Brytfanna pełna gulaszu za grosze. Wygląda jak karma, a to superfood

Byłam pod wrażeniem obiadu, który ostatnio zaserwowała mi siostra. Niewielkim kosztem i minimalnym nakładem pracy przygotowała całą brytfannę gulaszu z warzywami – z papryką, fasolką, groszkiem i kukurydzą. Myślałam, że w środku jest wieprzowina. Tymczasem okazało się, że podstawę stanowią podroby, które większość omija szerokim łukiem. Takie osoby nie wiedzą, co tracą.

Taka porcja gulaszu starcza na kilka obiadówTaka porcja gulaszu starcza na kilka obiadów
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Podroby, takie jak żołądki czy serca drobiowe, stanowią bogate źródło składników odżywczych. Żołądki zawierają wiele cennych witamin i minerałów, w tym żelazo i cynk, a przy tym są niskokaloryczne – 100 g gotowanych żołądków to zaledwie 154 kcal. To także solidna porcja zdrowego białka, niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni. Dodatkowo serca są bogate w koenzym Q10, który wspiera pracę serca i układu krążenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Ile wydasz na produkty do tego gulaszu?

Ceny podrobów są nieproporcjonalnie niskie do ich wartości odżywczych. Za kilogram serc lub żołądków drobiowych zapłacisz ok. 10 złotych. Do gulaszu wystarczy dodać proste warzywa, takie jak marchewka, fasolka czy groszek.

Jeśli masz mało czasu, wykorzystaj mrożoną mieszankę warzyw – przed zakupem warto sprawdzić, czy nie zawiera niepotrzebnych dodatków, takich jak wzmacniacze smaku czy konserwanty. Podsumowując wszystkie wydatki, gulasz z 2 kg mięsa zrobisz za niecałe 30 złotych. Taki obiad spokojnie zaspokoi potrzeby dużej rodziny. Jeśli chcesz zrobić obiad dla 2-3 osób, wystarczy połowa tych składników.

Gulasz z podrobów świetnie smakuje z ryżem lub kaszą, ale możesz przygotować do niego także puree ziemniaczane. Podczas pieczenia w brytfannie powstaje bardzo przyjemny sos, w którym można maczać pieczywo.

Wekowanie gulaszu na zapas

Przygotowanie gulaszu stwarza możliwość odłożenia gotowych porcji obiadowych na później. To świetne rozwiązanie dla zabieganych, którzy pomimo napiętego grafiku chcą znaleźć czas na pożywny i zdrowy obiad. Jeszcze gorący gulasz przełóż do czystych i wyparzonych słoików – przelej je wrzątkiem, aby nie pękły w kontakcie z wysoką temperaturą.

Słoik zakręć i odstaw do wystygnięcia, po czym ponownie wstaw do piekarnika. Ustaw temperaturę na 100 stopni Celsjusza – pozwól słoikom powoli ogrzać się do takiej temperatury. Gdy wystygną, ponownie podgrzej je do 100 stopni Celsjusza. Dania mięsne należy pasteryzować 3-krotnie przez 30 minut. Tak przygotowany gulasz możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka miesięcy.

Przepis na gulasz z podrobów

Poniżej przepis na najprostszą wersję gulaszu z podrobami i warzywami mrożonymi.

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych,
  • 1 kg serc drobiowych,
  • 1 cebula,
  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka,
  • łyżeczka soli,
  • świeżo zmielony pieprz według uznania,
  • 450 g mrożonych warzyw.

Wykonanie:

  1. Umyj dokładnie żołądki i serca, oczyść z krwi i błonek, a następnie pokrój w drobne kawałki – na 3-4 części.
  2. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i mrożone warzywa. Całość wymieszaj z solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
  3. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw na 3 h do piekarnika – ustaw temperaturę 200 stopni Celsjusza. Wstaw gulasz do zimnego piekarnika, niech stopniowo nabiera temperatury.
  4. Ostrożnie wyjmij z piekarnika i podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Wybrane dla Ciebie
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki