Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia

Cebula to jeden z najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni. Często ją szklimy, aby wydobyć jeszcze lepszy smak i wzbogacić całą potrawę. Jest jednak sposób, aby nadać cebuli naprawdę wyjątkowego charakteru. Ciotka pokazała mi, jak tego dokonać, dosypując popularny składnik.

Cebula z jednym dodatkiem jest o wiele smaczniejszaCebula z jednym dodatkiem jest o wiele smaczniejsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zeszklenie cebuli to ważny etap w przygotowaniu wielu potraw. Ten prosty zabieg sprawia, że staje się miękka, delikatna i zyskuje subtelną słodycz, która świetnie komponuje się z innymi składnikami.

Kluczem do idealnego zeszklenia jest dodanie cukru pod koniec smażenia cebuli. To niewielka zmiana, która potrafi znacząco poprawić smak cebuli, a tym samym całego dania. Dzięki temu potrawy nabierają głębi i stają się bardziej apetyczne, a sam proces przygotowania pozostaje szybki i nieskomplikowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Dlaczego warto zeszklić cebulę?

Cebula jest używana na całym świecie jako podstawa wielu dań, dlatego jej umiejętne przygotowanie jest tak ważne. Proces zeszklenia polega na delikatnym podsmażaniu cebuli na średnim ogniu, aż stanie się miękka, ale co ważne — nie może być przypalona. Zbyt wysoka temperatura spowoduje, że cebula będzie ciemna, niezdrowa i gorzka, a cały proces trzeba będzie rozpocząć od nowa.

Ważne jest także regularne mieszanie cebuli podczas smażenia. Dzięki temu cebula równomiernie się podsmaża, nabierając ładnego koloru i pełni smaku. Jednocześnie łatwiej kontrolujesz proces smażenia i możesz ocenić, kiedy cebula jest gotowa.

Ile wsypać cukru do cebuli, aby się skarmelizowała?

Dodatek cukru pod koniec smażenia cebuli jest często niedoceniany, a szkoda. Cukier wspomaga jej karmelizację, dzięki czemu zyskuje ona piękny, złocisty kolor i wzbogaca się o słodycz.

Wystarczy jedna lub dwie łyżeczki, by osiągnąć wyraźny efekt bez przesłodzenia. Cukier wpływa także na miękkość i soczystość cebuli, co sprawia, że staje się ona jeszcze przyjemniejsza w smaku i stanowi doskonały dodatek do wielu potraw.

Do czego używać zeszkloną cebulę?

Zeszklona cebula to uniwersalny składnik, który wzbogaci wiele potraw od najprostszych po te bardziej skomplikowane. Doskonale sprawdza się jako baza do dań mięsnych, na przykład ulubionego gulaszu czy pieczeni.

Możesz ją także wykorzystać w lżejszych przepisach, na przykład w sałatkach, kanapkach czy jako dodatek do pizzy. Zeszklona, lekko skarmelizowana cebula świetnie komponuje się również z potrawami wegetariańskimi i wegańskimi, nadając im ciekawy, pełniejszy smak - sprawdzi się chociażby w risotto lub w sosie pomidorowym do makaronu.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯