PrzepisKuchnie świataZ wakacji w Portugalii przywiozłem ten przepis. O niebo lepsze niż zwykły budyń

Z wakacji w Portugalii przywiozłem ten przepis. O niebo lepsze niż zwykły budyń

Z wakacji w Portugalii przywiozłam ten przepis. O niebo lepsze niż zwykły budyń
Z wakacji w Portugalii przywiozłam ten przepis. O niebo lepsze niż zwykły budyń
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.05.2024 08:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Puchate jak obłoki i delikatnie słodkie! Ten przepis na Molotof jest niewątpliwie jednym z najłatwiejszych i najprostszych wypieków! Przygotuj go, używając tylko 3 prostych składników - białek jaj, wody i cukru! Zapewniam, że możesz to zrobić już teraz.

Molotof to portugalski deser znany również jako Flan Molotof, pudding z białek jaj, ciasto obłokowe lub ciasto z białek jaj. Jest to deser na bazie bezy polany syropem karmelowym, pieczony w kąpieli wodnej. Przygotowywany podobnie jak Flan Leche (hiszpański flan), ale zamiast masy budyniowej używa się bezy. Tekstura jest taka sama jak Brazo de Mercedes bez nadzienia budyniowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ciasto bezowe

Przygotowując tę bezę, zostało mi mnóstwo żółtek jaj. Postanowiłem więc zrobić pyszny sos cytrynowy zaczerpnięty z przepisu na tartę cytrynową. Uwielbiam, jak w prosty sposób podnosi on ten deser z prostego, puszystego i słodkiego ciasta do dwukolorowej, zachwycającej słodkości! Możesz pominąć cytrynę i zamiast tego zrobić Dolce de Ovos (portugalski krem żółtkowy), który również jest popularnym dodatkiem do Molotofa.

Składniki:

Sos Karmelowy:

  • 210 gramów cukru,
  • 2 łyżki wody.

Beza:

  • 8 dużych jaj - oddzielić białka od żółtek,
  • 210 gramów cukru.

Opcjonalny dodatek sos cytrynowy:

  • 105 gramów cukru,
  • 125 gramów wody,
  • 8 żółtek jaj (lekko ubitych),
  • 65 gramów soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Aby zrobić sos karmelowy, dodaj 1 szklankę cukru i 2 łyżki wody do małego rondla i rozpuść na średnio-niskim ogniu, aż zamieni się w płyn. Kontynuuj gotowanie, aż stanie się bursztynowo brązowy, jednocześnie przechylając patelnię, aby zapobiec przypaleniu.
  3. Przelej zawartość do formy na babkę. Przechylaj formę na boki i obracaj, aby pokryć dno formy karmelem. Odstaw na bok.
  4. Przygotuj bezę. W dużej misce ubij białka jaj na niskich obrotach, aż osiągną miękką konsystencję. Dodawaj cukier po 1 łyżce stołowej, ciągle ubijając.
  5. Po dodaniu całego cukru, zwiększ obroty do średnich i ubijaj, aż powstanie sztywna piana.
  6. Przełóż bezę do formy na babkę, od czasu do czasu uderzając nią o blat, aby ją wyrównać. Po wypełnieniu formy, stuknij lub uderz nią o blat, aby uwolnić uwięzione powietrze i wyrównać.
  7. Umieść formę na babkę na większej blasze lub naczyniu i napełnij zewnętrzne naczynia gorącą wodą do połowy wysokości formy na babkę.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw do ostygnięcia na kolejne 15 minut. Wyjmij z piekarnika i kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia przez 10 minut.
  9. Podgrzej dno formy na kuchence, aby poluzować ewentualny twardy karmel.
  10. Opcjonalny sos cytrynowy: W rondlu zagotuj ½ szklanki wody i ½ szklanki cukru, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejsz ogień i dodaj żółtka jaj. Gotuj, aż zgęstnieje. Wyłącz ogień i dodaj sok z cytryny i skórkę z cytryny, wymieszaj.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także