Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam

Włoska kuchnia to coś więcej niż pizza i makaron – to także proste, pełne aromatu potrawy warzywne, które smakują jak lato zamknięte w garnku. Jednym z takich dań jest peperonata, czyli włoski gulasz z papryki, pomidorów i cebuli. To danie, które można podawać na ciepło lub na zimno, jako samodzielny posiłek, dodatek do mięsa, ryby czy pieczywa. Pachnie bazylią, oregano i świeżymi warzywami, a do tego jest lekkie i sycące.

Peperonata to włoska wariacja na temat gulaszuPeperonata to włoska wariacja na temat gulaszu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Peperonata to klasyczne danie kuchni włoskiej, które można określić jako warzywny gulasz z papryki, pomidorów i cebuli. To potrawa niezwykle prosta, a jednocześnie aromatyczna – bazuje na kilku składnikach, ale dzięki oliwie z oliwek i ziołom śródziemnomorskim smakuje wyjątkowo.

We Włoszech peperonatę przygotowuje się w każdym regionie trochę inaczej – czasem dodaje się do niej oliwki, kapary, a nawet ziemniaki. Najczęściej podaje się ją jako:

  • samodzielne danie warzywne,
  • dodatek do mięsa lub ryb,
  • sos do makaronu,
  • przystawkę z pieczywem (np. bruschetta).

Sekret jej popularności tkwi w prostocie – kilka świeżych warzyw, powolne duszenie i włoskie przyprawy sprawiają, że powstaje danie lekkie, zdrowe i pełne śródziemnomorskiego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Przepis na peperonatę, czyli jak zrobić włoski gulasz

Peperonata to klasyczny włoski gulasz z papryki, pomidorów i cebuli. Proste składniki, odrobina oliwy i ziół, a efekt wow gwarantowany. To danie pełne aromatu, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 3 czerwone papryki,
  • 2 żółte papryki,
  • 2 pomidory,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii.


Sposób przygotowania:

  1. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
  2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  4. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i podsmaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i jeszcze chwilę podsmaż.
  5. Następnie wrzuć pokrojone papryki, pomieszaj i duś pod przykryciem około 10 minut.
  6. Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Duś kolejne 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a całość zamieni się w gęsty, aromatyczny gulasz.

Podawaj na gorąco z chrupiącą bagietką, ryżem albo jako dodatek do mięsa i ryb. Peperonata smakuje też wyśmienicie na zimno, np. jako pasta do kanapek.

Peperonata po polsku?

Choć tradycyjnie peperonata to danie całkowicie warzywne, nic nie stoi na przeszkodzie, by nadać mu bardziej sycący charakter. W Polsce świetnie sprawdzi się dodatek mięsa – np. podsmażonej kiełbasy, kurczaka czy wieprzowiny, które zamienią ten aromatyczny włoski gulasz w pełnowartościowy obiad. Taka wersja zachowa słodycz papryki i aromat pomidorów, a jednocześnie będzie bardziej treściwa i bliska polskim smakom.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Wszystkie kucharki w Jugosławii robiły zapas tej pasty na zimę. Wcale nie chodzi o ajvar
Wszystkie kucharki w Jugosławii robiły zapas tej pasty na zimę. Wcale nie chodzi o ajvar