Kilka składników układam w jednej brytfance i piekę. Mam pyszny obiad dla całej rodziny
Pieczony kurczak to jeden z najszybszych i najsmaczniejszych pomysłów na obiad. Gdy brakuje mi czasu, zawsze sięgam po ten przepis. Mięso jest soczyste i miękkie - moja rodzina uwielbia to danie.
19.04.2024 16:08
Soczyste mięso kurczaka w towarzystwie kolorowych warzyw to jeden z moich ulubionych obiadów. Dzięki temu, że piekę je wraz z warzywami, w jednym naczyniu przygotowuję cały obiad. Wystarczy wrzucić do piekarnika, usiąść wygodnie na kanapie i poczekać, aż będzie gotowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczony kurczak z warzywami na obiad
Sekretem idealnego pieczonego kurczaka jest odpowiednia marynata. To właśnie ona nadaje smak i charakter całemu daniu. Ja stawiam na proste połączenie słodkiej i wędzonej papryki z sosem sojowym, tymiankiem i odrobiną płatków chilli. Wędzona papryka nadaje ciekawy, dymny charakter, dzięki czemu przypominają nieco udka przygotowane na grillu.
Aby udka z kurczaka były bardziej chrupiące, możesz pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 220 stopni Celsjusza. Dzięki temu skórka lepiej się podpiecze.
Zobacz także
Składniki:
- 6-8 udek lub podudzi z kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka tymianku,
- szczypta płatków chili,
- sól, pieprz do smaku.
Dodatkowo:
- 6 ziemniaków,
- 1 czerwona papryka,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- pół cukinii.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos sojowy, przyprawy i ewentualne zioła. Dodaj udka z kurczaka i dokładnie je obtocz w marynacie.
- Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na kilka godzin.
- Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i skrop odrobiną oliwy z oliwek lub oliwy.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na dno brytfanki wyłóż udka z kurczaka, a wokół nich ułóż pokrojone warzywa.
- Piecz przez około 40-60 minut, w zależności od wielkości udek. W trakcie pieczenia polewaj udka i warzywa powstałym sosem, aby nie wyschły.
Gotowe udka z kurczaka i warzywa podawaj na gorąco. Smacznego!