Czeska polewka koło polskiej nawet nie stała. Lepiej nie podawać jej na randce

Z czeskimi daniami kojarzy się nam przede wszystkim smażony ser i kufel piwa. Kto jednak odwiedził naszych sąsiadów, mógł natknąć się również na czeską polewkę. Jest intensywna w smaku i idealna na chłodniejsze dni.

Czeska polewka - PysznościCzeska polewka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jesienią i zimą zupy wracają do łask. Warto sięgnąć wtedy nie tylko po sprawdzone, polskie smaki, ale również przepisy z innych krajów. Czesi zajadają się pyszną polewką z solidną dawką czosnku. Co prawda podać jej na pierwszą randkę raczej nie wypada, ale przy każdej innej okazji zachwyci prostotą i smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka na miarę eleganckiej restauracji. Potrzebujesz do niej swojskiego buraka

Czeska polewka czosnkowa

W niektórych miejscach do polewki dodaje się starty ser czy szynkę, czasem znaleźć w niej można żółtko, które rozpływa się po nadzianiu na łyżkę lub grzanki z chleba. Obowiązkowo musi być za to solidna porcja czosnku, która nadaje cały sens tej zupie.

Czeska polewka - Pyszności
Czeska polewka - Pyszności © Canva

W czeskiej polewce podstawą jest bulion, najlepiej mięsny, podczas gdy Polacy swoją polewkę robią na bazie maślanki czy zsiadłego mleka. Chociaż obie opcje są smaczne, to warto spróbować wersji naszych południowych sąsiadów. Jest równie tania, pełna smak i prosta w przygotowaniu. Wykorzystać do niej można resztki rosołu, który zostaje po niedzielnym obiedzie.

Składniki:

  • 1-1,5 litra bulionu,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 3 kromki chleba,
  • 100 g boczku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 100 g żółtego sera,
  • 15 ząbków czosnku,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę i na koniec czosnek. Smaż do zeszklenia.
  3. Do garnka z wywarem dodaj podsmażone składniki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości ziemniaków.
  4. Dodaj majeranek oraz 2 ząbki świeżo posiekanego czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni lub w piekarniku, aż się zarumieni.
  6. Na dno miseczki lub głębokiego talerza zetrzyj żółty ser i zalej gorącą zupą.
  7. Posyp grzankami i posiekaną natką pietruszki.

Grzanki dodawaj bezpośrednio przed podaniem, aby pozostały chrupiące. Czosnkowa polewka najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Dosyp odrobinę do bułki tartej. Panierka będzie bardziej pulchna i chrupiąca
Dosyp odrobinę do bułki tartej. Panierka będzie bardziej pulchna i chrupiąca