WAŻNE
TERAZ

Tusk po przegranej w Sejmie. Tak skomentował

Nie ubijam już ziemniaków z masłem i mlekiem. Sięgam po dwa lepsze dodatki

Puree ziemniaczane to prosty dodatek do wielu potraw. Wystarczy jednak dorzucić do niego dwa proste składniki, by wnieść je na zupełnie nowy poziom. Od kiedy znam ten przepis, nie serwuję inaczej ziemniaków.

Pyszne i aromatyczne puree ziemniaczanePyszne i aromatyczne puree ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Są warzywnym kameleonem, bo stwarzają wiele przestrzeni do eksperymentowania. Można je gotować i okraszać koperkiem, piec z olejem i przyprawami, smażyć w formie frytek, ścierać na placki czy ugniatać na gładkie puree.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini Snickersy w słoiczkach to hit każdej imprezy. Nie zostaje ani jeden

Do tego ostatniego najczęściej trafia masło i mleko, ale ja stawiam na inne dodatki. Oliwa i czosnek wniosą zwykłe tłuczone ziemniaki na nowy poziom smaku. Są tak smaczne, że przy stole zdecydowanie nie słychać kultowego "zjedz mięsko, ziemniaczki zostaw".

Puree ziemniaczane z czosnkiem

Puree ziemniaczane z czosnkiem i oliwą ma bogaty, ziemniaczany smak z delikatną nutą czosnku i oliwy. Oliwa dodaje purée kremowej konsystencji, a czosnek nadaje mu wyrazistości. Nie jest to jednak dominujący, ostry smak — czosnek najpierw piekę. Dzięki temu wydobywam z niego delikatną słodycz, która łagodzi ostrość i zamienia twarde ząbki czosnku w kremową pastę. Pieczony czosnek staje się w ten sposób przystępny w smaku i delikatny.

Purée z ziemniaków
Purée z ziemniaków © Adobe Stock

To pyszny dodatek do kotletów, pieczonej piersi z kurczaka, udek z piekarnika czy ryby. Puree ziemniaczane z czosnkiem jest tak smaczne, że ciężko powstrzymać się od wyjadania prosto z garnka.

Składniki:

  • 1 nieduża główka czosnku,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 800 g ziemniaków,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Główkę czosnku wraz z łupiną wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-40 minut.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
  3. Rozgnieć na gładką masę, dodając oliwę.
  4. Z upieczonego czosnku odkrój górną część tak, by przyciąć kawałek ząbków.
  5. Wyciśnij do ziemniaków czosnek z łupinek i dokładnie wymieszaj. Ilość czosnku dopasuj do własnych preferencji.
  6. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy, jeśli puree jest zbyt suche.
  7. Dopraw do smaku solą oraz odrobiną pieprzu.

Pyszne puree ziemniaczane z czosnkową nutą jest już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯