PrzepisSałatkiPodaję z ziemniakami i sadzonym jajkiem. Taki obiad jadałam na wakacjach u babci

Podaję z ziemniakami i sadzonym jajkiem. Taki obiad jadałam na wakacjach u babci

Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i kefirem to dla wielu smak dzieciństwa, smak wiosny i lata. Kompozycja ta nie byłaby jednak kompletna bez dodatku chrupiących i soczystych warzyw. Moja babcia dorzucała na talerz przepyszną surówkę z młodej kapusty, z rzodkiewką i ogórkiem. Do dzisiaj lepszej nie jadłam.

Młode ziemniaki z jajkiem i kefirem to wspomnienie z dzieciństwa
Młode ziemniaki z jajkiem i kefirem to wspomnienie z dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.05.2024 | aktual.: 30.05.2024 13:48

Surówka z młodej kapusty, rzodkiewki i ogórka, obok młode ziemniaki, jajko sadzone i szklanka kefiru to jedno z moich najlepszych wspomnień dzieciństwa. U babci przesiadywałam tygodniami, a na obiad często serwowała właśnie taki zestaw. A sama do dzisiaj należy do moich ulubionych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka z młodej kapusty, rzodkiewki i ogórka. Wspomnienie dzieciństwa

To najpewniej najbardziej sezonowy zestaw obiadowy w Polsce, a jednocześnie wpisujący się w tzw. comfort food (czyli jedzenie przywołujące dobre wspomnienia). Mówiąc o jedzeniu z dzieciństwa, trudno pominąć szalenie popularną kompozycję młodych ziemniaków z kefirem/maślanką/zsiadłym mlekiem i niekiedy jajkiem. Zestaw ten był bardzo popularny dawno temu, wśród naszych przodków, którzy jadali skromnie i sezonowo. Okazał się jednak na tyle uniwersalny, że przetrwał próbę czasu w niemalże niezmienionej wersji.

Poza gotowanymi ziemniakami, koperkiem, jajkiem moja babcia na talerz nakładała też surówkę z kapusty młodej, z rzodkiewką i ogórkiem. Soczyste i chrupiące warzywa wspaniale komponowały się z resztą składników. Również dzisiaj, kiedy tylko na straganach pojawiają się świeże warzywa, taki obiad to moim gości niemalże codziennie.

Surówka z młodej kapusty, ogórka i rzodkiewki to doskonały dodatek do obiadu
Surówka z młodej kapusty, ogórka i rzodkiewki to doskonały dodatek do obiadu © Adobe Stock

Surówka z młodej kapusty, rzodkiewki i ogórka. Przepis

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 2 świeże ogórki gruntowe,
  • 6 średnich rzodkiewek,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżeczki oleju/oliwy,
  • koperek,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego.

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj i przełóż do miski.
  2. Rzodkiewkę pokrój w paseczki, a ogórka w półplastry. Warzywa przełóż do kapusty.
  3. Do warzyw dodaj sól i pieprz do smaku, nieco oliwy lub oleju tłoczonego na zimno, a tak posiekany koperek. Całość wymieszaj.
  4. Surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i ogórka podawaj z młodymi ziemniakami, jajkiem sadzonym i szklanką kefiru.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
obiad bez mięsaprzepissurówka
Wybrane dla Ciebie