Podaję z ziemniakami i sadzonym jajkiem. Taki obiad jadałam na wakacjach u babci
Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i kefirem to dla wielu smak dzieciństwa, smak wiosny i lata. Kompozycja ta nie byłaby jednak kompletna bez dodatku chrupiących i soczystych warzyw. Moja babcia dorzucała na talerz przepyszną surówkę z młodej kapusty, z rzodkiewką i ogórkiem. Do dzisiaj lepszej nie jadłam.
30.05.2024 | aktual.: 30.05.2024 13:48
Surówka z młodej kapusty, rzodkiewki i ogórka, obok młode ziemniaki, jajko sadzone i szklanka kefiru to jedno z moich najlepszych wspomnień dzieciństwa. U babci przesiadywałam tygodniami, a na obiad często serwowała właśnie taki zestaw. A sama do dzisiaj należy do moich ulubionych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka z młodej kapusty, rzodkiewki i ogórka. Wspomnienie dzieciństwa
To najpewniej najbardziej sezonowy zestaw obiadowy w Polsce, a jednocześnie wpisujący się w tzw. comfort food (czyli jedzenie przywołujące dobre wspomnienia). Mówiąc o jedzeniu z dzieciństwa, trudno pominąć szalenie popularną kompozycję młodych ziemniaków z kefirem/maślanką/zsiadłym mlekiem i niekiedy jajkiem. Zestaw ten był bardzo popularny dawno temu, wśród naszych przodków, którzy jadali skromnie i sezonowo. Okazał się jednak na tyle uniwersalny, że przetrwał próbę czasu w niemalże niezmienionej wersji.
Poza gotowanymi ziemniakami, koperkiem, jajkiem moja babcia na talerz nakładała też surówkę z kapusty młodej, z rzodkiewką i ogórkiem. Soczyste i chrupiące warzywa wspaniale komponowały się z resztą składników. Również dzisiaj, kiedy tylko na straganach pojawiają się świeże warzywa, taki obiad to moim gości niemalże codziennie.
Zobacz także
Surówka z młodej kapusty, rzodkiewki i ogórka. Przepis
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,
- 2 świeże ogórki gruntowe,
- 6 średnich rzodkiewek,
- sól i pieprz,
- 3 łyżeczki oleju/oliwy,
- koperek,
- 2 łyżeczki octu jabłkowego.
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj i przełóż do miski.
- Rzodkiewkę pokrój w paseczki, a ogórka w półplastry. Warzywa przełóż do kapusty.
- Do warzyw dodaj sól i pieprz do smaku, nieco oliwy lub oleju tłoczonego na zimno, a tak posiekany koperek. Całość wymieszaj.
- Surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i ogórka podawaj z młodymi ziemniakami, jajkiem sadzonym i szklanką kefiru.