Dodaj do wielkanocnego sernika. Pięknie wyrośnie i nie opadnie

Oto patent na doskonały, świąteczny sernik, którego puszystość zaskoczy wszystkich domowników. Sekret stanowi pewien nietypowy dodatek, który został przewidziany w recepturze. Zobacz, o co chodzi i daj mu szansę. To naprawdę działa!

Sernik na Wielkanoc będzie pyszny i puszysty. Wystarczy jeden nietypowy dodatekSernik na Wielkanoc będzie pyszny i puszysty. Wystarczy jeden nietypowy dodatek
Źródło zdjęć: © Canva | Ahanov Michael

Bez sernika nie wyobrażamy sobie żadnych świąt czy rodzinnych uroczystości. Ten tradycyjny deser jest nieodłącznym elementem każdej uczty, a jego brak na świątecznym stole byłby nie do pomyślenia. Nawet kiedy nasze żołądki są już wypełnione po obfitej kolacji, zawsze znajdziemy miejsce na kawałek tego pysznego ciasta. Ale zanim będziemy mogli rozkoszować się jego smakiem, musimy najpierw go upiec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście drożdżowym układam foremkę na lód. Efekt powala na kolana

Aby sernik był idealnie miękki i kremowy, do jego masy dodajemy różne składniki. Niektórzy używają do tego budyniu, inni wolą mascarpone — jak w przypadku sernika baskijskiego. Czasem możemy też dodać coś nieoczywistego, co sprawi, że nasz sernik będzie wyjątkowy. I o tym właśnie chcemy dzisiaj porozmawiać.

Sernikowa rewolucja

Dla miłośników sernika nie ma miejsca na monotonię, ponieważ jest tak wiele jego odmian, że moglibyśmy co chwilę piec inną wersję. Serniki na zimno, sernik baskijski, wiedeński, nowojorski, japoński, krakowski... Do wyboru, do koloru. Dzisiaj chcemy ci jednak polecić tradycyjny sernik — taki, jaki znamy z naszych polskich świątecznych stołów — tylko z małym "twistem".

Sekretem puszystości sernika, o której już dzisiaj wspominaliśmy, jest pewien nietypowy dodatek. Chodzi o bitą śmietanę. Sprawi ona, że sernik po upieczeniu będzie wilgotny, kremowy i niezwykle delikatny. To naprawdę działa, o czym możesz się przekonać osobiście. Poniżej zamieszczamy przepis. Powodzenia!

Puszysty sernik na święta

Składniki:

  • 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu na sernik,
  • 150 g zimnego masła,
  • 3 niepełne szklanki cukru pudru,
  • 11 jajek,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 400 ml zimnej śmietanki kremówki 30%,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru.
Sernik z bitą śmietaną. Idealnie wyrośnie i będzie świetnie smakował
Sernik z bitą śmietaną. Idealnie wyrośnie i będzie świetnie smakował © Canva | NatashaPhoto

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj masło z proszkiem do pieczenia. Teraz wsyp 100 g cukru pudru, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz jajka. Wyrób masę i wylep nią dno blaszki.
  2. Oddziel białka od żółtek. Te drugie utrzyj ze 100 g cukru pudru, a  gdy masa stanie się puszysta, dodaj ser i proszek budyniowy.
  3. Ubij pianę z białek, dodając do niej cukier puder i wanilinowy. Tak przyrządzoną pianę dodaj do masy serowej.
  4. W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę i dodaj ją do reszty masy. Wmieszaj ją powoli za pomocą łyżki. Całość wylej na spód.
  5. Sernik piecz 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
  6. Po tym czasie obniż temperaturę do 160 st. C i piecz przez kolejne 20 minut. Wyłącz piekarnik i nie wyciągaj jeszcze ciasta. Wystudź je w środku
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟