PrzepisSłodkościZamiast kwiatów na Dzień Mamy, przynieś truskawki. Jest szansa, że się podzieli

Zamiast kwiatów na Dzień Mamy, przynieś truskawki. Jest szansa, że się podzieli

Truskawki w czekoladzie -  Pyszności
Truskawki w czekoladzie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.05.2024 09:16, aktual.: 21.05.2024 09:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jadalne, wykonane własnoręcznie prezenty z pewnością ucieszą niejedną mamę. Kwintesencją elegancji i przy tym prostoty są truskawki w czekoladzie. Świetnie zastąpią klasyczne praliny i czekoladki i sprawią, że na twarzy obdarowanej osoby zagości uśmiech.

Kiedyś przynosiliśmy laurki i chociaż z biegiem lat wiele osób rezygnuje z własnoręcznie przygotowanych prezentów, warto wrócić do tej tradycji. Najlepiej w pyszny sposób - jadalne podarunki zawsze wywołują radość. Nawet jeśli nie jesteś mistrzem cukiernictwa i na myśl o pieczeniu tortów robi ci się słabo, to nie musisz rezygnować z przygotowania słodkich łakoci na Dzień Mamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawki w czekoladzie - pomysł na prezent

Wyglądają elegancko i nie sposób im się oprzeć. Na dodatek nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności i nie da się ich zepsuć. Słodkie truskawki w czekoladzie to pomysł na deser idealny. Możesz wykorzystać do nich zarówno czekoladę gorzką, mleczną, jak i białą w zależności od tego, jaką najbardziej lubi obdarowana osoba.

Każda truskawka ląduje następnie w rozpuszczonej czekoladzie
Każda truskawka ląduje następnie w rozpuszczonej czekoladzie© Licencjodawca | Pyszności

Zanim czekolada zastygnie, możesz posypać owoce wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. Ciężko powstrzymać się od podjadania, ale z doświadczenia wiem, że obdarowana takim słodki podarunkiem mama z pewnością podzieli się z ukochanym synem lub córką.

Składniki:

  • 25- 30 truskawek,
  • 150 g mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od wyboru truskawek. Sięgnij po te jędrne, soczyste i pozbawione skaz.
  2. Dokładnie umyj owoce i osusz na ręczniku papierowym. Nie odrywaj szypułek z truskawek.
  3. Schłodź truskawki w lodówce przez minimum 15 minut.
  4. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Umieść szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą (nie dopuszczaj do kontaktu dna miski z wodą). Do miski włóż połamaną czekoladę i delikatnie mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  5. Weź truskawkę za szypułkę i zanurz ją w roztopionej czekoladzie. Dokładnie pokryj czekoladą owoc.
  6. Postaw truskawki na szypułkach na talerzu wyłożonym papierem pergaminowym. Jeśli masz problem ze stabilnym ustawieniem owoców, możesz wbić w ich środek wykałaczki i użyć ich jako podpory.
  7. Odstaw truskawki do stężenia w chłodnym miejscu. Nie wstawiaj ich jednak od razu do lodówki, aby czekolada nie zmatowiała.

Gotowe truskawki możesz podawać na paterze lub umieścić je w ozdobnym opakowaniu. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także