Podaję z ziemniakami i sadzonym jajkiem. Taki obiad jadałam na wakacjach u babci

Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i kefirem to dla wielu smak dzieciństwa, smak wiosny i lata. Kompozycja ta nie byłaby jednak kompletna bez dodatku chrupiących i soczystych warzyw. Moja babcia dorzucała na talerz przepyszną surówkę z młodej kapusty, z rzodkiewką i ogórkiem. Do dzisiaj lepszej nie jadłam.

Młode ziemniaki z jajkiem i kefirem to wspomnienie z dzieciństwaMłode ziemniaki z jajkiem i kefirem to wspomnienie z dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Surówka z młodej kapusty, rzodkiewki i ogórka, obok młode ziemniaki, jajko sadzone i szklanka kefiru to jedno z moich najlepszych wspomnień dzieciństwa. U babci przesiadywałam tygodniami, a na obiad często serwowała właśnie taki zestaw. A sama do dzisiaj należy do moich ulubionych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

Surówka z młodej kapusty, rzodkiewki i ogórka. Wspomnienie dzieciństwa

To najpewniej najbardziej sezonowy zestaw obiadowy w Polsce, a jednocześnie wpisujący się w tzw. comfort food (czyli jedzenie przywołujące dobre wspomnienia). Mówiąc o jedzeniu z dzieciństwa, trudno pominąć szalenie popularną kompozycję młodych ziemniaków z kefirem/maślanką/zsiadłym mlekiem i niekiedy jajkiem. Zestaw ten był bardzo popularny dawno temu, wśród naszych przodków, którzy jadali skromnie i sezonowo. Okazał się jednak na tyle uniwersalny, że przetrwał próbę czasu w niemalże niezmienionej wersji.

Poza gotowanymi ziemniakami, koperkiem, jajkiem moja babcia na talerz nakładała też surówkę z kapusty młodej, z rzodkiewką i ogórkiem. Soczyste i chrupiące warzywa wspaniale komponowały się z resztą składników. Również dzisiaj, kiedy tylko na straganach pojawiają się świeże warzywa, taki obiad to moim gości niemalże codziennie.

Surówka z młodej kapusty, ogórka i rzodkiewki to doskonały dodatek do obiadu
Surówka z młodej kapusty, ogórka i rzodkiewki to doskonały dodatek do obiadu © Adobe Stock

Surówka z młodej kapusty, rzodkiewki i ogórka. Przepis

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 2 świeże ogórki gruntowe,
  • 6 średnich rzodkiewek,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżeczki oleju/oliwy,
  • koperek,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego.

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj i przełóż do miski.
  2. Rzodkiewkę pokrój w paseczki, a ogórka w półplastry. Warzywa przełóż do kapusty.
  3. Do warzyw dodaj sól i pieprz do smaku, nieco oliwy lub oleju tłoczonego na zimno, a tak posiekany koperek. Całość wymieszaj.
  4. Surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i ogórka podawaj z młodymi ziemniakami, jajkiem sadzonym i szklanką kefiru.
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze