Kulinarna Stolica PolskiKiedy mój wujek robi śląskie niebo, wszyscy od razu robią się głodni

Kiedy mój wujek robi śląskie niebo, wszyscy od razu robią się głodni

Śląsk słynie z wielu wspaniałych i ciekawych dań regionalnych. Tym razem przyszedł czas na propozycję obiadową z pyszną karkówką w roli głównej. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.

Takie rarytasy jeszcze dziś mogą pojawić się w twojej kuchni
Takie rarytasy jeszcze dziś mogą pojawić się w twojej kuchni
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

06.04.2024 | aktual.: 20.05.2024 10:52

Lubisz dania regionalne z terenu Śląska? Jeśli tak dzisiejsza propozycja z pewnością przypadnie ci do gustu. Już za moment dowiesz się, jak przygotować smaczny obiad z mięsnym akcentem i aromatycznym sosem dla całej rodziny

Skąd ta pewność? Otóż sprawdzoną recepturę podzielił się sam wujek Janusz z Opola. Za każdym razem kiedy ją robi, znika z talerzy w mgnieniu oka. I w sumie nie ma się co dziwić, bo obok tak pysznej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Śląskie niebo, bo o nim mowa, to niesamowita mieszanka karkówki i domowego sosu na bazie suszonych owoców. W tym miejscu warto podkreślić, ze to genialne danie w 2007 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie opolskim."

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj genialny obiad w ciekawym wydaniu, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Śląskie niebo świetnie odnajdzie się w każdym domu

Składniki:

  • 1 kg wędzonej/pieczonej karkówki,
  • około 1,5 l wody,
  • 400 g suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki),
  • 1 kora cynamonu,
  • 1 cytryna,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej + 1 szkl. wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem najlepiej rozpocząć dzień wcześniej, ponieważ suszone owoce należy moczyć przez całą noc. Kolejnego dnia przekładam wędzoną karkówkę do garnka i zalewam ją wodą. Mięso zaparzam w ten sposób przez 30 minut

Najpierw zaparzam karkówkę
Najpierw zaparzam karkówkę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po pół godziny wrzucam do garnka wcześniej przygotowane suszone owoce, sól, cukier, pieprz, korę cynamonu, sok oraz skórkę z cytryny. Powstałą w ten sposób mieszankę gotuję przez 30 minut. 

W przepisie nie zabraknie cytrynowego akcentu
W przepisie nie zabraknie cytrynowego akcentu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kiedy mija kolejne pół godziny, wyjmuję karkówkę z garnka. Do powstałego wywaru dodaję mieszankę mąki ziemniaczanejwody. Dzięki czemu zagęszczam go w mgnieniu oka i domowy sos jest już tak naprawdę gotowy.

Po wyjęciu mięsa, powstały wywar zagęszczam mąką i wodą
Po wyjęciu mięsa, powstały wywar zagęszczam mąką i wodą© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotową karkówkę dzielę na mniejsze plastry i przekładam na talerze.

Mięso kroję na mniejsze kawałki
Mięso kroję na mniejsze kawałki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Oczywiście karkówkę podaję sosem na bazie owoców. Nie zapominam również o innych dodatkach. Świetnie sprawdzą się tu kluski śląskie, drożdżowe buchty lub zwykłe ziemniaki. Danie na koniec posypuję świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

I pyszny obiad jest już gotowy
I pyszny obiad jest już gotowy© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie