W pół godziny na talerzu lądują puszyste i mięciutkie racuchy. Nie ma w nich ani jednego jabłka

Szukasz przepisu na pyszne i puszyste racuchy, które zaskoczą cię swoim niebanalnym smakiem? Mamy dla ciebie idealną propozycję! Zapomnij o klasycznych racuchach z jabłkami, wypróbuj te z ananasem! Soczysty owoc nada im wyjątkowej słodyczy i aromatu, a ty zyskasz pyszną alternatywę dla tradycyjnej wersji.

W pół godziny na talerzu lądują puszyste i mięciutkie racuchy. Nie ma w nich ani jednego jabłkaW pół godziny na talerzu lądują puszyste i mięciutkie racuchy. Nie ma w nich ani jednego jabłka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Nie ma nic lepszego niż puszyste racuchy na śniadanie, obiad czy kolację. Klasyczne racuchy zazwyczaj zawierają jabłka, ale co zrobić, gdy jabłka zaczynają się nudzić? Czas na eksperymenty! Tym razem zamiast jabłek sięgniemy po soczystego ananasa. Ten owoc, zarówno świeży, jak i z puszki, nada racuchom niepowtarzalnego smaku i świeżości. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, czy ta egzotyczna wersja przypadnie ci do gustu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Przepis na racuchy z ananasem

Składniki na zaczyn drożdżowy:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka drobnego cukru,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 100 ml podgrzanego mleka.

Składniki na ciasto:

  • 750 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • 250 ml ciepłego mleka.

Składniki dodatkowe:

  • 300 g ananasa z puszki,
  • Olej roślinny do smażenia,
  • Cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zaczyn drożdżowy: W kubku wymieszaj drożdże z cukrem i mąką. Dodaj ciepłe mleko i ponownie wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut.
  2. Przygotuj ciasto: Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, jajka, ciepłe mleko i roztopione masło. Wlej wyrośnięty zaczyn i wymieszaj całość za pomocą miksera na wolnych obrotach lub łyżki. Ciasto powinno być gęste i jednolite. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na około 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Przygotuj ananas: Ananasa odsącz z syropu i pokrój na małe kawałki.
  4. Smaż racuchy: Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz nakładaj łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placki. Na wierzch każdego placka połóż kilka kawałków ananasa. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor.
  5. Podawaj: Gotowe racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. syropem klonowym, bitą śmietaną lub jogurtem.

Te racuchy z ananasem to idealne danie dla całej rodziny. Są puszyste, mięciutkie i mają wyjątkowy, egzotyczny smak. Dzięki temu przepisowi przygotujesz pyszny obiad w mgnieniu oka. Spróbuj tej wersji racuchów i przekonaj się, jak szybko znikną z talerzy. Ananas dodaje racuchom nie tylko świeżości, ale także sprawia, że stają się one bardziej soczyste i aromatyczne. To danie na pewno stanie się hitem w twojej kuchni!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"