Zamiast kwiatów na Dzień Mamy, przynieś truskawki. Jest szansa, że się podzieli
Jadalne, wykonane własnoręcznie prezenty z pewnością ucieszą niejedną mamę. Kwintesencją elegancji i przy tym prostoty są truskawki w czekoladzie. Świetnie zastąpią klasyczne praliny i czekoladki i sprawią, że na twarzy obdarowanej osoby zagości uśmiech.
21.05.2024 | aktual.: 21.05.2024 09:46
Kiedyś przynosiliśmy laurki i chociaż z biegiem lat wiele osób rezygnuje z własnoręcznie przygotowanych prezentów, warto wrócić do tej tradycji. Najlepiej w pyszny sposób - jadalne podarunki zawsze wywołują radość. Nawet jeśli nie jesteś mistrzem cukiernictwa i na myśl o pieczeniu tortów robi ci się słabo, to nie musisz rezygnować z przygotowania słodkich łakoci na Dzień Mamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Truskawki w czekoladzie - pomysł na prezent
Wyglądają elegancko i nie sposób im się oprzeć. Na dodatek nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności i nie da się ich zepsuć. Słodkie truskawki w czekoladzie to pomysł na deser idealny. Możesz wykorzystać do nich zarówno czekoladę gorzką, mleczną, jak i białą w zależności od tego, jaką najbardziej lubi obdarowana osoba.
Zanim czekolada zastygnie, możesz posypać owoce wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. Ciężko powstrzymać się od podjadania, ale z doświadczenia wiem, że obdarowana takim słodki podarunkiem mama z pewnością podzieli się z ukochanym synem lub córką.
Składniki:
- 25- 30 truskawek,
- 150 g mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od wyboru truskawek. Sięgnij po te jędrne, soczyste i pozbawione skaz.
- Dokładnie umyj owoce i osusz na ręczniku papierowym. Nie odrywaj szypułek z truskawek.
- Schłodź truskawki w lodówce przez minimum 15 minut.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Umieść szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą (nie dopuszczaj do kontaktu dna miski z wodą). Do miski włóż połamaną czekoladę i delikatnie mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Weź truskawkę za szypułkę i zanurz ją w roztopionej czekoladzie. Dokładnie pokryj czekoladą owoc.
- Postaw truskawki na szypułkach na talerzu wyłożonym papierem pergaminowym. Jeśli masz problem ze stabilnym ustawieniem owoców, możesz wbić w ich środek wykałaczki i użyć ich jako podpory.
- Odstaw truskawki do stężenia w chłodnym miejscu. Nie wstawiaj ich jednak od razu do lodówki, aby czekolada nie zmatowiała.
Gotowe truskawki możesz podawać na paterze lub umieścić je w ozdobnym opakowaniu. Smacznego!