WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Pokazała, jak zrobić ziołowe placki. Aż trudno uwierzyć, że przepis ma ponad 700 lat

Ziołowe placki ze średniowiecznej książki kucharskiej są tak łatwe do przyrządzenia, że poradzi sobie z nimi nawet największy kulinarny laik. Przepis sprzed ponad 700 lat odtworzyła tiktokerka Nina Dante. Efekt prezentuje się lepiej niż zadowalająco.

Strona ze średniowiecznej książki kucharskiej "The Forme of Curye". To z niej pochodzi przepis na ziołowe plackiStrona ze średniowiecznej książki kucharskiej "The Forme of Curye". To z niej pochodzi przepis na ziołowe placki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Domena publiczna: Peter Isotalo

Przepis na ziołowe placki odtworzyła Nina Dante, artystka i twórczyni internetowa, publikująca materiały w mediach społecznościowych pod nickiem "thesnakesaidtotheriver". W filmiku na TikToku pokazuje krok po kroku, jak przygotować placuszki wypełnione ziołami na średniowieczną modłę. Przepis pochodzi z XIV wieku z książki kucharskiej "The Forme of Cury".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd piekę białą kiełbasę w ten sposób, moi bliscy nie chcą jeść jej w inny sposób

Placki ziołowe według średniowiecznej receptury. Ten przepis pochodzi z XIV wieku

"The Forme of Cury" to obszerny XIV-wieczny zbiór średniowiecznych angielskich przepisów. To pierwsza znana angielska książka kucharska, w której wspomina się o niektórych składnikach, takich oliwa oraz przyprawach: gałce muszkatołowej, imbirze, pieprzu, cynamonie i kardamonie. Wiele przypraw i innych składników zostało ujętych w przepisach specjalnie po to, aby nadać gotowym potrawom bogatą kolorystykę i zadowalać wzrok.

To właśnie z "The Forme of Cury" pochodzi przepis na ziołowe placki (frytour od erbes). Przygotowanie ich nie jest trudne, ważne jednak, by skompletować dużo świeżych ziół. Według przepisu zioła należy posiekać i wymieszać z mąką, wodą, drożdżami, solą, a następnie z przygotowanego ciasta usmażyć placuszki na głębokim tłuszczu i podać je z miodem. Tiktokerka wykorzystała pietruszkę, szałwię, rozmaryn i ziele kopru włoskiego. Zobacz przepis.

Przepis na ziołowe placki jest banalnie prosty
Przepis na ziołowe placki jest banalnie prosty © TikTok: thesnakesaidtotheriver (screenshot)

Ziołowe placki. Przepis z XIV wieku

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 400 ml letniej wody,
  • 2 szklanki drobno posiekanych świeżych ziół,
  • 7 g aktywnych suszonych drożdży,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 250 g miodu,
  • olej do smażenia, np. rzepakowy.

Przygotowanie:

  1. Zioła wymyj, dokładnie osusz i posiekaj bardzo drobno.
  2. Mąkę wymieszaj z solą, drożdżami i wodą. Do gotowego ciasta dodaj zioła. Wymieszaj całość, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Następnie wrzucaj do rozgrzanego tłuszczu ciasto za pomocą łyżkę (dla ułatwienia zdejmowania ciasta łyżkę warto wcześniej zamoczyć w oleju).
  4. Placki ziołowe smaż, aż nabiorą złotego koloru. Odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  5. Placki ziołowe podawaj polane miodem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze