Na każdą Wielkanoc robię roladki z szynki. Szybka przekąska, którą goście wprost uwielbiają

Wielkanoc to czas radości, rodzinnych spotkań i biesiadowania przy suto zastawionym stole. Obok tradycyjnych potraw, takich jak babka, mazurek czy żurek, warto również zadbać o lżejsze propozycje. Roladki z szynki to idealny dodatek do świątecznego menu, który nie tylko zachwyci smakiem, ale i prostotą wykonania.

Na każdą Wielkanoc robię roladki z szynki. Szybka przekąska, którą goście wprost uwielbiająNa każdą Wielkanoc robię roladki z szynki. Szybka przekąska, którą goście wprost uwielbiają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Marcin Michałowski

Co roku na moim wielkanocnym stole pojawiają się soczyste i eleganckie roladki z szynki. To szybka w przygotowaniu przekąska, która zawsze budzi zachwyt moich bliskich. Tegoroczna uroczystość nie będzie wyjątkiem, ponieważ już teraz moja rodzina niecierpliwie o nie pyta. Przygotowanie wielkanocnych potraw bywa czasochłonne, dlatego stawiam na proste, ale efektowne dania. I nic nie pasuje lepiej do wielkanocnego stołu niż te eleganckie roladki z szynki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pankejkowe tacosy robię na śniadanie i deser. Zawsze znikają w mgnieniu oka

Sekret idealnych roladek z szynki

Sekret idealnych roladek z szynki tkwi w kilku prostych zasadach:

  • Użyj dobrej jakości szynki. Najlepiej sprawdzi się szynka konserwowa o regularnym kształcie i bez wędzonej skórki.
  • Przygotuj pyszne nadzienie. Do roladek możesz użyć pasty jajecznej, serowej, sałatki jarzynowej lub innych ulubionych dodatków.
  • Zadbaj o estetykę. Roladki z szynki powinny być ładnie uformowane i ozdobione.

Roladki z szynką i pastą jajeczną - przepis

Składniki:

  • 20 plasterków szynki konserwowej,
  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1-2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj.
  2. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  3. W misce wymieszaj jajka, ser, majonez, chrzan, śmietanę i posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Na każdy plaster szynki nałóż łyżkę pasty jajecznej.
  5. Zwiń szynkę w rulon i obwiąż szczypiorkiem.
  6. Roladki udekoruj paskami czerwonej papryki.

Wskazówki:

  • Roladki z szynki możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.
  • Zamiast pasty jajecznej możesz użyć innego nadzienia, np. pasty serowej, sałatki jarzynowej lub guacamole.
  • Roladki z szynki możesz podawać z różnymi dodatkami, np. z chrzanem, majonezem lub sosem czosnkowym.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej