Ziemniaki z kefirem robię inaczej. Swojskie danie podaję w eleganckiej wersji

Ziemniaki z kefirem urosły już do rangi dania kultowego. Nie ma się czemu dziwić - doskonale orzeźwia, syci na długo i przywołuje masę wspomnień z dzieciństwa. To zestawienie, mimo że bardzo oszczędne i proste, po lekkim udoskonaleniu może zagrać pierwsze skrzypce w twoim letnim menu dla gości. Pokochasz ten przepis.

Zapiekane ziemniaki z kefirem Zapiekane ziemniaki z kefirem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pisząc, że ziemniaki z kefirem w tej wersji są eleganckie, nie mam oczywiście na myśli dania jak z wykwintnej restauracji. Chodzi tutaj bardziej o inny sposób podania, który pozwala nam zachować smak uwielbianego sezonowego obiadu, ale sama forma potrawy intryguje i sprawia, że można je zaserwować podczas spotkania o bardziej formalnym charakterze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie na jednej patelni w mgnieniu oka tworzę przepyszny obiad dla całej rodziny

Ziemniaki z kefirem. W tej wersji robią wrażenie

Ziemniaki z kefirem to o tej porze obiad niemalże idealny. Ta kulinarna tradycja spożywania ugotowanych młodych ziemniaków oprószonych zieleniną i podanych ze szklanką kefiru, zsiadłego mleka czy maślanki ma swoje lata, a mimo to jest na tyle uniwersalna, że nie zanosi się, by miała zaniknąć. Trzeba jednak przyznać, że nie jest to potrawa dobra na każdą okazję. Bo choćbyśmy nie wiem jak zachwalali uwielbiany przez wielu swojski obiad, na większe uroczystości zwykle planujemy podać coś bardziej "ekstra".

Wystarczy jednak lekko podkręcić przepis, by ziemniaki z kefirem z prostego jedzenia przeobrazić w pachnącą latem zapiekankę, którą możesz podać obok pieczystego i surówki lub groszku cukrowego na ciepło. A najlepsze jest to, że lista składników w tym przypadku nie uległa większym modyfikacjom.

Ziemniaki kroję i zalewam kefirem
Ziemniaki kroję i zalewam kefirem © Pixabay

Ziemniaki zapiekane w kefirze. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 ml kefiru,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g sera żółtego,
  • olej do smażenia,
  • sól pieprz,
  • zielona cebulka,
  • opcjonalnie: tymianek suszony lub świeży, czarnuszka.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż ją na patelni, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki.
  3. Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż ziemniakami, następnie dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, część startego żółtego sera oraz sól i pieprz, a także zieloną cebulkę.
  4. Całość zalej kefirem i delikatnie przemieszaj.
  5. Piecz całość ok. 35 minut w 180 st. C. Po tym czasie posyp zapiekankę resztą sera, odrobiną czarnuszki i tymianku i piecz kolejne 15 minut.
  6. Podawaj ze świeżą surówką lub strączkami groszku cukrowego na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser