Czekam na młode ziemniaki, by zrobić to danie. Wcale nie trzeba gotować

Młode ziemniaki to zapowiedź lata. Krajowe są według mnie najlepsze i trzeba cieszyć się ich smakiem, ile się da. Gotowane i podane z koperkiem są wyborne, ale to zdecydowanie niejedyny pomysł na te warzywa. Mam taki, w którym woda wcale nie jest potrzebna.

Młode ziemniaki są doskonałe do pieczenia. Młode ziemniaki są doskonałe do pieczenia.
Źródło zdjęć: © Pixabay | viarami
Dorota Gepert

Ziemniaki z wody są zdecydowanie najpopularniejsze. Może dlatego często zapominamy, że te młode warzywa świetnie nadają się także do pieczenia. Proponuje wypróbować je w pysznej potrawie jednogarnkowej.

Pyszne i sycące

Młode ziemniaki nie tylko mają walory smakowe, ale też odżywcze. Od starych różni je to, że zawierają więcej witaminy C i mniej kalorii. Młode ziemniaki mają też sporo potasu, więc korzystnie wpływają na ciśnienie. Są lekkostrawne i sycą na długo. To oczywiście dzięki błonnikowi, który również usprawnia metabolizm. Teraz można je jeść nawet codziennie. Dlatego warto urozmaicać sobie dania z ziemniakami i postawić na przykład na nie w wersji podsmażanej z dużą ilością zieleniny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Dodatki ze straganu

Do tej potrawy idealnie sprawdzą się niewielkie ziemniaki. Wystarczy je wtedy dobrze wyszorować, osuszyć i wrzucić na rozgrzany olej. Po podsmażeniu trzeba je dusić około pół godziny. Oczywiście można podgotować wcześniej ziemniaki, ale drobne naprawdę szybko będą miękkie i zachowają pełnię smaku. Dodatki do tej jednogarnkowej potrawy kupisz na każdym wiosennym straganie. Przyda się młoda cebulka, szpinak, rzodkiewki i świeży rozmaryn oraz szczypior.

Młode ziemniakami z patelni

Składniki:

  • ok. 1 kg młodych ziemniaków,
  • 700 g szpinaku,
  • pęczek cebuli dymki ze szczypiorem,
  • kilka rzodkiewek wraz z listkami,
  • gałązka rozmarynu,
  • sól, pieprz, papryka, tymianek do smaku,
  • olej do smażenia,
  • oliwa do podania,
  • bulion opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Młode ziemniaki wyszoruj i osusz. Opłucz szpinak oraz listki rzodkiewek, drobno pokrój. Cebule obierz i pokrój w piórka.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej oleju i przesmaż ziemniaki. Potem duś je pod przykryciem przez około 35 minut z gałązką rozmarynu. W międzyczasie dolewaj do nich trochę wody lub bulionu. Pod koniec duszenia posól je.
  3. Do tak przygotowanych ziemniaków, dodaj trochę oleju i przygotowaną cebulkę, przesmaż całość, już bez przykrycia.
  4. Dodaj szpinak i listki rzodkiewek, szybko przesmaż.
  5. Całość dopraw do smaku przyprawami, wymieszaj.
  6. Gotowe danie skrop oliwą. Podawaj z plasterkami rzodkiewek oraz szczypiorem.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat