Czeska polewka koło polskiej nawet nie stała. Lepiej nie podawać jej na randce
Z czeskimi daniami kojarzy się nam przede wszystkim smażony ser i kufel piwa. Kto jednak odwiedził naszych sąsiadów, mógł natknąć się również na czeską polewkę. Jest intensywna w smaku i idealna na chłodniejsze dni.
24.09.2024 09:12
Jesienią i zimą zupy wracają do łask. Warto sięgnąć wtedy nie tylko po sprawdzone, polskie smaki, ale również przepisy z innych krajów. Czesi zajadają się pyszną polewką z solidną dawką czosnku. Co prawda podać jej na pierwszą randkę raczej nie wypada, ale przy każdej innej okazji zachwyci prostotą i smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czeska polewka czosnkowa
W niektórych miejscach do polewki dodaje się starty ser czy szynkę, czasem znaleźć w niej można żółtko, które rozpływa się po nadzianiu na łyżkę lub grzanki z chleba. Obowiązkowo musi być za to solidna porcja czosnku, która nadaje cały sens tej zupie.
W czeskiej polewce podstawą jest bulion, najlepiej mięsny, podczas gdy Polacy swoją polewkę robią na bazie maślanki czy zsiadłego mleka. Chociaż obie opcje są smaczne, to warto spróbować wersji naszych południowych sąsiadów. Jest równie tania, pełna smak i prosta w przygotowaniu. Wykorzystać do niej można resztki rosołu, który zostaje po niedzielnym obiedzie.
Składniki:
- 1-1,5 litra bulionu,
- 3-4 ziemniaki,
- 2 cebule,
- 3 kromki chleba,
- 100 g boczku,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 100 g żółtego sera,
- 15 ząbków czosnku,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę i na koniec czosnek. Smaż do zeszklenia.
- Do garnka z wywarem dodaj podsmażone składniki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości ziemniaków.
- Dodaj majeranek oraz 2 ząbki świeżo posiekanego czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni lub w piekarniku, aż się zarumieni.
- Na dno miseczki lub głębokiego talerza zetrzyj żółty ser i zalej gorącą zupą.
- Posyp grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Grzanki dodawaj bezpośrednio przed podaniem, aby pozostały chrupiące. Czosnkowa polewka najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!