WAŻNE
TERAZ

Białoruś uwolni więźniów politycznych. Media: Jest 150 nazwisk

Ziemniaki z kefirem robię inaczej. Swojskie danie podaję w eleganckiej wersji

Ziemniaki z kefirem urosły już do rangi dania kultowego. Nie ma się czemu dziwić - doskonale orzeźwia, syci na długo i przywołuje masę wspomnień z dzieciństwa. To zestawienie, mimo że bardzo oszczędne i proste, po lekkim udoskonaleniu może zagrać pierwsze skrzypce w twoim letnim menu dla gości. Pokochasz ten przepis.

Zapiekane ziemniaki z kefirem Zapiekane ziemniaki z kefirem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pisząc, że ziemniaki z kefirem w tej wersji są eleganckie, nie mam oczywiście na myśli dania jak z wykwintnej restauracji. Chodzi tutaj bardziej o inny sposób podania, który pozwala nam zachować smak uwielbianego sezonowego obiadu, ale sama forma potrawy intryguje i sprawia, że można je zaserwować podczas spotkania o bardziej formalnym charakterze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie na jednej patelni w mgnieniu oka tworzę przepyszny obiad dla całej rodziny

Ziemniaki z kefirem. W tej wersji robią wrażenie

Ziemniaki z kefirem to o tej porze obiad niemalże idealny. Ta kulinarna tradycja spożywania ugotowanych młodych ziemniaków oprószonych zieleniną i podanych ze szklanką kefiru, zsiadłego mleka czy maślanki ma swoje lata, a mimo to jest na tyle uniwersalna, że nie zanosi się, by miała zaniknąć. Trzeba jednak przyznać, że nie jest to potrawa dobra na każdą okazję. Bo choćbyśmy nie wiem jak zachwalali uwielbiany przez wielu swojski obiad, na większe uroczystości zwykle planujemy podać coś bardziej "ekstra".

Wystarczy jednak lekko podkręcić przepis, by ziemniaki z kefirem z prostego jedzenia przeobrazić w pachnącą latem zapiekankę, którą możesz podać obok pieczystego i surówki lub groszku cukrowego na ciepło. A najlepsze jest to, że lista składników w tym przypadku nie uległa większym modyfikacjom.

Ziemniaki kroję i zalewam kefirem
Ziemniaki kroję i zalewam kefirem © Pixabay

Ziemniaki zapiekane w kefirze. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 ml kefiru,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g sera żółtego,
  • olej do smażenia,
  • sól pieprz,
  • zielona cebulka,
  • opcjonalnie: tymianek suszony lub świeży, czarnuszka.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż ją na patelni, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki.
  3. Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż ziemniakami, następnie dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, część startego żółtego sera oraz sól i pieprz, a także zieloną cebulkę.
  4. Całość zalej kefirem i delikatnie przemieszaj.
  5. Piecz całość ok. 35 minut w 180 st. C. Po tym czasie posyp zapiekankę resztą sera, odrobiną czarnuszki i tymianku i piecz kolejne 15 minut.
  6. Podawaj ze świeżą surówką lub strączkami groszku cukrowego na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟