Kiedy mój wujek robi śląskie niebo, wszyscy od razu robią się głodni

Śląsk słynie z wielu wspaniałych i ciekawych dań regionalnych. Tym razem przyszedł czas na propozycję obiadową z pyszną karkówką w roli głównej. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.

Takie rarytasy jeszcze dziś mogą pojawić się w twojej kuchniTakie rarytasy jeszcze dziś mogą pojawić się w twojej kuchni
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Lubisz dania regionalne z terenu Śląska? Jeśli tak dzisiejsza propozycja z pewnością przypadnie ci do gustu. Już za moment dowiesz się, jak przygotować smaczny obiad z mięsnym akcentem i aromatycznym sosem dla całej rodziny

Skąd ta pewność? Otóż sprawdzoną recepturę podzielił się sam wujek Janusz z Opola. Za każdym razem kiedy ją robi, znika z talerzy w mgnieniu oka. I w sumie nie ma się co dziwić, bo obok tak pysznej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Śląskie niebo, bo o nim mowa, to niesamowita mieszanka karkówki i domowego sosu na bazie suszonych owoców. W tym miejscu warto podkreślić, ze to genialne danie w 2007 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie opolskim."

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy mój wujek robi śląskie niebo, wszyscy od razu robią się głodni

Przygotuj genialny obiad w ciekawym wydaniu, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Śląskie niebo świetnie odnajdzie się w każdym domu

Składniki:

  • 1 kg wędzonej/pieczonej karkówki,
  • około 1,5 l wody,
  • 400 g suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki),
  • 1 kora cynamonu,
  • 1 cytryna,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej + 1 szkl. wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem najlepiej rozpocząć dzień wcześniej, ponieważ suszone owoce należy moczyć przez całą noc. Kolejnego dnia przekładam wędzoną karkówkę do garnka i zalewam ją wodą. Mięso zaparzam w ten sposób przez 30 minut

Najpierw zaparzam karkówkę
Najpierw zaparzam karkówkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po pół godziny wrzucam do garnka wcześniej przygotowane suszone owoce, sól, cukier, pieprz, korę cynamonu, sok oraz skórkę z cytryny. Powstałą w ten sposób mieszankę gotuję przez 30 minut. 

W przepisie nie zabraknie i cytrynowego akcentu
W przepisie nie zabraknie cytrynowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kiedy mija kolejne pół godziny, wyjmuję karkówkę z garnka. Do powstałego wywaru dodaję mieszankę mąki ziemniaczanejwody. Dzięki czemu zagęszczam go w mgnieniu oka i domowy sos jest już tak naprawdę gotowy.

Po wyjęciu mięsa, powstały wywar zagęszczam mąką i wodą
Po wyjęciu mięsa, powstały wywar zagęszczam mąką i wodą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotową karkówkę dzielę na mniejsze plastry i przekładam na talerze.

Mięso dzielę na mniejsze kawałki
Mięso kroję na mniejsze kawałki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Oczywiście karkówkę podaję sosem na bazie owoców. Nie zapominam również o innych dodatkach. Świetnie sprawdzą się tu kluski śląskie, drożdżowe buchty lub zwykłe ziemniaki. Danie na koniec posypuję świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

I pyszny obiad jest już gotowy
I pyszny obiad jest już gotowy © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej