Kilka składników układam w jednej brytfance i piekę. Mam pyszny obiad dla całej rodziny

Pieczony kurczak to jeden z najszybszych i najsmaczniejszych pomysłów na obiad. Gdy brakuje mi czasu, zawsze sięgam po ten przepis. Mięso jest soczyste i miękkie - moja rodzina uwielbia to danie.

Pieczone udka z kurczaka - PysznościPieczone udka z kurczaka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
Ewa Malinowska

Soczyste mięso kurczaka w towarzystwie kolorowych warzyw to jeden z moich ulubionych obiadów. Dzięki temu, że piekę je wraz z warzywami, w jednym naczyniu przygotowuję cały obiad. Wystarczy wrzucić do piekarnika, usiąść wygodnie na kanapie i poczekać, aż będzie gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiosenna sałatka ze szparagami posmakowała nawet mojej teściowej. Od razu poprosiła o przepis

Pieczony kurczak z warzywami na obiad

Sekretem idealnego pieczonego kurczaka jest odpowiednia marynata. To właśnie ona nadaje smak i charakter całemu daniu. Ja stawiam na proste połączenie słodkiej i wędzonej papryki z sosem sojowym, tymiankiem i odrobiną płatków chilli. Wędzona papryka nadaje ciekawy, dymny charakter, dzięki czemu przypominają nieco udka przygotowane na grillu.

Podudzia z kurczaka - Pyszności
Podudzia z kurczaka - Pyszności © Canva | Duy Doan

Aby udka z kurczaka były bardziej chrupiące, możesz pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 220 stopni Celsjusza. Dzięki temu skórka lepiej się podpiecze.

Składniki:

  • 6-8 udek lub podudzi z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • szczypta płatków chili,
  • sól, pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • 6 ziemniaków,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • pół cukinii.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos sojowy, przyprawy i ewentualne zioła. Dodaj udka z kurczaka i dokładnie je obtocz w marynacie.
  2. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na kilka godzin.
  3. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i skrop odrobiną oliwy z oliwek lub oliwy.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na dno brytfanki wyłóż udka z kurczaka, a wokół nich ułóż pokrojone warzywa.
  5. Piecz przez około 40-60 minut, w zależności od wielkości udek. W trakcie pieczenia polewaj udka i warzywa powstałym sosem, aby nie wyschły.

Gotowe udka z kurczaka i warzywa podawaj na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥