PrzepisSernik baskijski będzie hitem nadchodzących świąt. Lepszego w życiu nie jadłam!

Sernik baskijski będzie hitem nadchodzących świąt. Lepszego w życiu nie jadłam!

sernik baskijski - Pyszności; foto: Canva
sernik baskijski - Pyszności; foto: Canva

28.03.2023 21:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sernik baskijski to prawdopodobnie najbardziej kremowa spośród wszystkich wersji tego popularnego ciasta. Odpowiednio zrobiony rozpływa się w ustach jeszcze bardziej, niż jego tradycyjny odpowiednik. Przygotuj go na zbliżającą się Wielkanoc, a gwarantujemy, że z tego przepisu będziesz musiał się wyspowiadać niejednemu członkowi rodziny.

Jaki sernik jest najbardziej kremowy?

Pochodzący z północno-wschodniej Hiszpanii sernik baskijski nazywany jest ponoć "spalonym sernikiem". Jeśli jednak uważasz, że to miano oznacza, że ciasto Basków jest cierpkie i niesmaczne, to od razu wyjaśniamy: nic z tych rzeczy.

Sernik baskijski zyskał ten "pseudonim" ze względu na pieczenie go w wysokich temperaturach, przez co jego wierzch ulega pysznej karmelizacji. Ciasto jest jednak puszyste, a jego konsystencja niesamowicie kremowa.

sernik - Pyszności; foto: Canva
sernik - Pyszności; foto: Canva

Powyższą ciekawostkę proponujemy zaserwować rodzinie i znajomym podczas nadchodzącej Wielkanocy. Nie od dziś przecież wiadomo, że to święto żyje nie tylko wytrawnymi potrawami z jajkiem i białą kiełbasą w rolach głównych, ale również popisami cukierniczymi urządzających śniadanie wielkanocne gospodyń. Cóż, ten przepis, pochodzący z portalu poezja-smaku.pl będzie w takim razie idealny na tę okazję. Jesteś gotowy? Oto on!

Sernik baskijski - przepis

Składniki:

  • 750 g słonego serka kremowego (np. philadelphia)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka + 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 6 jajek
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g ciastek np. herbatników
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Tortownicę (przygotuj taką o średnicy około 24 centymetrów) wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowane ciastka musisz zmielić na pył. Następnie dodaj do nich stopione masło i wymieszaj. Teraz rozłóż uzyskaną masę równomiernie w tortownicy. Piecz przez 6-8 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Następnie wyjmij tortownicę i ostudź upieczony spód.

Serki kremowe i mascarpone utrzyj z cukrem, solą i pastą waniliową. Ustaw mikser na niskie obroty i do serków dodawaj stopniowo jajka, a później śmietankę. Tak przygotowaną masę powoli przelej do tortownicy z upieczonym spodem. Wstaw do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz 35-40 minut.

Pieczenie sernika - Pyszności; foto: Canva
Pieczenie sernika - Pyszności; foto: Canva

Po tym czasie wystudź sernik i wstaw go do lodówki. Po spędzeniu w nim całej nocy ciasto zastygnie, a ty możesz już rozkoszować się najdelikatniejszym sernikiem, jaki kiedykolwiek jadłeś. Smacznego!

Sernik baskijski jest pyszny, ale ten przepis z naszego kanału na YouTube też ci się na pewno spodoba. Koniecznie go zobacz!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także