Czekam na młode ziemniaki, by zrobić to danie. Wcale nie trzeba gotować
Młode ziemniaki to zapowiedź lata. Krajowe są według mnie najlepsze i trzeba cieszyć się ich smakiem, ile się da. Gotowane i podane z koperkiem są wyborne, ale to zdecydowanie niejedyny pomysł na te warzywa. Mam taki, w którym woda wcale nie jest potrzebna.
22.05.2024 | aktual.: 23.05.2024 12:08
Ziemniaki z wody są zdecydowanie najpopularniejsze. Może dlatego często zapominamy, że te młode warzywa świetnie nadają się także do pieczenia. Proponuje wypróbować je w pysznej potrawie jednogarnkowej.
Pyszne i sycące
Młode ziemniaki nie tylko mają walory smakowe, ale też odżywcze. Od starych różni je to, że zawierają więcej witaminy C i mniej kalorii. Młode ziemniaki mają też sporo potasu, więc korzystnie wpływają na ciśnienie. Są lekkostrawne i sycą na długo. To oczywiście dzięki błonnikowi, który również usprawnia metabolizm. Teraz można je jeść nawet codziennie. Dlatego warto urozmaicać sobie dania z ziemniakami i postawić na przykład na nie w wersji podsmażanej z dużą ilością zieleniny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodatki ze straganu
Do tej potrawy idealnie sprawdzą się niewielkie ziemniaki. Wystarczy je wtedy dobrze wyszorować, osuszyć i wrzucić na rozgrzany olej. Po podsmażeniu trzeba je dusić około pół godziny. Oczywiście można podgotować wcześniej ziemniaki, ale drobne naprawdę szybko będą miękkie i zachowają pełnię smaku. Dodatki do tej jednogarnkowej potrawy kupisz na każdym wiosennym straganie. Przyda się młoda cebulka, szpinak, rzodkiewki i świeży rozmaryn oraz szczypior.
Młode ziemniakami z patelni
Składniki:
- ok. 1 kg młodych ziemniaków,
- 700 g szpinaku,
- pęczek cebuli dymki ze szczypiorem,
- kilka rzodkiewek wraz z listkami,
- gałązka rozmarynu,
- sól, pieprz, papryka, tymianek do smaku,
- olej do smażenia,
- oliwa do podania,
- bulion opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Młode ziemniaki wyszoruj i osusz. Opłucz szpinak oraz listki rzodkiewek, drobno pokrój. Cebule obierz i pokrój w piórka.
- W głębokiej patelni rozgrzej oleju i przesmaż ziemniaki. Potem duś je pod przykryciem przez około 35 minut z gałązką rozmarynu. W międzyczasie dolewaj do nich trochę wody lub bulionu. Pod koniec duszenia posól je.
- Do tak przygotowanych ziemniaków, dodaj trochę oleju i przygotowaną cebulkę, przesmaż całość, już bez przykrycia.
- Dodaj szpinak i listki rzodkiewek, szybko przesmaż.
- Całość dopraw do smaku przyprawami, wymieszaj.
- Gotowe danie skrop oliwą. Podawaj z plasterkami rzodkiewek oraz szczypiorem.