Przechowywanie cebuli wcale nie jest takie proste. Inaczej będzie gniła

Cebula to jedno z tych warzyw, które często kupujemy w większych ilościach i przechowujemy, aby spokojnie czekała na swój moment. Ale tu pojawia się pytanie – jak przechowywać cebulę tak, by się nie zepsuła? Choć nie jest to trudne, łatwo o błąd, który sprawi, że cebula zgnije, zanim trafi do garnka.

Gdzie powinno przechowywać się cebule? Gdzie powinno przechowywać się cebule?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mimo że cebula uchodzi za warzywo trwałe i odporne, nieprawidłowe przechowywanie może znacząco skrócić jej świeżość. Najczęstsze błędy to trzymanie cebuli w wilgotnym miejscu, brak dostępu powietrza lub zbyt wysoka temperatura. Każdy z tych czynników prowadzi do szybszego gnicia, kiełkowania lub pojawienia się pleśni. Właśnie dlatego warto wiedzieć, jak przechowywać cebulę prawidłowo, by nie marnować jedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Gdzie przechowywać cebulę?

Najlepszym miejscem do przechowywania cebuli jest suche, chłodne i ciemne pomieszczenie. Doskonale sprawdzi się piwnica, spiżarnia lub kuchenna szafka z dala od źródeł ciepła i światła. Optymalna temperatura to 5-10 stopni Celsjusza – w niższej cebula może zacząć się psuć, a w wyższej szybciej kiełkuje. Ważne jest również unikanie wilgoci, która sprzyja procesom gnilnym, na przykład lodówki – jest tam zbyt wilgotno, a cebula przechowywana w takich warunkach szybko mięknie i traci jędrność.

Jak pakować cebulę do przechowywania?

Równie ważne, jak miejsce, jest to w czym przechowujemy cebulę. Najlepsze będą wiklinowe kosze, drewniane skrzynki, jutowe worki lub siatkowe opakowania. Wszystkie te rozwiązania zapewniają odpowiedni przepływ powietrza, który chroni cebulę przed zawilgoceniem. Dobrym sposobem jest też przechowywanie cebuli w rajstopach – wystarczy umieścić jedną cebulę, zawiązać supeł i dołożyć kolejną. Taki sposób nie tylko oszczędza miejsce, ale też zapobiega kontaktowi cebul, co zmniejsza ryzyko gnicia.

Z czym nie trzymać cebuli

Podczas dłuższego przechowywania cebuli ważne jest również, aby nie trzymać jej z niektórymi produktami. Największym błędem jest przechowywanie cebuli obok owoców, szczególnie jabłek i gruszek. Wydzielają one etylen, który przyspiesza dojrzewanie i psucie się warzyw. Z tego samego powodu cebuli nie należy trzymać z ziemniakami – choć często trafiają do jednego worka, szybko zaczynają nawzajem się psuć.

Dodatkowe wskazówki

Po zakupie warto cebulę przejrzeć i usunąć sztuki uszkodzone lub miękkie. Przed przechowywaniem można delikatnie przyciąć korzenie i pozostawić cebulę na 2–3 tygodnie w suchym miejscu, by dokładnie przeschła. Jeśli masz naprawdę duży zapas, rozważ zamrożenie cebuli – posiekaną można trzymać w zamrażarce nawet do 6 miesięcy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz