Trudno uwierzyć, co Czesi dodają do placków ziemniaczanych. Rewolucyjny przepis
Nie tylko Polacy gustują w potrawach przygotowanych z ziemniaków. Również w Czechach są popularne różne kluski czy placki z surowych lub gotowanych warzyw, z których prym wiodą popularne knedliki. Jednak zarówno w domach, jak i w restauracjach, możesz skosztować także czeskiej wariacji na temat placków ziemniaczanych. Trzeba przyznać, że ta prosta kompozycja robi wrażenie.
Placki ziemniaczane to jedna z najprostszych i najstarszych potraw w naszej szerokości geograficznej. Danie wywodzi się z kuchni ludowej, która opierała się o produkty pochodzące z własnych upraw. Każdy przepis zaczyna się od starcia ziemniaków na tarce, ale już na tym etapie można napotkać różnice, na przykład w grubości wiórków. W każdym kraju placki ziemniaczane smakują inaczej również ze względu na inne odmiany ziemniaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad
Regionalne różnice w przepisach na placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to potrawa, której popularność wykracza poza granice Polski. Na przykład w Niemczech znane jako Kartoffelpuffer – często podawane są tam w towarzystwie musu jabłkowego lub cukru, co tworzy ciekawe połączenie słodkiego i słonego smaku. W Szwajcarii podaje się Rösti, czyli grubsze placki z gotowanych ziemniaków, tradycyjnie smażone na patelni i serwowane jako dodatek do dań głównych. Natomiast do francuskich placków ziemniaczanych dodawane są grzyby.
W Polsce również spotkamy regionalne odmiany tej potrawy. Na Podkarpaciu do ciasta dodawany jest twaróg, który nadaje plackom ziemniaczanym unikatową konsystencję. Na Kaszubach czasem dorzuca się cebulę i szczypiorek.
Czeskie placki ziemniaczane to konkretne danie obiadowe
W czeskich plackach, poza standardowymi składnikami, znajdziesz również nieoczekiwane dodatki, takie jak wędzony boczek i mleko. To dzięki nim danie staje się niezwykle chrupiące i nabiera nieco bardziej intensywnego, słonawym smaku.
Takie placki możesz podać klasycznie z kwaśną śmietaną, ale o wiele ciekawszą propozycją jest zaserwowanie ich w towarzystwie sosu grzybowego lub potrawki z warzyw w stylu francuskiego ratatuja.
Przepis na placki ziemniaczane z boczkiem
Do placków ziemniaczanych wybierz wędzony lub parzony boczek z małą ilością tłuszczu.
Składniki:
- 1 kg surowych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 200 g boczku – może być wędzony lub parzony,
- 150 g mąki ziemniaczanej,
- 120 ml mleka,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 4 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Obierz, umyj i zetrzyj ziemniaki na tarce o średnich oczkach.
- Odciśnij nadmiar wody, a następnie dodaj pokrojony boczek i drobno posiekany czosnek.
- Dodaj też mąkę, mleko, jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i nakładaj łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem.
- Smaż do uzyskania złocistego koloru – najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
- Gotowe placki warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu, układając je na ręczniku papierowym.