trochę mielonej papryki i granulowany czosnek. Mile widziany jest ziołowy dodatek – może to być koperek, natka kolendry, tymianek lub świeża mięta.
Przepis na roladki z cukinii
Chociaż lista składników nie jest taka mała, przygotowanie roladek zajmuje niecałe 30 minut. Wystarczy zetrzeć warzywa na tarce i wymieszać z prostymi dodatkami, które na pewno masz w domu.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 marchewka,
- 1 ziemniak,
- 2 ząbki czosnku,
- 70 g płatków owsianych,
- 2 jajka,
- 100 g startego żółtego sera,
- przyprawy: mielona słodka papryka, zioła prowansalskie, sól i pieprz,
- mąka do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj z solą, przełóż na sitko i odstaw na około 15 minut, żeby odciekła. Następnie dobrze ją odciśnij.
- W międzyczasie obierz marchewkę i ziemniaka. Zetrzyj je na małych oczkach i przełóż do dużej miski. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzuć także startą i odciśniętą cukinię.
- Zblenduj płatki owsiane na proszek przy pomocy blendera kielichowego lub ręcznego, przesyp do miski z warzywami. Dodaj jajka, starty ser i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw masę na około 10 minut.
- Z masy uformuj małe roladki i obtocz je w mące, żeby były nią pokryte z każdej strony.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż roladki na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe.