Zamiast kwiatów na Dzień Mamy, przynieś truskawki. Jest szansa, że się podzieli

Jadalne, wykonane własnoręcznie prezenty z pewnością ucieszą niejedną mamę. Kwintesencją elegancji i przy tym prostoty są truskawki w czekoladzie. Świetnie zastąpią klasyczne praliny i czekoladki i sprawią, że na twarzy obdarowanej osoby zagości uśmiech.

Truskawki w czekoladzie -  PysznościTruskawki w czekoladzie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedyś przynosiliśmy laurki i chociaż z biegiem lat wiele osób rezygnuje z własnoręcznie przygotowanych prezentów, warto wrócić do tej tradycji. Najlepiej w pyszny sposób - jadalne podarunki zawsze wywołują radość. Nawet jeśli nie jesteś mistrzem cukiernictwa i na myśl o pieczeniu tortów robi ci się słabo, to nie musisz rezygnować z przygotowania słodkich łakoci na Dzień Mamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofrowy tort robi wrażenie. Dziecinnie prosty w przygotowaniu, a wygląda obłędnie

Truskawki w czekoladzie - pomysł na prezent

Wyglądają elegancko i nie sposób im się oprzeć. Na dodatek nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności i nie da się ich zepsuć. Słodkie truskawki w czekoladzie to pomysł na deser idealny. Możesz wykorzystać do nich zarówno czekoladę gorzką, mleczną, jak i białą w zależności od tego, jaką najbardziej lubi obdarowana osoba.

Każda truskawka ląduje następnie w rozpuszczonej czekoladzie
Każda truskawka ląduje następnie w rozpuszczonej czekoladzie © Licencjodawca | Pyszności

Zanim czekolada zastygnie, możesz posypać owoce wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. Ciężko powstrzymać się od podjadania, ale z doświadczenia wiem, że obdarowana takim słodki podarunkiem mama z pewnością podzieli się z ukochanym synem lub córką.

Składniki:

  • 25- 30 truskawek,
  • 150 g mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od wyboru truskawek. Sięgnij po te jędrne, soczyste i pozbawione skaz.
  2. Dokładnie umyj owoce i osusz na ręczniku papierowym. Nie odrywaj szypułek z truskawek.
  3. Schłodź truskawki w lodówce przez minimum 15 minut.
  4. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Umieść szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą (nie dopuszczaj do kontaktu dna miski z wodą). Do miski włóż połamaną czekoladę i delikatnie mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  5. Weź truskawkę za szypułkę i zanurz ją w roztopionej czekoladzie. Dokładnie pokryj czekoladą owoc.
  6. Postaw truskawki na szypułkach na talerzu wyłożonym papierem pergaminowym. Jeśli masz problem ze stabilnym ustawieniem owoców, możesz wbić w ich środek wykałaczki i użyć ich jako podpory.
  7. Odstaw truskawki do stężenia w chłodnym miejscu. Nie wstawiaj ich jednak od razu do lodówki, aby czekolada nie zmatowiała.

Gotowe truskawki możesz podawać na paterze lub umieścić je w ozdobnym opakowaniu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej