Sąsiadka deruny smaży co tydzień. Za każdym razem wpraszam się na obiad
Kosztują grosze, przygotowuje się je w mgnieniu oka, a pachną tak pięknie, że od razu słychać burczenie w brzuchach.
Mistrzynią derunów jest moja sąsiadka. Smaży je często w weekendy, kusząc wszystkich mieszkańców bloku aromatem domowych placków. W ramach sąsiedzkiej wymiany wpadam do niej na obiad, zabierając ze sobą upieczone wcześniej ciasteczka lub placek drożdżowy. Ukraińskie placki ziemniaczane to przysmak, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach
Deruny — ukraińskie placki ziemniaczane
Pod tajemniczą nazwą deruny kryje się nic innego, jak ukraińska odsłona uwielbianych placków ziemniaczanych. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się podobne do naszych polskich placków, to różnią się nieco sposobem przygotowania. Nazwa "deruny" wywodzi się od ukraińskiego czasownika oznaczającego "tarcie" i odnosi się do tradycyjnego sposobu przygotowania tych placków.
I to właśnie w samym tarciu ziemniaków jest największa różnica. W przypadku derunów sięga się po jak najdrobniejsze oczka tarki, podczas gdy klasyczne placki ziemniaczane ściera się na większych oczach lub miesza pół na pół z drobnymi. Dzięki temu konsystencja derunów jest jednolita, delikatna i gładka. Do tego dodaje się drobno posiekaną cebulę, która w polskiej wersji najczęściej ścierana jest z ziemniakami. Później już tylko jajko, coś do zagęszczenia i proste przyprawy.
Moja sąsiadka swoje popisowe deruny zagęszcza kaszką kukurydzianą, dzięki czemu są delikatnie żółte w środku. Później tylko smażenie na złocisto i można się zajadać. W Ukrainie podaje się je na słono, najczęściej w towarzystwie kwaśnej śmietany. Możesz sięgnąć także po sos pieczarkowy, gulasz czy też inne dodatki.
Przepis na deruny
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej typ C),
- 1 jajko,
- 1 łyżka kaszki kukurydzianej lub mąki pszennej,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na jak najdrobniejszych oczkach tarki.
- Cebulę bardzo drobno posiekaj i dorzuć do startych ziemniaków. Możesz ją również zetrzeć na tarce.
- Wbij jajko, dodaj sól, pieprz oraz kaszkę i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
- Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
Usmażone placki odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ten prosty trik, sprawi, że będą lżejsze. Nie pozostaje już nic innego, jak sięgnąć po ulubione dodatki i zajadać się derunami. Smacznego!