PrzepisDania mięsneKilka składników układam w jednej brytfance i piekę. Mam pyszny obiad dla całej rodziny

Kilka składników układam w jednej brytfance i piekę. Mam pyszny obiad dla całej rodziny

Pieczony kurczak to jeden z najszybszych i najsmaczniejszych pomysłów na obiad. Gdy brakuje mi czasu, zawsze sięgam po ten przepis. Mięso jest soczyste i miękkie - moja rodzina uwielbia to danie.

Pieczone udka z kurczaka - Pyszności
Pieczone udka z kurczaka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20

19.04.2024 16:08

Soczyste mięso kurczaka w towarzystwie kolorowych warzyw to jeden z moich ulubionych obiadów. Dzięki temu, że piekę je wraz z warzywami, w jednym naczyniu przygotowuję cały obiad. Wystarczy wrzucić do piekarnika, usiąść wygodnie na kanapie i poczekać, aż będzie gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony kurczak z warzywami na obiad

Sekretem idealnego pieczonego kurczaka jest odpowiednia marynata. To właśnie ona nadaje smak i charakter całemu daniu. Ja stawiam na proste połączenie słodkiej i wędzonej papryki z sosem sojowym, tymiankiem i odrobiną płatków chilli. Wędzona papryka nadaje ciekawy, dymny charakter, dzięki czemu przypominają nieco udka przygotowane na grillu.

Podudzia z kurczaka - Pyszności
Podudzia z kurczaka - Pyszności© Canva | Duy Doan

Aby udka z kurczaka były bardziej chrupiące, możesz pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 220 stopni Celsjusza. Dzięki temu skórka lepiej się podpiecze.

Składniki:

  • 6-8 udek lub podudzi z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • szczypta płatków chili,
  • sól, pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • 6 ziemniaków,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • pół cukinii.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos sojowy, przyprawy i ewentualne zioła. Dodaj udka z kurczaka i dokładnie je obtocz w marynacie.
  2. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na kilka godzin.
  3. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i skrop odrobiną oliwy z oliwek lub oliwy.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na dno brytfanki wyłóż udka z kurczaka, a wokół nich ułóż pokrojone warzywa.
  5. Piecz przez około 40-60 minut, w zależności od wielkości udek. W trakcie pieczenia polewaj udka i warzywa powstałym sosem, aby nie wyschły.

Gotowe udka z kurczaka i warzywa podawaj na gorąco. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie