PrzepisWielkanocNa każdą Wielkanoc robię roladki z szynki. Szybka przekąska, którą goście wprost uwielbiają

Na każdą Wielkanoc robię roladki z szynki. Szybka przekąska, którą goście wprost uwielbiają

Na każdą Wielkanoc robię roladki z szynki. Szybka przekąska, którą goście wprost uwielbiają
Na każdą Wielkanoc robię roladki z szynki. Szybka przekąska, którą goście wprost uwielbiają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
17.03.2024 15:50, aktualizacja: 18.03.2024 12:41

Wielkanoc to czas radości, rodzinnych spotkań i biesiadowania przy suto zastawionym stole. Obok tradycyjnych potraw, takich jak babka, mazurek czy żurek, warto również zadbać o lżejsze propozycje. Roladki z szynki to idealny dodatek do świątecznego menu, który nie tylko zachwyci smakiem, ale i prostotą wykonania.

Co roku na moim wielkanocnym stole pojawiają się soczyste i eleganckie roladki z szynki. To szybka w przygotowaniu przekąska, która zawsze budzi zachwyt moich bliskich. Tegoroczna uroczystość nie będzie wyjątkiem, ponieważ już teraz moja rodzina niecierpliwie o nie pyta. Przygotowanie wielkanocnych potraw bywa czasochłonne, dlatego stawiam na proste, ale efektowne dania. I nic nie pasuje lepiej do wielkanocnego stołu niż te eleganckie roladki z szynki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekret idealnych roladek z szynki

Sekret idealnych roladek z szynki tkwi w kilku prostych zasadach:

  • Użyj dobrej jakości szynki. Najlepiej sprawdzi się szynka konserwowa o regularnym kształcie i bez wędzonej skórki.
  • Przygotuj pyszne nadzienie. Do roladek możesz użyć pasty jajecznej, serowej, sałatki jarzynowej lub innych ulubionych dodatków.
  • Zadbaj o estetykę. Roladki z szynki powinny być ładnie uformowane i ozdobione.

Roladki z szynką i pastą jajeczną - przepis

Składniki:

  • 20 plasterków szynki konserwowej,
  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1-2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj.
  2. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  3. W misce wymieszaj jajka, ser, majonez, chrzan, śmietanę i posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Na każdy plaster szynki nałóż łyżkę pasty jajecznej.
  5. Zwiń szynkę w rulon i obwiąż szczypiorkiem.
  6. Roladki udekoruj paskami czerwonej papryki.

Wskazówki:

  • Roladki z szynki możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.
  • Zamiast pasty jajecznej możesz użyć innego nadzienia, np. pasty serowej, sałatki jarzynowej lub guacamole.
  • Roladki z szynki możesz podawać z różnymi dodatkami, np. z chrzanem, majonezem lub sosem czosnkowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także