Domowe pesto z makaronem

Domowe pesto z makaronem i nie potrzebujesz nic więcej, aby przygotować genialny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Makaron

  1. 450 g mąka semolina
  2. 3 szt. jajka
  3. 1-2 łyżki oliwa z oliwek

Pesto

  1. 20 g orzeszki piniowe
  2. 1,5 szkl. świeża bazylia
  3. 1 ząbek czosnek
  4. 50 ml oliwa z oliwek
  5. 1 szczypta pieprz
  6. 50 g parmezan

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania makaronu. W tym celu połącz mąkę i jajka.

Obrazek

2. Zagnieć na ciasto, dodaj oliwę z oliwek, umieść w folii spożywczej i odstaw na chwilę.

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj na patelni orzeszki piniowe.

Obrazek

4. Teraz zblenduj świeżą bazylię. Po czym dodaj starty na tarce ząbek czosnku.

Obrazek

5. Nie zapomnij również o oliwie z oliwek i pieprzu.

Obrazek

6. Teraz przygotuj w moździerzu wcześniej podpieczone orzeszki pini.

Obrazek

7. Następnie dodaj je do mieszanki z bazylią. Jako ostatni składnik dodaj parmezan. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

8. Teraz rozwałkuj ciasto i przy pomocy noża potnij je w makaron.

Obrazek

9. Ugotuj makaron i wymieszaj go z wcześniej przygotowanym pesto.

Obrazek

10. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki