Dodaj do wielkanocnego sernika. Pięknie wyrośnie i nie opadnie
Oto patent na doskonały, świąteczny sernik, którego puszystość zaskoczy wszystkich domowników. Sekret stanowi pewien nietypowy dodatek, który został przewidziany w recepturze. Zobacz, o co chodzi i daj mu szansę. To naprawdę działa!
12.03.2024 | aktual.: 12.03.2024 11:28
Bez sernika nie wyobrażamy sobie żadnych świąt czy rodzinnych uroczystości. Ten tradycyjny deser jest nieodłącznym elementem każdej uczty, a jego brak na świątecznym stole byłby nie do pomyślenia. Nawet kiedy nasze żołądki są już wypełnione po obfitej kolacji, zawsze znajdziemy miejsce na kawałek tego pysznego ciasta. Ale zanim będziemy mogli rozkoszować się jego smakiem, musimy najpierw go upiec.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aby sernik był idealnie miękki i kremowy, do jego masy dodajemy różne składniki. Niektórzy używają do tego budyniu, inni wolą mascarpone — jak w przypadku sernika baskijskiego. Czasem możemy też dodać coś nieoczywistego, co sprawi, że nasz sernik będzie wyjątkowy. I o tym właśnie chcemy dzisiaj porozmawiać.
Sernikowa rewolucja
Dla miłośników sernika nie ma miejsca na monotonię, ponieważ jest tak wiele jego odmian, że moglibyśmy co chwilę piec inną wersję. Serniki na zimno, sernik baskijski, wiedeński, nowojorski, japoński, krakowski... Do wyboru, do koloru. Dzisiaj chcemy ci jednak polecić tradycyjny sernik — taki, jaki znamy z naszych polskich świątecznych stołów — tylko z małym "twistem".
Sekretem puszystości sernika, o której już dzisiaj wspominaliśmy, jest pewien nietypowy dodatek. Chodzi o bitą śmietanę. Sprawi ona, że sernik po upieczeniu będzie wilgotny, kremowy i niezwykle delikatny. To naprawdę działa, o czym możesz się przekonać osobiście. Poniżej zamieszczamy przepis. Powodzenia!
Puszysty sernik na święta
Składniki:
- 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu na sernik,
- 150 g zimnego masła,
- 3 niepełne szklanki cukru pudru,
- 11 jajek,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 400 ml zimnej śmietanki kremówki 30%,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj masło z proszkiem do pieczenia. Teraz wsyp 100 g cukru pudru, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz jajka. Wyrób masę i wylep nią dno blaszki.
- Oddziel białka od żółtek. Te drugie utrzyj ze 100 g cukru pudru, a gdy masa stanie się puszysta, dodaj ser i proszek budyniowy.
- Ubij pianę z białek, dodając do niej cukier puder i wanilinowy. Tak przyrządzoną pianę dodaj do masy serowej.
- W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę i dodaj ją do reszty masy. Wmieszaj ją powoli za pomocą łyżki. Całość wylej na spód.
- Sernik piecz 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
- Po tym czasie obniż temperaturę do 160 st. C i piecz przez kolejne 20 minut. Wyłącz piekarnik i nie wyciągaj jeszcze ciasta. Wystudź je w środku