Od razu po przyjściu ze sklepu, robię tę rzecz. Bazylię mam bujną jak w ogródku włoskiej babci

Aromatyczna bazylia to obowiązkowe wykończenie wielu dań kuchni włoskiej. Sprawdzi się również jako baza do pesto, dodatek do sałatki czy składnik orzeźwiającej lemoniady. Prosty trik sprawi, że będzie rosła bujna i zielona.

Zastanawiasz się, co siać w lutym? Wybierz m.in. bazylię.Doniczki
Źródło zdjęć: © Pixabay | tookapic
Ewa Malinowska

Bazylię w doniczce znaleźć można niemal w każdym markecie. Wiele osób jednak rezygnuje z kupna - bywa kapryśna i łatwo więdnie lub brązowieje, co frustruje wielu jej posiadaczy. Można jednak przedłużyć jej życie i sprawić, że zdobycz z supermarketu nie będzie jednorazowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Bazylia w doniczce - jak pielęgnować?

Najlepszym rozwiązaniem byłoby posadzenie bazylii w ogródku. Nie każdy jednak ma taką możliwość. Kupiona w sklepie bazylia ma wiele zalet, przede wszystkim jest już gotowa do użycia. Należy jednak pamiętać, że taka roślina ma krótszą żywotność i wymaga odpowiedniej pielęgnacji, aby móc cieszyć się nią dłużej.

Jeśli doniczkę z bazylią umieścisz na parapecie, muchy nie wpadną do domu przez otwarte okno.
Jeśli doniczkę z bazylią umieścisz na parapecie, muchy nie wpadną do domu przez otwarte okno. © Adobe Stock

Pierwszą rzeczą, jaką powinieneś zrobić po zakupie bazylii, jest przesadzenie jej do większej doniczki z dobrze przepuszczalnym podłożem. Użyj ziemi ogrodowej zmieszanej z kompostem lub perlitem. Możesz również łatwo dostępną ziemię uniwersalną. Bazylia uwielbia słońce i ciepło. Umieść doniczkę w jasnym miejscu, najlepiej na południowym oknie i unikaj przeciągów. Niedobór światła może powodować żółknięcie liści.

Jak często podlewać bazylię?

Bazylia potrzebuje regularnego podlewania, ale nie należy jej przelewać. Podlewaj ją rano, gdy ziemia jest sucha na dotyk. Kiedy kwiaty przekwitną, od razu je usuwaj. To pobudzi roślinę do dalszego wzrstu.

Bazylia - Pyszności
Bazylia - Pyszności © Getty Images, | Madeleine_Steinbach

Bazylia potrzebuje regularnego przycinania, aby się krzewić. Niestety, wiele osób popełnia błąd, obrywając pojedyncze liście z całej długości pędów.

Jak prawidłowo obrywać liście bazylii:

  • Szczyp lub ścinaj nożem listki ze szczytów pędów.
  • Zawsze zostawiaj kilka liści u nasady bazylii, aby roślina mogła prowadzić fotosyntezę.

Regularne obrywanie liści stymuluje wzrost nowych pędów i sprawia, że bazylia staje się bardziej rozłożysta.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku