PrzepisWielkanocDomowy pasztet polewam morelowym sosem. Idealny na wielkanocny stół

Domowy pasztet polewam morelowym sosem. Idealny na wielkanocny stół

Pasztet w takim wydaniu stanie się hitem w każdym domu
Pasztet w takim wydaniu stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
25.03.2024 11:55

Wśród pysznych dań wielkanocnych nie może zabraknąć i domowego pasztetu. Z dodatkiem sosu na bazie moreli zrobisz go w perfekcyjnym wydaniu.

Już za kilkanaście dni będziemy obchodzić najważniejsze święta w całym roku kalendarzowym. Podczas spotkań w rodzinnym gronie na suto zastawionych stołach będzie towarzyszyć nam pyszne jedzenie. A skoro o nim już mowa, to oczywiście w tym wyjątkowym okresie musi pojawić się domowy pasztet. I tak się składa, że mam genialną recepturę, która z pewnością cię zainteresuje. I to z kilku powodów. 

Po pierwsze, pasztet z tego przepisu udaje się za każdym razem. Nie musisz więc obawiać się, że coś pójdzie nie tak i zostaniesz bez podstawowego dania w wielkanocnym wydaniu. Po drugie, idealnym uzupełnieniem w tym przypadku jest szybki i prosty w przygotowaniu sos na bazie suszonych moreli. Ten duet smakuje wręcz wybornie. Zanim przejdę do szczegółowej instrukcji, muszę wspomnieć również o samej formie pasztetu. Przygotowany i podany w formie babki wygląda wręcz genialnie. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowy pasztet z dodatkiem żółtego sosu na bazie suszonych moreli w formie babki wielkanocnej to prawdziwy strzał w 10!

Składniki:

Bulion:

  • 1 kg udek z kurczaka bez kości,
  • 500 g surowego boczku,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4-5 szt. ziela angielskiego,
  • ½ selera,
  • 1 por,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • około 2 l wody.

Pasztet:

  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 szkl. bulionu
  • sól według uznania
  • pieprz według uznania.

Sos morelowy:

  • 100 g suszonych moreli,
  • 600 ml wody,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • ⅓ szkl. cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sok z ½ cytryny,
  • 20 g masła.

Dodatki:

  • 1 łyżka całego kminku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania domowego bulionu. W tym celu do dużego garnka wrzucam surowe mięso (udka z kurczaka i boczek), ziele angielskie, liście laurowe, suszony majeranek, sól, seler, marchewki, cebule, czosnek oraz pora. Mieszankę zalewam wodą i gotuję przez 80 minut.

Najpierw przygotowuję bulion
Najpierw przygotowuję bulion© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po ugotowaniu bulionu przekładam ostudzone mięso, marchewki i cebule do maszynki do mięsa, po czym mielę wszystkie składniki dwukrotnie

Część składników mielę w maszynce do mięsa
Część składników mielę w maszynce do mięsa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do dobrze zmielonych produktów dodaję następnie masło, słodką paprykę, gałkę muszkatołową oraz domowy bulion. Na koniec dokładnie mieszam zawartość miski, aby powstała jednolita i gładka mieszanka. 

Do mieszanki dodaję m.in. bulion domowej roboty
Do mieszanki dodaję m.in. bulion domowej roboty© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotowy miks przekładam do formy na babkę. Na wierzchu rozsypuję kminek majeranek. Dopiero w takiej formie pasztet może trafić do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza, program — pieczenie tylko od dołu. 

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję sos morelowy. Aby go zrobić, zalewam suszone morele wodą i gotuję je przez 25 minut. W międzyczasie do garnka trafia również świeża gałązka rozmarynu, którą wyjmuję w połowie gotowania oraz cukier trzcinowy. Ostatni produkt dodaję zaraz po wyjęciu rozmarynu. 

Suszone morele wraz z dodatkami najpierw gotuję
Suszone morele wraz z dodatkami najpierw gotuję© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotową mieszankę przelewam do blendera, po czym wrzucam do środka dodatkowo masło i musztardę. Nie zapominam też o soku z cytryny oraz soli. Składniki blenduję na gładki krem. 

Na koniec używam blendera, aby stworzyć idealnie gładki sos
Na koniec używam blendera, aby stworzyć idealnie gładki sos© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Upieczony pasztet w postaci babki wielkanocnej polewam domowym sosem na bazie moreli i serwuję z dodatkiem świeżych gałązek rozmarynu. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także