Niesłusznie zapomniana zupa. Zrób na obiad polski klasyk

Chociaż zalewajka to zupa znana w wielu regionach Polski, to jej prawdziwym domem są okolice Łodzi. Ten klasyk kuchni polskiej, przez lata zapomniany, wraca na polskie stoły z pełnym blaskiem. Czas przypomnieć sobie smak jednego z najprostszych, a zarazem najbardziej aromatycznych dań z naszej tradycji kulinarnej.

Niesłusznie zapomniana zupa. Zrób na obiad polski klasykNiesłusznie zapomniana zupa. Zrób na obiad polski klasyk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"
Marcin Michałowski

Zalewajka, nazywana także „zupą nic”, to tradycyjna polska zupa, której prostota i smak zachwycają kolejne pokolenia. Zupa ta wywodzi się z kuchni wiejskiej i była popularna zwłaszcza w okolicach Łodzi. Dawniej była ona przygotowywana z prostych składników, takich jak ziemniaki, żur, cebula, czosnek, sól, i pieprz. Z biegiem lat przepis ewoluował i zaczęto dodawać do niej inne składniki, jak marchewka, grzyby czy bulion warzywny. W bogatszych domach zalewajka była wzbogacana o zasmażkę albo skwarki ze słoniny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Przepis podstawowy

Współczesne przepisy na zalewajkę mogą różnić się w zależności od regionu, ale zasadnicze składniki to ziemniaki, kiełbasa, oraz zakwas żytni. Przekonajmy się, jak łatwo przygotować tę zupę.

Składniki:

  • 200 ml zakwasu na barszcz biały,
  • 1,5 l wody,
  • 150 g kiełbasy,
  • 100 g boczku,
  • 3 plastry cebuli,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3-4 ziemniaki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż je do garnka, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości.
  2. Kiełbasę pokrój w plastry, boczek w kostkę, cebulę w pióra. W garnku podsmaż boczek, dorzuć kiełbasę i cebulę.
  3. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej zakwas na barszcz biały i mieszaj, aby nie było grudek. Dopuść do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. Śmietanę zahartuj i wlej do zupy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Gotową zupę podawaj z pieczywem, opcjonalnie posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem i dodaj jajko na twardo.

Zalewajka w kuchniach regionalnych

Choć zalewajka kojarzona jest głównie z okolicami Łodzi, można ją znaleźć w menu wielu polskich restauracji regionalnych. Istnieją także lokalne odmiany tej zupy, w których używa się innych dodanych składników, jak np. suszone grzyby czy kiełbasa wędzona, co dodaje jej charakterystycznego smaku. Każdy dom ma swój przepis i swoją wersję tej zupy.

Przygotowanie zalewajki w domowych warunkach jest nie tylko proste, ale również szybkie. To idealne danie na chłodne dni, które rozgrzeje i nasyci. Jest to także świetna okazja, aby na nowo odkryć smaki naszych babć i prababć, które z dumą serwowały tę zupę na rodzinnych obiadach.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟