PoradyCzekam na młode ziemniaki, by zrobić to danie. Wcale nie trzeba gotować

Czekam na młode ziemniaki, by zrobić to danie. Wcale nie trzeba gotować

Młode ziemniaki są doskonałe do pieczenia.
Młode ziemniaki są doskonałe do pieczenia.
Źródło zdjęć: © Pixabay | viarami

22.05.2024 17:54, aktual.: 23.05.2024 12:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Młode ziemniaki to zapowiedź lata. Krajowe są według mnie najlepsze i trzeba cieszyć się ich smakiem, ile się da. Gotowane i podane z koperkiem są wyborne, ale to zdecydowanie niejedyny pomysł na te warzywa. Mam taki, w którym woda wcale nie jest potrzebna.

Ziemniaki z wody są zdecydowanie najpopularniejsze. Może dlatego często zapominamy, że te młode warzywa świetnie nadają się także do pieczenia. Proponuje wypróbować je w pysznej potrawie jednogarnkowej.

Pyszne i sycące

Młode ziemniaki nie tylko mają walory smakowe, ale też odżywcze. Od starych różni je to, że zawierają więcej witaminy C i mniej kalorii. Młode ziemniaki mają też sporo potasu, więc korzystnie wpływają na ciśnienie. Są lekkostrawne i sycą na długo. To oczywiście dzięki błonnikowi, który również usprawnia metabolizm. Teraz można je jeść nawet codziennie. Dlatego warto urozmaicać sobie dania z ziemniakami i postawić na przykład na nie w wersji podsmażanej z dużą ilością zieleniny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodatki ze straganu

Do tej potrawy idealnie sprawdzą się niewielkie ziemniaki. Wystarczy je wtedy dobrze wyszorować, osuszyć i wrzucić na rozgrzany olej. Po podsmażeniu trzeba je dusić około pół godziny. Oczywiście można podgotować wcześniej ziemniaki, ale drobne naprawdę szybko będą miękkie i zachowają pełnię smaku. Dodatki do tej jednogarnkowej potrawy kupisz na każdym wiosennym straganie. Przyda się młoda cebulka, szpinak, rzodkiewki i świeży rozmaryn oraz szczypior.

Młode ziemniakami z patelni

Składniki:

  • ok. 1 kg młodych ziemniaków,
  • 700 g szpinaku,
  • pęczek cebuli dymki ze szczypiorem,
  • kilka rzodkiewek wraz z listkami,
  • gałązka rozmarynu,
  • sól, pieprz, papryka, tymianek do smaku,
  • olej do smażenia,
  • oliwa do podania,
  • bulion opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Młode ziemniaki wyszoruj i osusz. Opłucz szpinak oraz listki rzodkiewek, drobno pokrój. Cebule obierz i pokrój w piórka.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej oleju i przesmaż ziemniaki. Potem duś je pod przykryciem przez około 35 minut z gałązką rozmarynu. W międzyczasie dolewaj do nich trochę wody lub bulionu. Pod koniec duszenia posól je.
  3. Do tak przygotowanych ziemniaków, dodaj trochę oleju i przygotowaną cebulkę, przesmaż całość, już bez przykrycia.
  4. Dodaj szpinak i listki rzodkiewek, szybko przesmaż.
  5. Całość dopraw do smaku przyprawami, wymieszaj.
  6. Gotowe danie skrop oliwą. Podawaj z plasterkami rzodkiewek oraz szczypiorem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także