Ziemniaki z kefirem robię inaczej. Swojskie danie podaję w eleganckiej wersji
03.06.2024 17:59, aktual.: 03.06.2024 18:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ziemniaki z kefirem urosły już do rangi dania kultowego. Nie ma się czemu dziwić - doskonale orzeźwia, syci na długo i przywołuje masę wspomnień z dzieciństwa. To zestawienie, mimo że bardzo oszczędne i proste, po lekkim udoskonaleniu może zagrać pierwsze skrzypce w twoim letnim menu dla gości. Pokochasz ten przepis.
Pisząc, że ziemniaki z kefirem w tej wersji są eleganckie, nie mam oczywiście na myśli dania jak z wykwintnej restauracji. Chodzi tutaj bardziej o inny sposób podania, który pozwala nam zachować smak uwielbianego sezonowego obiadu, ale sama forma potrawy intryguje i sprawia, że można je zaserwować podczas spotkania o bardziej formalnym charakterze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki z kefirem. W tej wersji robią wrażenie
Ziemniaki z kefirem to o tej porze obiad niemalże idealny. Ta kulinarna tradycja spożywania ugotowanych młodych ziemniaków oprószonych zieleniną i podanych ze szklanką kefiru, zsiadłego mleka czy maślanki ma swoje lata, a mimo to jest na tyle uniwersalna, że nie zanosi się, by miała zaniknąć. Trzeba jednak przyznać, że nie jest to potrawa dobra na każdą okazję. Bo choćbyśmy nie wiem jak zachwalali uwielbiany przez wielu swojski obiad, na większe uroczystości zwykle planujemy podać coś bardziej "ekstra".
Wystarczy jednak lekko podkręcić przepis, by ziemniaki z kefirem z prostego jedzenia przeobrazić w pachnącą latem zapiekankę, którą możesz podać obok pieczystego i surówki lub groszku cukrowego na ciepło. A najlepsze jest to, że lista składników w tym przypadku nie uległa większym modyfikacjom.
Ziemniaki zapiekane w kefirze. Przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 500 ml kefiru,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 g sera żółtego,
- olej do smażenia,
- sól pieprz,
- zielona cebulka,
- opcjonalnie: tymianek suszony lub świeży, czarnuszka.
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w piórka i podsmaż ją na patelni, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ziemniaki obierz i pokrój w talarki.
- Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż ziemniakami, następnie dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, część startego żółtego sera oraz sól i pieprz, a także zieloną cebulkę.
- Całość zalej kefirem i delikatnie przemieszaj.
- Piecz całość ok. 35 minut w 180 st. C. Po tym czasie posyp zapiekankę resztą sera, odrobiną czarnuszki i tymianku i piecz kolejne 15 minut.
- Podawaj ze świeżą surówką lub strączkami groszku cukrowego na ciepło.