Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia

Cebula to jeden z najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni. Często ją szklimy, aby wydobyć jeszcze lepszy smak i wzbogacić całą potrawę. Jest jednak sposób, aby nadać cebuli naprawdę wyjątkowego charakteru. Ciotka pokazała mi, jak tego dokonać, dosypując popularny składnik.

Cebula z jednym dodatkiem jest o wiele smaczniejszaCebula z jednym dodatkiem jest o wiele smaczniejsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zeszklenie cebuli to ważny etap w przygotowaniu wielu potraw. Ten prosty zabieg sprawia, że staje się miękka, delikatna i zyskuje subtelną słodycz, która świetnie komponuje się z innymi składnikami.

Kluczem do idealnego zeszklenia jest dodanie cukru pod koniec smażenia cebuli. To niewielka zmiana, która potrafi znacząco poprawić smak cebuli, a tym samym całego dania. Dzięki temu potrawy nabierają głębi i stają się bardziej apetyczne, a sam proces przygotowania pozostaje szybki i nieskomplikowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Dlaczego warto zeszklić cebulę?

Cebula jest używana na całym świecie jako podstawa wielu dań, dlatego jej umiejętne przygotowanie jest tak ważne. Proces zeszklenia polega na delikatnym podsmażaniu cebuli na średnim ogniu, aż stanie się miękka, ale co ważne — nie może być przypalona. Zbyt wysoka temperatura spowoduje, że cebula będzie ciemna, niezdrowa i gorzka, a cały proces trzeba będzie rozpocząć od nowa.

Ważne jest także regularne mieszanie cebuli podczas smażenia. Dzięki temu cebula równomiernie się podsmaża, nabierając ładnego koloru i pełni smaku. Jednocześnie łatwiej kontrolujesz proces smażenia i możesz ocenić, kiedy cebula jest gotowa.

Ile wsypać cukru do cebuli, aby się skarmelizowała?

Dodatek cukru pod koniec smażenia cebuli jest często niedoceniany, a szkoda. Cukier wspomaga jej karmelizację, dzięki czemu zyskuje ona piękny, złocisty kolor i wzbogaca się o słodycz.

Wystarczy jedna lub dwie łyżeczki, by osiągnąć wyraźny efekt bez przesłodzenia. Cukier wpływa także na miękkość i soczystość cebuli, co sprawia, że staje się ona jeszcze przyjemniejsza w smaku i stanowi doskonały dodatek do wielu potraw.

Do czego używać zeszkloną cebulę?

Zeszklona cebula to uniwersalny składnik, który wzbogaci wiele potraw od najprostszych po te bardziej skomplikowane. Doskonale sprawdza się jako baza do dań mięsnych, na przykład ulubionego gulaszu czy pieczeni.

Możesz ją także wykorzystać w lżejszych przepisach, na przykład w sałatkach, kanapkach czy jako dodatek do pizzy. Zeszklona, lekko skarmelizowana cebula świetnie komponuje się również z potrawami wegetariańskimi i wegańskimi, nadając im ciekawy, pełniejszy smak - sprawdzi się chociażby w risotto lub w sosie pomidorowym do makaronu.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym