Ziemniaki z kefirem robię inaczej. Swojskie danie podaję w eleganckiej wersji

Ziemniaki z kefirem urosły już do rangi dania kultowego. Nie ma się czemu dziwić - doskonale orzeźwia, syci na długo i przywołuje masę wspomnień z dzieciństwa. To zestawienie, mimo że bardzo oszczędne i proste, po lekkim udoskonaleniu może zagrać pierwsze skrzypce w twoim letnim menu dla gości. Pokochasz ten przepis.

Zapiekane ziemniaki z kefirem Zapiekane ziemniaki z kefirem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pisząc, że ziemniaki z kefirem w tej wersji są eleganckie, nie mam oczywiście na myśli dania jak z wykwintnej restauracji. Chodzi tutaj bardziej o inny sposób podania, który pozwala nam zachować smak uwielbianego sezonowego obiadu, ale sama forma potrawy intryguje i sprawia, że można je zaserwować podczas spotkania o bardziej formalnym charakterze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie na jednej patelni w mgnieniu oka tworzę przepyszny obiad dla całej rodziny

Ziemniaki z kefirem. W tej wersji robią wrażenie

Ziemniaki z kefirem to o tej porze obiad niemalże idealny. Ta kulinarna tradycja spożywania ugotowanych młodych ziemniaków oprószonych zieleniną i podanych ze szklanką kefiru, zsiadłego mleka czy maślanki ma swoje lata, a mimo to jest na tyle uniwersalna, że nie zanosi się, by miała zaniknąć. Trzeba jednak przyznać, że nie jest to potrawa dobra na każdą okazję. Bo choćbyśmy nie wiem jak zachwalali uwielbiany przez wielu swojski obiad, na większe uroczystości zwykle planujemy podać coś bardziej "ekstra".

Wystarczy jednak lekko podkręcić przepis, by ziemniaki z kefirem z prostego jedzenia przeobrazić w pachnącą latem zapiekankę, którą możesz podać obok pieczystego i surówki lub groszku cukrowego na ciepło. A najlepsze jest to, że lista składników w tym przypadku nie uległa większym modyfikacjom.

Ziemniaki kroję i zalewam kefirem
Ziemniaki kroję i zalewam kefirem © Pixabay

Ziemniaki zapiekane w kefirze. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 ml kefiru,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g sera żółtego,
  • olej do smażenia,
  • sól pieprz,
  • zielona cebulka,
  • opcjonalnie: tymianek suszony lub świeży, czarnuszka.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż ją na patelni, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki.
  3. Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż ziemniakami, następnie dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, część startego żółtego sera oraz sól i pieprz, a także zieloną cebulkę.
  4. Całość zalej kefirem i delikatnie przemieszaj.
  5. Piecz całość ok. 35 minut w 180 st. C. Po tym czasie posyp zapiekankę resztą sera, odrobiną czarnuszki i tymianku i piecz kolejne 15 minut.
  6. Podawaj ze świeżą surówką lub strączkami groszku cukrowego na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯