Placki ziemniaczane po francusku to niebo w gębie. Lepszych w życiu nie jadłam

Popularne w Polsce placki ziemniaczane to także przysmak we Francji. Jednak przygotowywane są nieco inaczej. Podstawą do pomme de terre darphin są starte ziemniaki, ale na grubszych oczkach. Francuskie placki wyglądem przypominają hiszpańską tortillę. Możesz je podać od razu po zdjęciu z patelni, jednak grubsze warto wstawić na chwilę do piekarnika.

Francuskie placki ziemniaczane są grubsze od polskichFrancuskie placki ziemniaczane są grubsze od polskich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przepis na francuskie placki ziemniaczane powstał z inspiracji potrawą przygotowaną przez Michela Morana. Przyznaję, że doskonale smakuje w wersji z piekarnika – taki placek jest trochę mniej wilgotny i o wiele bardziej chrupiący. Przed zapieczeniem możesz posypać go mozzarellą lub bardziej wytrawnym parmezanem. Dobrze smakuje zarówno z kwaśną śmietaną, jak i z kremowym sosem grzybowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeden sekret idealnych placków ziemniaczanych. Daria Ładocha wyjaśnia popularny błąd

Odwracanie placków na patelni metodą Michela Morana

Francuskie placki są znacznie grubsze od polskich. U nas im cieńsze, tym lepsze. Pomme de terre darphin mają nawet do 2 cm grubości. Jednocześnie taki placek jest bardzo delikatny, co niestety zwiększa ryzyko rozpadnięcia się podczas smażenia.

Aby temu zapobiec, warto wspomóc się dużym i płaskim talerzem. Przykryj nim patelnię i sprawnym ruchem obróć ją na drugą stronę. W ten sposób odwrócony placek wyląduje na talerzu. Teraz wystarczy tylko zsunąć go z powrotem na patelnię.

Przepis na pomme de terre darphin

Zanim przystąpisz do przygotowywania placków, namocz suszone grzyby. Zalej je ciepłą wodą i pozostaw na 2 godziny. Wodę po moczeniu grzybów wykorzystaj do przygotowania sosu.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 30 g suszonych grzybów, najlepsze są borowiki,
  • łyżka masła,
  • olej do smażenia,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli i pieprzu.

Wykonanie:

  1. Namoczone grzyby wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażaj przez ok. 4 minuty, po czym przełóż do ostygnięcia.
  2. Ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Odciśnij nadmiar wody. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Przestudzone grzyby przełóż do startych ziemniaków i wymieszaj.
  4. Masę rozprowadź na patelni z rozgrzanym olejem i łyżką masła. Smaż do momentu, aż placek od spodu zacznie się rumienić.
  5. Odwróć na drugą stronę i smaż na równie złoty kolor.
  6. Ostrożnie zdejmij z patelni, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 4 minuty.
Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój