Ziemniaki po turecku to nowy hit w moim domu. Moglibyśmy jeść na śniadanie, obiad i kolację

Ziemniaki są popularne nie tylko w Polsce. Nafaszerowane bogactwem składników i zapieczone w piekarniku są obowiązkową pozycją w Turcji. Kumpiry w wersji mięsnej i wegetariańskiej sprzedawane są w barach i na ulicach. Cieszą się większym powodzeniem niż kebab.

Kumpiry w Turcji podawane są jako fast foodKumpiry w Turcji podawane są jako fast food
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Być może moda na kumpiry przyszła do nas z krajów bałkańskich, a może tradycja pieczonego ziemniaka była już tutaj obecna od dawna, tylko pod inną nazwą. W końcu w Wielkopolsce nie od dzisiaj są podawane pyry z gzikiem, a w niektórych restauracjach występują również w postaci wielkiego zapiekanego ziemniaka. W Małopolsce można kupić kumpira krakowskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Co to znaczy kumpir i skąd pochodzi?

Kumpir to inaczej pieczony ziemniak, którego miąższ jest wymieszany w mięsem lub warzywami. Obecnie ta prosta i pyszna potrawa bije rekordy popularności na terenie Turcji, ale oryginalnie danie pochodzi z byłych krajów Jugosławii. Kumpiry najczęściej przygotowywane są z mięsem – baraniną, jagnięciną lub kurczakiem, ale występują też w wersji wegetariańskiej. 

Jak podawany jest kumpir?

W wielu tureckich barach można samemu nakładać dodatki. Dostajesz pieczonego ziemniaka wypełnionego gorącym puree, które mieszasz z mięsem i warzywami. Całość polewana jest zimnymi sosami, tak samo jak w przypadku kebabów czy burgerów. 

Z kumpirem w papierowej miseczce można pójść do parku lub na wybrzeże. Najlepiej smakuje latem na świeżym powietrzu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by to pyszne, sycące i przywołujące wspomnienia z wakacji danie przygotować w domu.

Kumpiry, czyli ziemniaki po turecku z chorizo lub tofu – przepis na wersję mięsną i wegetariańską

Do potrawy wybierz duże i kształtne bulwy ziemniaków. W Turcji jeden waży średnio 0,5 kg.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże ziemniaki,
  • 100 g kiełbasy chorizo lub 100 g tofu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 100 g sera żółtego,
  • do wersji z tofu: oliwa z oliwek i sos sojowy.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Przekrój na połówki lub natnij tak, aby móc wydrążyć miąższ.
  2. W wersji mięsnej: na patelni podsmaż chorizo pokrojone w plasterki z drobną posiekaną cebulą, czosnkiem i papryką.
  3. W wersji wege: zeszklij cebulkę na oliwie, dodaj plasterki czosnku, paprykę pokrojoną w kostkę i pokruszone tofu, polej sosem sojowym i rozmieszaj.
  4. Dodatki z patelni wymieszaj z miąższem z ziemniaka.
  5. Nałóż nadzienie do środka wydrążonych łupinek, posyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 7-10 minut.
  6. Podawaj z salsą pomidorową, sosem chrzanowym lub czosnkowym.
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować