Sernik baskijski będzie hitem nadchodzących świąt. Lepszego w życiu nie jadłam!

Sernik baskijski to prawdopodobnie najbardziej kremowa spośród wszystkich wersji tego popularnego ciasta. Odpowiednio zrobiony rozpływa się w ustach jeszcze bardziej, niż jego tradycyjny odpowiednik. Przygotuj go na zbliżającą się Wielkanoc, a gwarantujemy, że z tego przepisu będziesz musiał się wyspowiadać niejednemu członkowi rodziny.

Obrazeksernik baskijski - Pyszności; foto: Canva

Jaki sernik jest najbardziej kremowy?

Pochodzący z północno-wschodniej Hiszpanii sernik baskijski nazywany jest ponoć "spalonym sernikiem". Jeśli jednak uważasz, że to miano oznacza, że ciasto Basków jest cierpkie i niesmaczne, to od razu wyjaśniamy: nic z tych rzeczy.

Sernik baskijski zyskał ten "pseudonim" ze względu na pieczenie go w wysokich temperaturach, przez co jego wierzch ulega pysznej karmelizacji. Ciasto jest jednak puszyste, a jego konsystencja niesamowicie kremowa.

Obrazek
sernik - Pyszności; foto: Canva

Powyższą ciekawostkę proponujemy zaserwować rodzinie i znajomym podczas nadchodzącej Wielkanocy. Nie od dziś przecież wiadomo, że to święto żyje nie tylko wytrawnymi potrawami z jajkiem i białą kiełbasą w rolach głównych, ale również popisami cukierniczymi urządzających śniadanie wielkanocne gospodyń. Cóż, ten przepis, pochodzący z portalu poezja-smaku.pl będzie w takim razie idealny na tę okazję. Jesteś gotowy? Oto on!

Sernik baskijski - przepis

Składniki:

  • 750 g słonego serka kremowego (np. philadelphia)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka + 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 6 jajek
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g ciastek np. herbatników
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Tortownicę (przygotuj taką o średnicy około 24 centymetrów) wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowane ciastka musisz zmielić na pył. Następnie dodaj do nich stopione masło i wymieszaj. Teraz rozłóż uzyskaną masę równomiernie w tortownicy. Piecz przez 6-8 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Następnie wyjmij tortownicę i ostudź upieczony spód.

Serki kremowe i mascarpone utrzyj z cukrem, solą i pastą waniliową. Ustaw mikser na niskie obroty i do serków dodawaj stopniowo jajka, a później śmietankę. Tak przygotowaną masę powoli przelej do tortownicy z upieczonym spodem. Wstaw do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz 35-40 minut.

Obrazek
Pieczenie sernika - Pyszności; foto: Canva

Po tym czasie wystudź sernik i wstaw go do lodówki. Po spędzeniu w nim całej nocy ciasto zastygnie, a ty możesz już rozkoszować się najdelikatniejszym sernikiem, jaki kiedykolwiek jadłeś. Smacznego!

Sernik baskijski jest pyszny, ale ten przepis z naszego kanału na YouTube też ci się na pewno spodoba. Koniecznie go zobacz!

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier