Domowy pasztet polewam morelowym sosem. Idealny na wielkanocny stół

Wśród pysznych dań wielkanocnych nie może zabraknąć i domowego pasztetu. Z dodatkiem sosu na bazie moreli zrobisz go w perfekcyjnym wydaniu.

Pasztet w takim wydaniu stanie się hitem w każdym domuPasztet w takim wydaniu stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Już za kilkanaście dni będziemy obchodzić najważniejsze święta w całym roku kalendarzowym. Podczas spotkań w rodzinnym gronie na suto zastawionych stołach będzie towarzyszyć nam pyszne jedzenie. A skoro o nim już mowa, to oczywiście w tym wyjątkowym okresie musi pojawić się domowy pasztet. I tak się składa, że mam genialną recepturę, która z pewnością cię zainteresuje. I to z kilku powodów. 

Po pierwsze, pasztet z tego przepisu udaje się za każdym razem. Nie musisz więc obawiać się, że coś pójdzie nie tak i zostaniesz bez podstawowego dania w wielkanocnym wydaniu. Po drugie, idealnym uzupełnieniem w tym przypadku jest szybki i prosty w przygotowaniu sos na bazie suszonych moreli. Ten duet smakuje wręcz wybornie. Zanim przejdę do szczegółowej instrukcji, muszę wspomnieć również o samej formie pasztetu. Przygotowany i podany w formie babki wygląda wręcz genialnie. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy pasztet z morelowym sosem w formie babki wielkanocnej

Kremowy pasztet z dodatkiem żółtego sosu na bazie suszonych moreli w formie babki wielkanocnej to prawdziwy strzał w 10!

Składniki:

Bulion:

  • 1 kg udek z kurczaka bez kości,
  • 500 g surowego boczku,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4-5 szt. ziela angielskiego,
  • ½ selera,
  • 1 por,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • około 2 l wody.

Pasztet:

  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 szkl. bulionu
  • sól według uznania
  • pieprz według uznania.

Sos morelowy:

  • 100 g suszonych moreli,
  • 600 ml wody,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • ⅓ szkl. cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sok z ½ cytryny,
  • 20 g masła.

Dodatki:

  • 1 łyżka całego kminku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania domowego bulionu. W tym celu do dużego garnka wrzucam surowe mięso (udka z kurczaka i boczek), ziele angielskie, liście laurowe, suszony majeranek, sól, seler, marchewki, cebule, czosnek oraz pora. Mieszankę zalewam wodą i gotuję przez 80 minut.

Najpierw przygotowuję bulion
Najpierw przygotowuję bulion © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po ugotowaniu bulionu przekładam ostudzone mięso, marchewki i cebule do maszynki do mięsa, po czym mielę wszystkie składniki dwukrotnie

Część składników mielę w maszynce do mięsa
Część składników mielę w maszynce do mięsa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do dobrze zmielonych produktów dodaję następnie masło, słodką paprykę, gałkę muszkatołową oraz domowy bulion. Na koniec dokładnie mieszam zawartość miski, aby powstała jednolita i gładka mieszanka. 

Do mieszanki dodaję m.in. bulion domowej roboty
Do mieszanki dodaję m.in. bulion domowej roboty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotowy miks przekładam do formy na babkę. Na wierzchu rozsypuję kminek majeranek. Dopiero w takiej formie pasztet może trafić do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza, program — pieczenie tylko od dołu. 

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję sos morelowy. Aby go zrobić, zalewam suszone morele wodą i gotuję je przez 25 minut. W międzyczasie do garnka trafia również świeża gałązka rozmarynu, którą wyjmuję w połowie gotowania oraz cukier trzcinowy. Ostatni produkt dodaję zaraz po wyjęciu rozmarynu. 

Suszone morele wraz z dodatkami najpierw gotuję
Suszone morele wraz z dodatkami najpierw gotuję © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotową mieszankę przelewam do blendera, po czym wrzucam do środka dodatkowo masło i musztardę. Nie zapominam też o soku z cytryny oraz soli. Składniki blenduję na gładki krem. 

Na koniec używam blendera, aby stworzyć idealnie gładki sos
Na koniec używam blendera, aby stworzyć idealnie gładki sos © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Upieczony pasztet w postaci babki wielkanocnej polewam domowym sosem na bazie moreli i serwuję z dodatkiem świeżych gałązek rozmarynu. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej