Niesłusznie zapomniana zupa. Zrób na obiad polski klasyk

Chociaż zalewajka to zupa znana w wielu regionach Polski, to jej prawdziwym domem są okolice Łodzi. Ten klasyk kuchni polskiej, przez lata zapomniany, wraca na polskie stoły z pełnym blaskiem. Czas przypomnieć sobie smak jednego z najprostszych, a zarazem najbardziej aromatycznych dań z naszej tradycji kulinarnej.

Niesłusznie zapomniana zupa. Zrób na obiad polski klasykNiesłusznie zapomniana zupa. Zrób na obiad polski klasyk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"
Marcin Michałowski

Zalewajka, nazywana także „zupą nic”, to tradycyjna polska zupa, której prostota i smak zachwycają kolejne pokolenia. Zupa ta wywodzi się z kuchni wiejskiej i była popularna zwłaszcza w okolicach Łodzi. Dawniej była ona przygotowywana z prostych składników, takich jak ziemniaki, żur, cebula, czosnek, sól, i pieprz. Z biegiem lat przepis ewoluował i zaczęto dodawać do niej inne składniki, jak marchewka, grzyby czy bulion warzywny. W bogatszych domach zalewajka była wzbogacana o zasmażkę albo skwarki ze słoniny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Przepis podstawowy

Współczesne przepisy na zalewajkę mogą różnić się w zależności od regionu, ale zasadnicze składniki to ziemniaki, kiełbasa, oraz zakwas żytni. Przekonajmy się, jak łatwo przygotować tę zupę.

Składniki:

  • 200 ml zakwasu na barszcz biały,
  • 1,5 l wody,
  • 150 g kiełbasy,
  • 100 g boczku,
  • 3 plastry cebuli,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3-4 ziemniaki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż je do garnka, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości.
  2. Kiełbasę pokrój w plastry, boczek w kostkę, cebulę w pióra. W garnku podsmaż boczek, dorzuć kiełbasę i cebulę.
  3. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej zakwas na barszcz biały i mieszaj, aby nie było grudek. Dopuść do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. Śmietanę zahartuj i wlej do zupy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Gotową zupę podawaj z pieczywem, opcjonalnie posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem i dodaj jajko na twardo.

Zalewajka w kuchniach regionalnych

Choć zalewajka kojarzona jest głównie z okolicami Łodzi, można ją znaleźć w menu wielu polskich restauracji regionalnych. Istnieją także lokalne odmiany tej zupy, w których używa się innych dodanych składników, jak np. suszone grzyby czy kiełbasa wędzona, co dodaje jej charakterystycznego smaku. Każdy dom ma swój przepis i swoją wersję tej zupy.

Przygotowanie zalewajki w domowych warunkach jest nie tylko proste, ale również szybkie. To idealne danie na chłodne dni, które rozgrzeje i nasyci. Jest to także świetna okazja, aby na nowo odkryć smaki naszych babć i prababć, które z dumą serwowały tę zupę na rodzinnych obiadach.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej