Czeska polewka koło polskiej nawet nie stała. Lepiej nie podawać jej na randce

Z czeskimi daniami kojarzy się nam przede wszystkim smażony ser i kufel piwa. Kto jednak odwiedził naszych sąsiadów, mógł natknąć się również na czeską polewkę. Jest intensywna w smaku i idealna na chłodniejsze dni.

Czeska polewka - PysznościCzeska polewka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jesienią i zimą zupy wracają do łask. Warto sięgnąć wtedy nie tylko po sprawdzone, polskie smaki, ale również przepisy z innych krajów. Czesi zajadają się pyszną polewką z solidną dawką czosnku. Co prawda podać jej na pierwszą randkę raczej nie wypada, ale przy każdej innej okazji zachwyci prostotą i smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka na miarę eleganckiej restauracji. Potrzebujesz do niej swojskiego buraka

Czeska polewka czosnkowa

W niektórych miejscach do polewki dodaje się starty ser czy szynkę, czasem znaleźć w niej można żółtko, które rozpływa się po nadzianiu na łyżkę lub grzanki z chleba. Obowiązkowo musi być za to solidna porcja czosnku, która nadaje cały sens tej zupie.

Czeska polewka - Pyszności
Czeska polewka - Pyszności © Canva

W czeskiej polewce podstawą jest bulion, najlepiej mięsny, podczas gdy Polacy swoją polewkę robią na bazie maślanki czy zsiadłego mleka. Chociaż obie opcje są smaczne, to warto spróbować wersji naszych południowych sąsiadów. Jest równie tania, pełna smak i prosta w przygotowaniu. Wykorzystać do niej można resztki rosołu, który zostaje po niedzielnym obiedzie.

Składniki:

  • 1-1,5 litra bulionu,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 3 kromki chleba,
  • 100 g boczku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 100 g żółtego sera,
  • 15 ząbków czosnku,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę i na koniec czosnek. Smaż do zeszklenia.
  3. Do garnka z wywarem dodaj podsmażone składniki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości ziemniaków.
  4. Dodaj majeranek oraz 2 ząbki świeżo posiekanego czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni lub w piekarniku, aż się zarumieni.
  6. Na dno miseczki lub głębokiego talerza zetrzyj żółty ser i zalej gorącą zupą.
  7. Posyp grzankami i posiekaną natką pietruszki.

Grzanki dodawaj bezpośrednio przed podaniem, aby pozostały chrupiące. Czosnkowa polewka najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się