Od razu po przyjściu ze sklepu, robię tę rzecz. Bazylię mam bujną jak w ogródku włoskiej babci

Aromatyczna bazylia to obowiązkowe wykończenie wielu dań kuchni włoskiej. Sprawdzi się również jako baza do pesto, dodatek do sałatki czy składnik orzeźwiającej lemoniady. Prosty trik sprawi, że będzie rosła bujna i zielona.

Zastanawiasz się, co siać w lutym? Wybierz m.in. bazylię.Doniczki
Źródło zdjęć: © Pixabay | tookapic
Ewa Malinowska

Bazylię w doniczce znaleźć można niemal w każdym markecie. Wiele osób jednak rezygnuje z kupna - bywa kapryśna i łatwo więdnie lub brązowieje, co frustruje wielu jej posiadaczy. Można jednak przedłużyć jej życie i sprawić, że zdobycz z supermarketu nie będzie jednorazowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Bazylia w doniczce - jak pielęgnować?

Najlepszym rozwiązaniem byłoby posadzenie bazylii w ogródku. Nie każdy jednak ma taką możliwość. Kupiona w sklepie bazylia ma wiele zalet, przede wszystkim jest już gotowa do użycia. Należy jednak pamiętać, że taka roślina ma krótszą żywotność i wymaga odpowiedniej pielęgnacji, aby móc cieszyć się nią dłużej.

Jeśli doniczkę z bazylią umieścisz na parapecie, muchy nie wpadną do domu przez otwarte okno.
Jeśli doniczkę z bazylią umieścisz na parapecie, muchy nie wpadną do domu przez otwarte okno. © Adobe Stock

Pierwszą rzeczą, jaką powinieneś zrobić po zakupie bazylii, jest przesadzenie jej do większej doniczki z dobrze przepuszczalnym podłożem. Użyj ziemi ogrodowej zmieszanej z kompostem lub perlitem. Możesz również łatwo dostępną ziemię uniwersalną. Bazylia uwielbia słońce i ciepło. Umieść doniczkę w jasnym miejscu, najlepiej na południowym oknie i unikaj przeciągów. Niedobór światła może powodować żółknięcie liści.

Jak często podlewać bazylię?

Bazylia potrzebuje regularnego podlewania, ale nie należy jej przelewać. Podlewaj ją rano, gdy ziemia jest sucha na dotyk. Kiedy kwiaty przekwitną, od razu je usuwaj. To pobudzi roślinę do dalszego wzrstu.

Bazylia - Pyszności
Bazylia - Pyszności © Getty Images, | Madeleine_Steinbach

Bazylia potrzebuje regularnego przycinania, aby się krzewić. Niestety, wiele osób popełnia błąd, obrywając pojedyncze liście z całej długości pędów.

Jak prawidłowo obrywać liście bazylii:

  • Szczyp lub ścinaj nożem listki ze szczytów pędów.
  • Zawsze zostawiaj kilka liści u nasady bazylii, aby roślina mogła prowadzić fotosyntezę.

Regularne obrywanie liści stymuluje wzrost nowych pędów i sprawia, że bazylia staje się bardziej rozłożysta.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku