Ten przepis powinna znać każda leniwa gospodyni. Ciasto gotowe w 10 minut
Masz w domu opakowanie herbatników? W kilka chwil zamienisz je w aksamitne ciasto bez pieczenia. Smakuje niczym wykwintny sernik na zimno.
19.05.2024 | aktual.: 20.05.2024 09:06
Każdy rodzic ma w domu opakowanie herbatników. To prosta i niskokaloryczna przekąska, którą można podać już rocznemu dziecku. W składzie znajduje się jedynie mąka, masło bądź olej i odrobina cukru lub słodzika.
Herbatniki smakują nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Pasują do popołudniowej kawy czy herbaty. Masz w domu duże opakowanie herbatników i nie wiesz, co z nim zrobić? Wypełnij je prostym kremem twarogowym, a po chwili otrzymasz pyszne ciasto bez pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Proste ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz tylko trzech składników
Jesteś fanem słodkich wypieków, ale nie masz czasu na ich przygotowywanie? Ciasta bez pieczenia to coś dla ciebie. Biszkopt czy kruchy spód zastępuje się herbatnikami bądź gotowymi biszkoptami, które przekłada się kremową masą. Jaka będzie najlepsza? Wykorzystaj to, co masz już w domu. Może być to budyń, twaróg, serek śmietankowy czy bita śmietana.
Jak wykończyć ciasto? Możliwości jest wiele. Nada się galaretka, rozpuszczona czekolada, kajmak czy owoce. Przygotowanie takiego ciasta zajmie ci mniej niż 10 minut, niezależnie od tego, jakie produkty wybierzesz. Pamiętaj jednak, że większość ciast bez pieczenia wymaga chłodzenia. Masa "scala się" pod wpływem zimnej temperatury.
Nie chcesz tyle czekać? Poznaj prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz tylko czterech składników — kruchych, maślanych herbatników, kremowego serka, puszki mleka skondensowanego i ciemnej czekolady. Masa jest tak gęsta, że nie trzeba jej chłodzić.
Najprostsze ciasto bez pieczenia — przepis
Składniki:
- 400 g herbatników,
- mała puszka mleka skondensowanego,
- 750 g serka kremowego (może być twarogowy),
- 200 g ciemnej czekolady,
- opcjonalnie: świeże owoce, kajmak.
Przygotowanie:
- Wyciągnij formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Spód wypełnij herbatnikami.
- Zabierz się za krem. Serek zmiksuj z mlekiem skondensowanym na puszystą masę. Polej nią herbatniki i wyrównaj powierzchnie silikonową szpatułką.
- Ułóż kolejną warstwę herbatników i polej je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. To tyle. Smacznego!