Sąsiadka deruny smaży co tydzień. Za każdym razem wpraszam się na obiad

Kosztują grosze, przygotowuje się je w mgnieniu oka, a pachną tak pięknie, że od razu słychać burczenie w brzuchach.

Deruny to ukraińskie placki ziemniaczaneDeruny to ukraińskie placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mistrzynią derunów jest moja sąsiadka. Smaży je często w weekendy, kusząc wszystkich mieszkańców bloku aromatem domowych placków. W ramach sąsiedzkiej wymiany wpadam do niej na obiad, zabierając ze sobą upieczone wcześniej ciasteczka lub placek drożdżowy. Ukraińskie placki ziemniaczane to przysmak, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Deruny — ukraińskie placki ziemniaczane

Pod tajemniczą nazwą deruny kryje się nic innego, jak ukraińska odsłona uwielbianych placków ziemniaczanych. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się podobne do naszych polskich placków, to różnią się nieco sposobem przygotowania. Nazwa "deruny" wywodzi się od ukraińskiego czasownika oznaczającego "tarcie" i odnosi się do tradycyjnego sposobu przygotowania tych placków.

Placki ziemniaczane - Pyszności
Placki ziemniaczane - Pyszności © Canva | Yana Gayvoronskaya

I to właśnie w samym tarciu ziemniaków jest największa różnica. W przypadku derunów sięga się po jak najdrobniejsze oczka tarki, podczas gdy klasyczne placki ziemniaczane ściera się na większych oczach lub miesza pół na pół z drobnymi. Dzięki temu konsystencja derunów jest jednolita, delikatna i gładka. Do tego dodaje się drobno posiekaną cebulę, która w polskiej wersji najczęściej ścierana jest z ziemniakami. Później już tylko jajko, coś do zagęszczenia i proste przyprawy.

Moja sąsiadka swoje popisowe deruny zagęszcza kaszką kukurydzianą, dzięki czemu są delikatnie żółte w środku. Później tylko smażenie na złocisto i można się zajadać. W Ukrainie podaje się je na słono, najczęściej w towarzystwie kwaśnej śmietany. Możesz sięgnąć także po sos pieczarkowy, gulasz czy też inne dodatki.

Przepis na deruny

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej typ C),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka kaszki kukurydzianej lub mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na jak najdrobniejszych oczkach tarki.
  2. Cebulę bardzo drobno posiekaj i dorzuć do startych ziemniaków. Możesz ją również zetrzeć na tarce.
  3. Wbij jajko, dodaj sól, pieprz oraz kaszkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
  5. Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.

Usmażone placki odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ten prosty trik, sprawi, że będą lżejsze. Nie pozostaje już nic innego, jak sięgnąć po ulubione dodatki i zajadać się derunami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀