Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia

Cebula to jeden z najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni. Często ją szklimy, aby wydobyć jeszcze lepszy smak i wzbogacić całą potrawę. Jest jednak sposób, aby nadać cebuli naprawdę wyjątkowego charakteru. Ciotka pokazała mi, jak tego dokonać, dosypując popularny składnik.

Cebula z jednym dodatkiem jest o wiele smaczniejszaCebula z jednym dodatkiem jest o wiele smaczniejsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zeszklenie cebuli to ważny etap w przygotowaniu wielu potraw. Ten prosty zabieg sprawia, że staje się miękka, delikatna i zyskuje subtelną słodycz, która świetnie komponuje się z innymi składnikami.

Kluczem do idealnego zeszklenia jest dodanie cukru pod koniec smażenia cebuli. To niewielka zmiana, która potrafi znacząco poprawić smak cebuli, a tym samym całego dania. Dzięki temu potrawy nabierają głębi i stają się bardziej apetyczne, a sam proces przygotowania pozostaje szybki i nieskomplikowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Dlaczego warto zeszklić cebulę?

Cebula jest używana na całym świecie jako podstawa wielu dań, dlatego jej umiejętne przygotowanie jest tak ważne. Proces zeszklenia polega na delikatnym podsmażaniu cebuli na średnim ogniu, aż stanie się miękka, ale co ważne — nie może być przypalona. Zbyt wysoka temperatura spowoduje, że cebula będzie ciemna, niezdrowa i gorzka, a cały proces trzeba będzie rozpocząć od nowa.

Ważne jest także regularne mieszanie cebuli podczas smażenia. Dzięki temu cebula równomiernie się podsmaża, nabierając ładnego koloru i pełni smaku. Jednocześnie łatwiej kontrolujesz proces smażenia i możesz ocenić, kiedy cebula jest gotowa.

Ile wsypać cukru do cebuli, aby się skarmelizowała?

Dodatek cukru pod koniec smażenia cebuli jest często niedoceniany, a szkoda. Cukier wspomaga jej karmelizację, dzięki czemu zyskuje ona piękny, złocisty kolor i wzbogaca się o słodycz.

Wystarczy jedna lub dwie łyżeczki, by osiągnąć wyraźny efekt bez przesłodzenia. Cukier wpływa także na miękkość i soczystość cebuli, co sprawia, że staje się ona jeszcze przyjemniejsza w smaku i stanowi doskonały dodatek do wielu potraw.

Do czego używać zeszkloną cebulę?

Zeszklona cebula to uniwersalny składnik, który wzbogaci wiele potraw od najprostszych po te bardziej skomplikowane. Doskonale sprawdza się jako baza do dań mięsnych, na przykład ulubionego gulaszu czy pieczeni.

Możesz ją także wykorzystać w lżejszych przepisach, na przykład w sałatkach, kanapkach czy jako dodatek do pizzy. Zeszklona, lekko skarmelizowana cebula świetnie komponuje się również z potrawami wegetariańskimi i wegańskimi, nadając im ciekawy, pełniejszy smak - sprawdzi się chociażby w risotto lub w sosie pomidorowym do makaronu.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione