PrzepisProste przepisyNie ubijam już ziemniaków z masłem i mlekiem. Sięgam po dwa lepsze dodatki

Nie ubijam już ziemniaków z masłem i mlekiem. Sięgam po dwa lepsze dodatki

Puree ziemniaczane to prosty dodatek do wielu potraw. Wystarczy jednak dorzucić do niego dwa proste składniki, by wnieść je na zupełnie nowy poziom. Od kiedy znam ten przepis, nie serwuję inaczej ziemniaków.

Pyszne i aromatyczne puree ziemniaczane
Pyszne i aromatyczne puree ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Są warzywnym kameleonem, bo stwarzają wiele przestrzeni do eksperymentowania. Można je gotować i okraszać koperkiem, piec z olejem i przyprawami, smażyć w formie frytek, ścierać na placki czy ugniatać na gładkie puree.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini Snickersy w słoiczkach to hit każdej imprezy. Nie zostaje ani jeden

Do tego ostatniego najczęściej trafia masło i mleko, ale ja stawiam na inne dodatki. Oliwa i czosnek wniosą zwykłe tłuczone ziemniaki na nowy poziom smaku. Są tak smaczne, że przy stole zdecydowanie nie słychać kultowego "zjedz mięsko, ziemniaczki zostaw".

Puree ziemniaczane z czosnkiem

Puree ziemniaczane z czosnkiem i oliwą ma bogaty, ziemniaczany smak z delikatną nutą czosnku i oliwy. Oliwa dodaje purée kremowej konsystencji, a czosnek nadaje mu wyrazistości. Nie jest to jednak dominujący, ostry smak — czosnek najpierw piekę. Dzięki temu wydobywam z niego delikatną słodycz, która łagodzi ostrość i zamienia twarde ząbki czosnku w kremową pastę. Pieczony czosnek staje się w ten sposób przystępny w smaku i delikatny.

Purée z ziemniaków
Purée z ziemniaków© Adobe Stock

To pyszny dodatek do kotletów, pieczonej piersi z kurczaka, udek z piekarnika czy ryby. Puree ziemniaczane z czosnkiem jest tak smaczne, że ciężko powstrzymać się od wyjadania prosto z garnka.

Składniki:

  • 1 nieduża główka czosnku,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 800 g ziemniaków,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Główkę czosnku wraz z łupiną wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-40 minut.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
  3. Rozgnieć na gładką masę, dodając oliwę.
  4. Z upieczonego czosnku odkrój górną część tak, by przyciąć kawałek ząbków.
  5. Wyciśnij do ziemniaków czosnek z łupinek i dokładnie wymieszaj. Ilość czosnku dopasuj do własnych preferencji.
  6. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy, jeśli puree jest zbyt suche.
  7. Dopraw do smaku solą oraz odrobiną pieprzu.

Pyszne puree ziemniaczane z czosnkową nutą jest już gotowe do jedzenia. Smacznego!

puree ziemniaczaneprzepisInspiracje

Wybrane dla Ciebie