Makłowicz spróbował maczanki krakowskiej Okrasy. Takiej reakcji nikt się nie spodziewał

Robert Makłowicz i Karol Okrasa spotkali się w Krakowie, gdzie obaj przygotowali po jednej wersji słynnej maczanki. Makłowicz zaproponował tradycyjny, kanoniczny wręcz przepis na krakowski specjał, Okrasa natomiast poszedł w kierunku smaków azjatyckich, wzbogacając smak maczanki limonką czy kolendrą. Czy nowatorska wersja wpisała się w gust Makłowicza? Co na jej temat miał do powiedzenia kulinarny znawca?

ObrazekRobert Makłowicz i Karol Okrasa przygotowali swoje wersje maczanki krakowskiej- Pyszności; Fot. YouTube: Kuchnia Lidla (screenshot)

W ramach programu "Kuchnia Lidla" dwaj doskonale znani kulinarni eksperci Karol Okrasa i Robert Makłowicz wzięli na tapet krakowską maczankę. Obaj podjęli się również przygotowania specjału. Zobaczyliśmy wersję nowoczesną i tradycyjną. Autorem tej drugiej był Makłowicz. Znawca nie omieszkał, szykując danie, przybliżyć widzom nieco faktów na temat krakowskiej maczanki.

Maczanka krakowska. "To był taki miejscowy fast food"

W czym tkwi fenomen tradycyjnej maczanki? Jak tłumaczy Makłowicz - w prostocie. Dodaje, że w sosie powinno znaleźć się bardzo dużo cebuli, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i czarny pieprz. Tyle. O czym warto pamiętać, to żeby cebulę doprowadzić do takiego stanu, żeby bez mąki, bez zasmażki stworzyła naturalny, gęsty, niemal jednorodny sos.

- Maczanka po krakowsku to było danie, które w latach 90. już prawie zniknęło. Jedli ją fiakrzy, czyli dorożkarze, studenci. To był taki miejscowy fast food. Chodzi o to, żeby wziąć kawałek wieprzowiny, najlepiej karkówki, ale może być schab. Więc trzeba mięso obsmażyć na mocnym ogniu. Pierwotnym tłuszczem był smalec, w dzisiejszych czasach to może być również olej - tłumaczy Robert Makłowicz.

Kiedy mięso i sos są gotowe, wystarczy połączyć je z kajzerką. Jak? Najpierw należy posmarować dwie połówki bułki solidną porcją powstałego sosu i odczekać, by pieczywo wchłonęło nieco gęstej, cebulowej mieszaniny. Na tym wylądować powinny plastry pokrojonej wieprzowiny. Tak wygląda kanoniczna wersja krakowskiej maczanki. Wersja, którą już trudno spotkać w Krakowie.

Obrazek
Robert Makłowicz testuje nowoczesną wersję maczanki - Pyszności; Fot. YouTube: Kuchnia Lidla (screenshot)

Robert Makłowicz testuje nowoczesną wersję maczanki. Jego reakcja powala

Odmienioną i nowoczesną wersję krakowskiej maczanki zaproponował specjalista od łamania przepisów. Wariacja Karola Okrasy przywodzi na myśl bardziej azjatyckie niżeli europejskie smaki. Jest lżejsza i w przeciwieństwie do tradycyjnego przepisu, w tym nie znajdziemy cebuli. Jest za to sporo innych, mniej oczywistych dodatków, jak kolendra, limonka czy imbir. Okrasa uraczył swoją wersją maczanki Roberta Makłowicza. Jak mu smakowało?

- Dobre jak jasny gwint. Ekstra. Po prostu dobre  - zachwycał się przysmakiem Makłowicz. - To pokazuje ewolucję, to pokazuje procesy myślowe. Nawet gdyby chcieli to zrobić w ten sposób dawno temu, to by na to nie wpadli, bo nie jeździli po świecie aż tak bardzo. Zwłaszcza dorożkarze, bo dorożką daleko się nie da jechać - żartuje.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej