To moje ulubione ciasto do kawy. Robię je z jabłkami i popularnym warzywem

Szukasz prostego przepisu na pyszny i aromatyczny deser, który idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty? Wypróbuj moje ulubione ciasto z jabłkami i cukinią. To prawdziwy hit, do którego będziesz wracać z przyjemnością.

To moje ulubione ciasto do kawy. Robię je z jabłkami i popularnym warzywemTo moje ulubione ciasto do kawy. Robię je z jabłkami i popularnym warzywem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli szukasz lekkiego i pysznego deseru na popołudniową kawę lub herbatę, to ciasto z jabłkami i cukinią będzie strzałem w dziesiątkę. Połączenie tych dwóch składników nadaje ciastu niepowtarzalnego smaku i wilgotności. Gotowe ciasto, polane cytrynowym lukrem, z pewnością stanie się jednym z twoich ulubionych wypieków. Odkryj mój prosty przepis i delektuj się smakiem tego wyjątkowego deseru!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny deser à la Ferreo Rocher. Moje dzieciaki oszalały na jego punkcie

Przepis na idealne ciasto do kawy. Wilgotne i aromatyczne z jabłkami i cukinią

Połączenie jabłek i cukinii może wydawać się zaskakujące, ale gwarantuję, że to ciasto zachwyci cię swoim smakiem i delikatną strukturą. Cukinia nadaje mu wilgotności i puszystości, a jabłka — słodyczy. Dodatek cynamonu sprawia, że ciasto zyskuje ciekawego charakteru, a cytrynowy lukier stanowi idealne wykończenie.

Składniki:

  • 1 mała cukinia,
  • 2 duże jabłka,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Lukier cytrynowy (opcjonalnie):

  • 100 g cukru pudru,
  • sok z 1/2 cytryny.

Przygotowanie:

  1. Obierz cukinię i zetrzyj ją na grubych oczkach tarki.
  2. Obierz jabłka i pokrój je na cienkie półplasterki. Następnie posyp je połową cukru wanilinowego oraz cynamonem.
  3. W dużej misce zmiksuj mąkę, jajka, mleko, olej, proszek do pieczenia i cukier.
  4. Odciśnij cukinię z soku i dodaj do ciasta razem z jabłkami. Dokładnie wymieszaj.
  5. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 50 minut w temperaturze 180°C.
  6. Gotowe ciasto możesz polać lukrem cytrynowym dla dodatkowego smaku i aromatu.

Jeśli szukasz nowego i pysznego przepisu na ciasto, to ciasto z jabłkami i cukinią jest idealnym wyborem. Gwarantuję, że nie będziesz rozczarowany!

Wybrane dla Ciebie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Dodaję ugotowane do masy ziemniaczanej. Placki w takiej formie mogą zastąpić kotlety
Dodaję ugotowane do masy ziemniaczanej. Placki w takiej formie mogą zastąpić kotlety
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona