Karol Okrasa zdradził rodzinny przepis. To pasztet idealny na Wielkanoc
Pasztet wielkanocny przepisu Karola Okrasy spełnia wszystkie wymagania, które zwykle stawia się pasztetom. Jest delikatny, idealny do smarowania, nie za suchy, ale też dający się łatwo pokroić. To sprawdzony przepis babci kucharza. Jedno jest więc pewne - nie może nie wyjść.
17.03.2024 | aktual.: 18.03.2024 14:37
W ramach programu "Kuchnia Lidla" Karol Okrasa tym razem nie złamał przepisu, a odtworzył ten przekazany przez babcię. Kucharz zdradził rodzinną recepturę na pasztet z kaczki z dodatkiem suszonych owoców. Będzie idealny na wielkanocny stół.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Patenty Karola Okrasy na idealny pasztet. Jak doprawić? Co dodać, żeby nie był za suchy?
Karol Okrasa poleca zmielić składniki na pasztet przynajmniej dwu-, a najlepiej trzykrotnie. Jak podkreśla, dzięki temu masa będzie bardziej delikatna. Natomiast chcąc uniknąć przesuszonego pasztetu, warto zaopatrzyć się w boczek. Kucharz wyjaśnia, że mięso z kaczki zawiera mało śródmięśniowego tłuszczu, a więc może okazać się za chude. Dlatego też warto dodać nieco tłuszczu do masy. Pokrojony i ugotowany boczek będzie w sam raz.
Niezbędny będzie czynnik wiążący, czyli jajka (bez oddzielania białek od żółtek czy ubijania). Do tego przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny mielony oraz suszona żurawina i suszona śliwka. Okrasa przyznaje, że zwykle jako środka spulchniającego pasztet używał namoczonej bułki, jednak tym razem poleca skorzystać dobrodziejstw kasz: gryczanej lub jęczmiennej. Ugotowaną, ostudzoną kasze dodaje do już zmielonej masy i dokładnie miesza całość.
Zobacz także
Jeszcze przed pieczeniem pasztetu kucharz zdradza patent na dodanie całości aromatu. Poleca wymieszać bułkę tartą z rozdrobnionymi na pył suszonymi grzybami, a następnie tak przygotowaną mieszanką posypuje natłuszczoną smalcem foremkę. Pasztet należy piec bez termoobiegu, najlepiej z funkcją grzania góra-dół w 180 st. C.
Pasztet wielkanocny z kaczki z suszonymi owocami. Przepis Karola Okrasy
Składniki:
- 300 g surowego boczku,
- 1 kg udek kaczki,
- 12 g suszonych grzybów,
- 100 g kaszy jęczmiennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki żurawiny suszonej,
- 2 łyżki śliwek suszonych,
- 2 łyżki majeranku suszonego,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 szczypta pieprzu czarnego,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej mielonej,
- 1 szczypta soli,
- 1 sztukę włoszczyzny.
Przygotowanie:
- Włoszczyznę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- Kaczkę włóż do garnka razem z warzywami, zalej wodą i gotuj przez około 2-3 godziny.
- Po tym czasie odcedź całość i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Następnie mięso oddziel od kości, pozostaw skórę.
- Boczek posiekaj drobno i ugotuj do miękkości.
- Mięso ze skórą zmiel w maszynce – dwu- lub trzykrotnie, wraz z wytopionym boczkiem i ugotowaną włoszczyzną.
- Do miski z mięsem wbij dwa jaja. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj żurawinę i posiekane suszone śliwki, a także ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do naczynia blendera wsyp suszone grzyby oraz bułkę tartą i zmiksuj całość.
- Formę natłuść smalcem i wysyp grzybową bułką tartą.
- Masę przełóż do formy i delikatnie ugnieć. Wierzch posyp majerankiem.
- Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C z funkcją grzania góra-dół przez około 40 minut.