Ziemniaki po turecku to nowy hit w moim domu. Moglibyśmy jeść na śniadanie, obiad i kolację
Ziemniaki są popularne nie tylko w Polsce. Nafaszerowane bogactwem składników i zapieczone w piekarniku są obowiązkową pozycją w Turcji. Kumpiry w wersji mięsnej i wegetariańskiej sprzedawane są w barach i na ulicach. Cieszą się większym powodzeniem niż kebab.
Być może moda na kumpiry przyszła do nas z krajów bałkańskich, a może tradycja pieczonego ziemniaka była już tutaj obecna od dawna, tylko pod inną nazwą. W końcu w Wielkopolsce nie od dzisiaj są podawane pyry z gzikiem, a w niektórych restauracjach występują również w postaci wielkiego zapiekanego ziemniaka. W Małopolsce można kupić kumpira krakowskiego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu
Co to znaczy kumpir i skąd pochodzi?
Kumpir to inaczej pieczony ziemniak, którego miąższ jest wymieszany w mięsem lub warzywami. Obecnie ta prosta i pyszna potrawa bije rekordy popularności na terenie Turcji, ale oryginalnie danie pochodzi z byłych krajów Jugosławii. Kumpiry najczęściej przygotowywane są z mięsem – baraniną, jagnięciną lub kurczakiem, ale występują też w wersji wegetariańskiej.
Jak podawany jest kumpir?
W wielu tureckich barach można samemu nakładać dodatki. Dostajesz pieczonego ziemniaka wypełnionego gorącym puree, które mieszasz z mięsem i warzywami. Całość polewana jest zimnymi sosami, tak samo jak w przypadku kebabów czy burgerów.
Z kumpirem w papierowej miseczce można pójść do parku lub na wybrzeże. Najlepiej smakuje latem na świeżym powietrzu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by to pyszne, sycące i przywołujące wspomnienia z wakacji danie przygotować w domu.
Kumpiry, czyli ziemniaki po turecku z chorizo lub tofu – przepis na wersję mięsną i wegetariańską
Do potrawy wybierz duże i kształtne bulwy ziemniaków. W Turcji jeden waży średnio 0,5 kg.
Składniki na 2 porcje:
- 2 duże ziemniaki,
- 100 g kiełbasy chorizo lub 100 g tofu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 100 g sera żółtego,
- do wersji z tofu: oliwa z oliwek i sos sojowy.
Wykonanie:
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Przekrój na połówki lub natnij tak, aby móc wydrążyć miąższ.
- W wersji mięsnej: na patelni podsmaż chorizo pokrojone w plasterki z drobną posiekaną cebulą, czosnkiem i papryką.
- W wersji wege: zeszklij cebulkę na oliwie, dodaj plasterki czosnku, paprykę pokrojoną w kostkę i pokruszone tofu, polej sosem sojowym i rozmieszaj.
- Dodatki z patelni wymieszaj z miąższem z ziemniaka.
- Nałóż nadzienie do środka wydrążonych łupinek, posyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 7-10 minut.
- Podawaj z salsą pomidorową, sosem chrzanowym lub czosnkowym.