Brytfanna pełna gulaszu za grosze. Wygląda jak karma, a to superfood

Byłam pod wrażeniem obiadu, który ostatnio zaserwowała mi siostra. Niewielkim kosztem i minimalnym nakładem pracy przygotowała całą brytfannę gulaszu z warzywami – z papryką, fasolką, groszkiem i kukurydzą. Myślałam, że w środku jest wieprzowina. Tymczasem okazało się, że podstawę stanowią podroby, które większość omija szerokim łukiem. Takie osoby nie wiedzą, co tracą.

Taka porcja gulaszu starcza na kilka obiadówTaka porcja gulaszu starcza na kilka obiadów
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Podroby, takie jak żołądki czy serca drobiowe, stanowią bogate źródło składników odżywczych. Żołądki zawierają wiele cennych witamin i minerałów, w tym żelazo i cynk, a przy tym są niskokaloryczne – 100 g gotowanych żołądków to zaledwie 154 kcal. To także solidna porcja zdrowego białka, niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni. Dodatkowo serca są bogate w koenzym Q10, który wspiera pracę serca i układu krążenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Ile wydasz na produkty do tego gulaszu?

Ceny podrobów są nieproporcjonalnie niskie do ich wartości odżywczych. Za kilogram serc lub żołądków drobiowych zapłacisz ok. 10 złotych. Do gulaszu wystarczy dodać proste warzywa, takie jak marchewka, fasolka czy groszek.

Jeśli masz mało czasu, wykorzystaj mrożoną mieszankę warzyw – przed zakupem warto sprawdzić, czy nie zawiera niepotrzebnych dodatków, takich jak wzmacniacze smaku czy konserwanty. Podsumowując wszystkie wydatki, gulasz z 2 kg mięsa zrobisz za niecałe 30 złotych. Taki obiad spokojnie zaspokoi potrzeby dużej rodziny. Jeśli chcesz zrobić obiad dla 2-3 osób, wystarczy połowa tych składników.

Gulasz z podrobów świetnie smakuje z ryżem lub kaszą, ale możesz przygotować do niego także puree ziemniaczane. Podczas pieczenia w brytfannie powstaje bardzo przyjemny sos, w którym można maczać pieczywo.

Wekowanie gulaszu na zapas

Przygotowanie gulaszu stwarza możliwość odłożenia gotowych porcji obiadowych na później. To świetne rozwiązanie dla zabieganych, którzy pomimo napiętego grafiku chcą znaleźć czas na pożywny i zdrowy obiad. Jeszcze gorący gulasz przełóż do czystych i wyparzonych słoików – przelej je wrzątkiem, aby nie pękły w kontakcie z wysoką temperaturą.

Słoik zakręć i odstaw do wystygnięcia, po czym ponownie wstaw do piekarnika. Ustaw temperaturę na 100 stopni Celsjusza – pozwól słoikom powoli ogrzać się do takiej temperatury. Gdy wystygną, ponownie podgrzej je do 100 stopni Celsjusza. Dania mięsne należy pasteryzować 3-krotnie przez 30 minut. Tak przygotowany gulasz możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka miesięcy.

Przepis na gulasz z podrobów

Poniżej przepis na najprostszą wersję gulaszu z podrobami i warzywami mrożonymi.

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych,
  • 1 kg serc drobiowych,
  • 1 cebula,
  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka,
  • łyżeczka soli,
  • świeżo zmielony pieprz według uznania,
  • 450 g mrożonych warzyw.

Wykonanie:

  1. Umyj dokładnie żołądki i serca, oczyść z krwi i błonek, a następnie pokrój w drobne kawałki – na 3-4 części.
  2. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i mrożone warzywa. Całość wymieszaj z solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
  3. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw na 3 h do piekarnika – ustaw temperaturę 200 stopni Celsjusza. Wstaw gulasz do zimnego piekarnika, niech stopniowo nabiera temperatury.
  4. Ostrożnie wyjmij z piekarnika i podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z ryżem, ziemniakami lub kaszą.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia