Trudno uwierzyć, co Czesi dodają do placków ziemniaczanych. Rewolucyjny przepis

Nie tylko Polacy gustują w potrawach przygotowanych z ziemniaków. Również w Czechach są popularne różne kluski czy placki z surowych lub gotowanych warzyw, z których prym wiodą popularne knedliki. Jednak zarówno w domach, jak i w restauracjach, możesz skosztować także czeskiej wariacji na temat placków ziemniaczanych. Trzeba przyznać, że ta prosta kompozycja robi wrażenie.

Placki ziemniaczane z tym dodatkiem są pyszne i sycącePlacki ziemniaczane z tym dodatkiem są pyszne i sycące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Placki ziemniaczane to jedna z najprostszych i najstarszych potraw w naszej szerokości geograficznej. Danie wywodzi się z kuchni ludowej, która opierała się o produkty pochodzące z własnych upraw. Każdy przepis zaczyna się od starcia ziemniaków na tarce, ale już na tym etapie można napotkać różnice, na przykład w grubości wiórków. W każdym kraju placki ziemniaczane smakują inaczej również ze względu na inne odmiany ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Regionalne różnice w przepisach na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to potrawa, której popularność wykracza poza granice Polski. Na przykład w Niemczech znane jako Kartoffelpuffer – często podawane są tam w towarzystwie musu jabłkowego lub cukru, co tworzy ciekawe połączenie słodkiego i słonego smaku. W Szwajcarii podaje się Rösti, czyli grubsze placki z gotowanych ziemniaków, tradycyjnie smażone na patelni i serwowane jako dodatek do dań głównych. Natomiast do francuskich placków ziemniaczanych dodawane są grzyby.

W Polsce również spotkamy regionalne odmiany tej potrawy. Na Podkarpaciu do ciasta dodawany jest twaróg, który nadaje plackom ziemniaczanym unikatową konsystencję. Na Kaszubach czasem dorzuca się cebulę i szczypiorek.

Czeskie placki ziemniaczane to konkretne danie obiadowe

W czeskich plackach, poza standardowymi składnikami, znajdziesz również nieoczekiwane dodatki, takie jak wędzony boczek i mleko. To dzięki nim danie staje się niezwykle chrupiące i nabiera nieco bardziej intensywnego, słonawym smaku.

Takie placki możesz podać klasycznie z kwaśną śmietaną, ale o wiele ciekawszą propozycją jest zaserwowanie ich w towarzystwie sosu grzybowego lub potrawki z warzyw w stylu francuskiego ratatuja.

Przepis na placki ziemniaczane z boczkiem

Do placków ziemniaczanych wybierz wędzony lub parzony boczek z małą ilością tłuszczu.

Składniki:

  • 1 kg surowych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 200 g boczku – może być wędzony lub parzony,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 120 ml mleka,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Obierz, umyj i zetrzyj ziemniaki na tarce o średnich oczkach.
  2. Odciśnij nadmiar wody, a następnie dodaj pokrojony boczek i drobno posiekany czosnek.
  3. Dodaj też mąkę, mleko, jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i nakładaj łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem.
  4. Smaż do uzyskania złocistego koloru – najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
  5. Gotowe placki warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu, układając je na ręczniku papierowym.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi