Pokazała, jak zrobić ziołowe placki. Aż trudno uwierzyć, że przepis ma ponad 700 lat
Ziołowe placki ze średniowiecznej książki kucharskiej są tak łatwe do przyrządzenia, że poradzi sobie z nimi nawet największy kulinarny laik. Przepis sprzed ponad 700 lat odtworzyła tiktokerka Nina Dante. Efekt prezentuje się lepiej niż zadowalająco.
15.04.2024 16:27
Przepis na ziołowe placki odtworzyła Nina Dante, artystka i twórczyni internetowa, publikująca materiały w mediach społecznościowych pod nickiem "thesnakesaidtotheriver". W filmiku na TikToku pokazuje krok po kroku, jak przygotować placuszki wypełnione ziołami na średniowieczną modłę. Przepis pochodzi z XIV wieku z książki kucharskiej "The Forme of Cury".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziołowe według średniowiecznej receptury. Ten przepis pochodzi z XIV wieku
"The Forme of Cury" to obszerny XIV-wieczny zbiór średniowiecznych angielskich przepisów. To pierwsza znana angielska książka kucharska, w której wspomina się o niektórych składnikach, takich oliwa oraz przyprawach: gałce muszkatołowej, imbirze, pieprzu, cynamonie i kardamonie. Wiele przypraw i innych składników zostało ujętych w przepisach specjalnie po to, aby nadać gotowym potrawom bogatą kolorystykę i zadowalać wzrok.
To właśnie z "The Forme of Cury" pochodzi przepis na ziołowe placki (frytour od erbes). Przygotowanie ich nie jest trudne, ważne jednak, by skompletować dużo świeżych ziół. Według przepisu zioła należy posiekać i wymieszać z mąką, wodą, drożdżami, solą, a następnie z przygotowanego ciasta usmażyć placuszki na głębokim tłuszczu i podać je z miodem. Tiktokerka wykorzystała pietruszkę, szałwię, rozmaryn i ziele kopru włoskiego. Zobacz przepis.
Ziołowe placki. Przepis z XIV wieku
Składniki:
- 400 g mąki,
- 400 ml letniej wody,
- 2 szklanki drobno posiekanych świeżych ziół,
- 7 g aktywnych suszonych drożdży,
- 2 łyżeczki soli,
- 250 g miodu,
- olej do smażenia, np. rzepakowy.
Przygotowanie:
- Zioła wymyj, dokładnie osusz i posiekaj bardzo drobno.
- Mąkę wymieszaj z solą, drożdżami i wodą. Do gotowego ciasta dodaj zioła. Wymieszaj całość, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
- Na patelni rozgrzej olej. Następnie wrzucaj do rozgrzanego tłuszczu ciasto za pomocą łyżkę (dla ułatwienia zdejmowania ciasta łyżkę warto wcześniej zamoczyć w oleju).
- Placki ziołowe smaż, aż nabiorą złotego koloru. Odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Placki ziołowe podawaj polane miodem.