Karol Okrasa zdradził rodzinny przepis. To pasztet idealny na Wielkanoc

Pasztet wielkanocny przepisu Karola Okrasy spełnia wszystkie wymagania, które zwykle stawia się pasztetom. Jest delikatny, idealny do smarowania, nie za suchy, ale też dający się łatwo pokroić. To sprawdzony przepis babci kucharza. Jedno jest więc pewne - nie może nie wyjść.

Karol Okrasa zdradził rodzinny przepis na pasztet Karol Okrasa zdradził rodzinny przepis na pasztet
Źródło zdjęć: © Pixabay, YouTube: Kuchnia Lidla (screenshot)

W ramach programu "Kuchnia Lidla" Karol Okrasa tym razem nie złamał przepisu, a odtworzył ten przekazany przez babcię. Kucharz zdradził rodzinną recepturę na pasztet z kaczki z dodatkiem suszonych owoców. Będzie idealny na wielkanocny stół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Patenty Karola Okrasy na idealny pasztet. Jak doprawić? Co dodać, żeby nie był za suchy?

Karol Okrasa poleca zmielić składniki na pasztet przynajmniej dwu-, a najlepiej trzykrotnie. Jak podkreśla, dzięki temu masa będzie bardziej delikatna. Natomiast chcąc uniknąć przesuszonego pasztetu, warto zaopatrzyć się w boczek. Kucharz wyjaśnia, że mięso z kaczki zawiera mało śródmięśniowego tłuszczu, a więc może okazać się za chude. Dlatego też warto dodać nieco tłuszczu do masy. Pokrojony i ugotowany boczek będzie w sam raz.

Niezbędny będzie czynnik wiążący, czyli jajka (bez oddzielania białek od żółtek czy ubijania). Do tego przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny mielony oraz suszona żurawina i suszona śliwka. Okrasa przyznaje, że zwykle jako środka spulchniającego pasztet używał namoczonej bułki, jednak tym razem poleca skorzystać dobrodziejstw kasz: gryczanej lub jęczmiennej. Ugotowaną, ostudzoną kasze dodaje do już zmielonej masy i dokładnie miesza całość.

Jeszcze przed pieczeniem pasztetu kucharz zdradza patent na dodanie całości aromatu. Poleca wymieszać bułkę tartą z rozdrobnionymi na pył suszonymi grzybami, a następnie tak przygotowaną mieszanką posypuje natłuszczoną smalcem foremkę. Pasztet należy piec bez termoobiegu, najlepiej z funkcją grzania góra-dół w 180 st. C.

Karol Okrasa podpowiada, jak zrobić genialny pasztet z kaczki
Karol Okrasa podpowiada, jak zrobić genialny pasztet z kaczki © YouTube: KuchniaLidla.pl (screenshot)

Pasztet wielkanocny z kaczki z suszonymi owocami. Przepis Karola Okrasy

Składniki:

  • 300 g surowego boczku,
  • 1 kg udek kaczki,
  • 12 g suszonych grzybów,
  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki żurawiny suszonej,
  • 2 łyżki śliwek suszonych,
  • 2 łyżki majeranku suszonego,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 szczypta pieprzu czarnego,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej mielonej,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 sztukę włoszczyzny.

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Kaczkę włóż do garnka razem z warzywami, zalej wodą i gotuj przez około 2-3 godziny.
  3. Po tym czasie odcedź całość i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  4. Następnie mięso oddziel od kości, pozostaw skórę.
  5. Boczek posiekaj drobno i ugotuj do miękkości.
  6. Mięso ze skórą zmiel w maszynce – dwu- lub trzykrotnie, wraz z wytopionym boczkiem i ugotowaną włoszczyzną.
  7. Do miski z mięsem wbij dwa jaja. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj żurawinę i posiekane suszone śliwki, a także ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Do naczynia blendera wsyp suszone grzyby oraz bułkę tartą i zmiksuj całość.
  9. Formę natłuść smalcem i wysyp grzybową bułką tartą.
  10. Masę przełóż do formy i delikatnie ugnieć. Wierzch posyp majerankiem.
  11. Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C z funkcją grzania góra-dół przez około 40 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej