Brytfanna pełna gulaszu za grosze. Wygląda jak karma, a to superfood
Byłam pod wrażeniem obiadu, który ostatnio zaserwowała mi siostra. Niewielkim kosztem i minimalnym nakładem pracy przygotowała całą brytfannę gulaszu z warzywami – z papryką, fasolką, groszkiem i kukurydzą. Myślałam, że w środku jest wieprzowina. Tymczasem okazało się, że podstawę stanowią podroby, które większość omija szerokim łukiem. Takie osoby nie wiedzą, co tracą.
Podroby, takie jak żołądki czy serca drobiowe, stanowią bogate źródło składników odżywczych. Żołądki zawierają wiele cennych witamin i minerałów, w tym żelazo i cynk, a przy tym są niskokaloryczne – 100 g gotowanych żołądków to zaledwie 154 kcal. To także solidna porcja zdrowego białka, niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni. Dodatkowo serca są bogate w koenzym Q10, który wspiera pracę serca i układu krążenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad
Ile wydasz na produkty do tego gulaszu?
Ceny podrobów są nieproporcjonalnie niskie do ich wartości odżywczych. Za kilogram serc lub żołądków drobiowych zapłacisz ok. 10 złotych. Do gulaszu wystarczy dodać proste warzywa, takie jak marchewka, fasolka czy groszek.
Jeśli masz mało czasu, wykorzystaj mrożoną mieszankę warzyw – przed zakupem warto sprawdzić, czy nie zawiera niepotrzebnych dodatków, takich jak wzmacniacze smaku czy konserwanty. Podsumowując wszystkie wydatki, gulasz z 2 kg mięsa zrobisz za niecałe 30 złotych. Taki obiad spokojnie zaspokoi potrzeby dużej rodziny. Jeśli chcesz zrobić obiad dla 2-3 osób, wystarczy połowa tych składników.
Gulasz z podrobów świetnie smakuje z ryżem lub kaszą, ale możesz przygotować do niego także puree ziemniaczane. Podczas pieczenia w brytfannie powstaje bardzo przyjemny sos, w którym można maczać pieczywo.
Wekowanie gulaszu na zapas
Przygotowanie gulaszu stwarza możliwość odłożenia gotowych porcji obiadowych na później. To świetne rozwiązanie dla zabieganych, którzy pomimo napiętego grafiku chcą znaleźć czas na pożywny i zdrowy obiad. Jeszcze gorący gulasz przełóż do czystych i wyparzonych słoików – przelej je wrzątkiem, aby nie pękły w kontakcie z wysoką temperaturą.
Słoik zakręć i odstaw do wystygnięcia, po czym ponownie wstaw do piekarnika. Ustaw temperaturę na 100 stopni Celsjusza – pozwól słoikom powoli ogrzać się do takiej temperatury. Gdy wystygną, ponownie podgrzej je do 100 stopni Celsjusza. Dania mięsne należy pasteryzować 3-krotnie przez 30 minut. Tak przygotowany gulasz możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka miesięcy.
Przepis na gulasz z podrobów
Poniżej przepis na najprostszą wersję gulaszu z podrobami i warzywami mrożonymi.
Składniki:
- 1 kg żołądków drobiowych,
- 1 kg serc drobiowych,
- 1 cebula,
- 1 opakowanie przyprawy do kurczaka,
- łyżeczka soli,
- świeżo zmielony pieprz według uznania,
- 450 g mrożonych warzyw.
Wykonanie:
- Umyj dokładnie żołądki i serca, oczyść z krwi i błonek, a następnie pokrój w drobne kawałki – na 3-4 części.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i mrożone warzywa. Całość wymieszaj z solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
- Naczynie przykryj pokrywką i wstaw na 3 h do piekarnika – ustaw temperaturę 200 stopni Celsjusza. Wstaw gulasz do zimnego piekarnika, niech stopniowo nabiera temperatury.
- Ostrożnie wyjmij z piekarnika i podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z ryżem, ziemniakami lub kaszą.