Domowy pasztet polewam morelowym sosem. Idealny na wielkanocny stół
Wśród pysznych dań wielkanocnych nie może zabraknąć i domowego pasztetu. Z dodatkiem sosu na bazie moreli zrobisz go w perfekcyjnym wydaniu.
25.03.2024 11:55
Już za kilkanaście dni będziemy obchodzić najważniejsze święta w całym roku kalendarzowym. Podczas spotkań w rodzinnym gronie na suto zastawionych stołach będzie towarzyszyć nam pyszne jedzenie. A skoro o nim już mowa, to oczywiście w tym wyjątkowym okresie musi pojawić się domowy pasztet. I tak się składa, że mam genialną recepturę, która z pewnością cię zainteresuje. I to z kilku powodów.
Po pierwsze, pasztet z tego przepisu udaje się za każdym razem. Nie musisz więc obawiać się, że coś pójdzie nie tak i zostaniesz bez podstawowego dania w wielkanocnym wydaniu. Po drugie, idealnym uzupełnieniem w tym przypadku jest szybki i prosty w przygotowaniu sos na bazie suszonych moreli. Ten duet smakuje wręcz wybornie. Zanim przejdę do szczegółowej instrukcji, muszę wspomnieć również o samej formie pasztetu. Przygotowany i podany w formie babki wygląda wręcz genialnie. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowy pasztet z dodatkiem żółtego sosu na bazie suszonych moreli w formie babki wielkanocnej to prawdziwy strzał w 10!
Składniki:
Bulion:
- 1 kg udek z kurczaka bez kości,
- 500 g surowego boczku,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 3 liście laurowe,
- 4-5 szt. ziela angielskiego,
- ½ selera,
- 1 por,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- około 2 l wody.
Pasztet:
- 2 żółtka,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 szkl. bulionu
- sól według uznania
- pieprz według uznania.
Sos morelowy:
- 100 g suszonych moreli,
- 600 ml wody,
- 1 gałązka świeżego rozmarynu,
- ⅓ szkl. cukru trzcinowego,
- 1 łyżka musztardy,
- sok z ½ cytryny,
- 20 g masła.
Dodatki:
- 1 łyżka całego kminku,
- 1 łyżka suszonego majeranku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania domowego bulionu. W tym celu do dużego garnka wrzucam surowe mięso (udka z kurczaka i boczek), ziele angielskie, liście laurowe, suszony majeranek, sól, seler, marchewki, cebule, czosnek oraz pora. Mieszankę zalewam wodą i gotuję przez 80 minut.
Krok 2. Po ugotowaniu bulionu przekładam ostudzone mięso, marchewki i cebule do maszynki do mięsa, po czym mielę wszystkie składniki dwukrotnie.
Krok 3. Do dobrze zmielonych produktów dodaję następnie masło, słodką paprykę, gałkę muszkatołową oraz domowy bulion. Na koniec dokładnie mieszam zawartość miski, aby powstała jednolita i gładka mieszanka.
Krok 4. Gotowy miks przekładam do formy na babkę. Na wierzchu rozsypuję kminek i majeranek. Dopiero w takiej formie pasztet może trafić do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza, program — pieczenie tylko od dołu.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję sos morelowy. Aby go zrobić, zalewam suszone morele wodą i gotuję je przez 25 minut. W międzyczasie do garnka trafia również świeża gałązka rozmarynu, którą wyjmuję w połowie gotowania oraz cukier trzcinowy. Ostatni produkt dodaję zaraz po wyjęciu rozmarynu.
Krok 6. Gotową mieszankę przelewam do blendera, po czym wrzucam do środka dodatkowo masło i musztardę. Nie zapominam też o soku z cytryny oraz soli. Składniki blenduję na gładki krem.
Krok 7. Upieczony pasztet w postaci babki wielkanocnej polewam domowym sosem na bazie moreli i serwuję z dodatkiem świeżych gałązek rozmarynu. I to wszystko, smacznego!