Kulinarna Stolica PolskiKiedy mój wujek robi śląskie niebo, wszyscy od razu robią się głodni

Kiedy mój wujek robi śląskie niebo, wszyscy od razu robią się głodni

Takie rarytasy jeszcze dziś mogą pojawić się w twojej kuchni
Takie rarytasy jeszcze dziś mogą pojawić się w twojej kuchni
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

06.04.2024 10:24, aktual.: 20.05.2024 10:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Śląsk słynie z wielu wspaniałych i ciekawych dań regionalnych. Tym razem przyszedł czas na propozycję obiadową z pyszną karkówką w roli głównej. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.

Lubisz dania regionalne z terenu Śląska? Jeśli tak dzisiejsza propozycja z pewnością przypadnie ci do gustu. Już za moment dowiesz się, jak przygotować smaczny obiad z mięsnym akcentem i aromatycznym sosem dla całej rodziny

Skąd ta pewność? Otóż sprawdzoną recepturę podzielił się sam wujek Janusz z Opola. Za każdym razem kiedy ją robi, znika z talerzy w mgnieniu oka. I w sumie nie ma się co dziwić, bo obok tak pysznej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Śląskie niebo, bo o nim mowa, to niesamowita mieszanka karkówki i domowego sosu na bazie suszonych owoców. W tym miejscu warto podkreślić, ze to genialne danie w 2007 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie opolskim."

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj genialny obiad w ciekawym wydaniu, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Śląskie niebo świetnie odnajdzie się w każdym domu

Składniki:

  • 1 kg wędzonej/pieczonej karkówki,
  • około 1,5 l wody,
  • 400 g suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki),
  • 1 kora cynamonu,
  • 1 cytryna,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej + 1 szkl. wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem najlepiej rozpocząć dzień wcześniej, ponieważ suszone owoce należy moczyć przez całą noc. Kolejnego dnia przekładam wędzoną karkówkę do garnka i zalewam ją wodą. Mięso zaparzam w ten sposób przez 30 minut

Najpierw zaparzam karkówkę
Najpierw zaparzam karkówkę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po pół godziny wrzucam do garnka wcześniej przygotowane suszone owoce, sól, cukier, pieprz, korę cynamonu, sok oraz skórkę z cytryny. Powstałą w ten sposób mieszankę gotuję przez 30 minut. 

W przepisie nie zabraknie cytrynowego akcentu
W przepisie nie zabraknie cytrynowego akcentu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kiedy mija kolejne pół godziny, wyjmuję karkówkę z garnka. Do powstałego wywaru dodaję mieszankę mąki ziemniaczanejwody. Dzięki czemu zagęszczam go w mgnieniu oka i domowy sos jest już tak naprawdę gotowy.

Po wyjęciu mięsa, powstały wywar zagęszczam mąką i wodą
Po wyjęciu mięsa, powstały wywar zagęszczam mąką i wodą© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotową karkówkę dzielę na mniejsze plastry i przekładam na talerze.

Mięso kroję na mniejsze kawałki
Mięso kroję na mniejsze kawałki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Oczywiście karkówkę podaję sosem na bazie owoców. Nie zapominam również o innych dodatkach. Świetnie sprawdzą się tu kluski śląskie, drożdżowe buchty lub zwykłe ziemniaki. Danie na koniec posypuję świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

I pyszny obiad jest już gotowy
I pyszny obiad jest już gotowy© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl