Trudno uwierzyć, co Czesi dodają do placków ziemniaczanych. Rewolucyjny przepis

Nie tylko Polacy gustują w potrawach przygotowanych z ziemniaków. Również w Czechach są popularne różne kluski czy placki z surowych lub gotowanych warzyw, z których prym wiodą popularne knedliki. Jednak zarówno w domach, jak i w restauracjach, możesz skosztować także czeskiej wariacji na temat placków ziemniaczanych. Trzeba przyznać, że ta prosta kompozycja robi wrażenie.

Placki ziemniaczane z tym dodatkiem są pyszne i sycącePlacki ziemniaczane z tym dodatkiem są pyszne i sycące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Placki ziemniaczane to jedna z najprostszych i najstarszych potraw w naszej szerokości geograficznej. Danie wywodzi się z kuchni ludowej, która opierała się o produkty pochodzące z własnych upraw. Każdy przepis zaczyna się od starcia ziemniaków na tarce, ale już na tym etapie można napotkać różnice, na przykład w grubości wiórków. W każdym kraju placki ziemniaczane smakują inaczej również ze względu na inne odmiany ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Regionalne różnice w przepisach na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to potrawa, której popularność wykracza poza granice Polski. Na przykład w Niemczech znane jako Kartoffelpuffer – często podawane są tam w towarzystwie musu jabłkowego lub cukru, co tworzy ciekawe połączenie słodkiego i słonego smaku. W Szwajcarii podaje się Rösti, czyli grubsze placki z gotowanych ziemniaków, tradycyjnie smażone na patelni i serwowane jako dodatek do dań głównych. Natomiast do francuskich placków ziemniaczanych dodawane są grzyby.

W Polsce również spotkamy regionalne odmiany tej potrawy. Na Podkarpaciu do ciasta dodawany jest twaróg, który nadaje plackom ziemniaczanym unikatową konsystencję. Na Kaszubach czasem dorzuca się cebulę i szczypiorek.

Czeskie placki ziemniaczane to konkretne danie obiadowe

W czeskich plackach, poza standardowymi składnikami, znajdziesz również nieoczekiwane dodatki, takie jak wędzony boczek i mleko. To dzięki nim danie staje się niezwykle chrupiące i nabiera nieco bardziej intensywnego, słonawym smaku.

Takie placki możesz podać klasycznie z kwaśną śmietaną, ale o wiele ciekawszą propozycją jest zaserwowanie ich w towarzystwie sosu grzybowego lub potrawki z warzyw w stylu francuskiego ratatuja.

Przepis na placki ziemniaczane z boczkiem

Do placków ziemniaczanych wybierz wędzony lub parzony boczek z małą ilością tłuszczu.

Składniki:

  • 1 kg surowych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 200 g boczku – może być wędzony lub parzony,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 120 ml mleka,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Obierz, umyj i zetrzyj ziemniaki na tarce o średnich oczkach.
  2. Odciśnij nadmiar wody, a następnie dodaj pokrojony boczek i drobno posiekany czosnek.
  3. Dodaj też mąkę, mleko, jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i nakładaj łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem.
  4. Smaż do uzyskania złocistego koloru – najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
  5. Gotowe placki warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu, układając je na ręczniku papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥