Nie ubijam już ziemniaków z masłem i mlekiem. Sięgam po dwa lepsze dodatki

Puree ziemniaczane to prosty dodatek do wielu potraw. Wystarczy jednak dorzucić do niego dwa proste składniki, by wnieść je na zupełnie nowy poziom. Od kiedy znam ten przepis, nie serwuję inaczej ziemniaków.

Pyszne i aromatyczne puree ziemniaczanePyszne i aromatyczne puree ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Są warzywnym kameleonem, bo stwarzają wiele przestrzeni do eksperymentowania. Można je gotować i okraszać koperkiem, piec z olejem i przyprawami, smażyć w formie frytek, ścierać na placki czy ugniatać na gładkie puree.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini Snickersy w słoiczkach to hit każdej imprezy. Nie zostaje ani jeden

Do tego ostatniego najczęściej trafia masło i mleko, ale ja stawiam na inne dodatki. Oliwa i czosnek wniosą zwykłe tłuczone ziemniaki na nowy poziom smaku. Są tak smaczne, że przy stole zdecydowanie nie słychać kultowego "zjedz mięsko, ziemniaczki zostaw".

Puree ziemniaczane z czosnkiem

Puree ziemniaczane z czosnkiem i oliwą ma bogaty, ziemniaczany smak z delikatną nutą czosnku i oliwy. Oliwa dodaje purée kremowej konsystencji, a czosnek nadaje mu wyrazistości. Nie jest to jednak dominujący, ostry smak — czosnek najpierw piekę. Dzięki temu wydobywam z niego delikatną słodycz, która łagodzi ostrość i zamienia twarde ząbki czosnku w kremową pastę. Pieczony czosnek staje się w ten sposób przystępny w smaku i delikatny.

Purée z ziemniaków
Purée z ziemniaków © Adobe Stock

To pyszny dodatek do kotletów, pieczonej piersi z kurczaka, udek z piekarnika czy ryby. Puree ziemniaczane z czosnkiem jest tak smaczne, że ciężko powstrzymać się od wyjadania prosto z garnka.

Składniki:

  • 1 nieduża główka czosnku,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 800 g ziemniaków,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Główkę czosnku wraz z łupiną wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-40 minut.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
  3. Rozgnieć na gładką masę, dodając oliwę.
  4. Z upieczonego czosnku odkrój górną część tak, by przyciąć kawałek ząbków.
  5. Wyciśnij do ziemniaków czosnek z łupinek i dokładnie wymieszaj. Ilość czosnku dopasuj do własnych preferencji.
  6. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy, jeśli puree jest zbyt suche.
  7. Dopraw do smaku solą oraz odrobiną pieprzu.

Pyszne puree ziemniaczane z czosnkową nutą jest już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej