Makłowicz spróbował maczanki krakowskiej Okrasy. Takiej reakcji nikt się nie spodziewał

Robert Makłowicz i Karol Okrasa spotkali się w Krakowie, gdzie obaj przygotowali po jednej wersji słynnej maczanki. Makłowicz zaproponował tradycyjny, kanoniczny wręcz przepis na krakowski specjał, Okrasa natomiast poszedł w kierunku smaków azjatyckich, wzbogacając smak maczanki limonką czy kolendrą. Czy nowatorska wersja wpisała się w gust Makłowicza? Co na jej temat miał do powiedzenia kulinarny znawca?

ObrazekRobert Makłowicz i Karol Okrasa przygotowali swoje wersje maczanki krakowskiej- Pyszności; Fot. YouTube: Kuchnia Lidla (screenshot)

W ramach programu "Kuchnia Lidla" dwaj doskonale znani kulinarni eksperci Karol Okrasa i Robert Makłowicz wzięli na tapet krakowską maczankę. Obaj podjęli się również przygotowania specjału. Zobaczyliśmy wersję nowoczesną i tradycyjną. Autorem tej drugiej był Makłowicz. Znawca nie omieszkał, szykując danie, przybliżyć widzom nieco faktów na temat krakowskiej maczanki.

Maczanka krakowska. "To był taki miejscowy fast food"

W czym tkwi fenomen tradycyjnej maczanki? Jak tłumaczy Makłowicz - w prostocie. Dodaje, że w sosie powinno znaleźć się bardzo dużo cebuli, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i czarny pieprz. Tyle. O czym warto pamiętać, to żeby cebulę doprowadzić do takiego stanu, żeby bez mąki, bez zasmażki stworzyła naturalny, gęsty, niemal jednorodny sos.

- Maczanka po krakowsku to było danie, które w latach 90. już prawie zniknęło. Jedli ją fiakrzy, czyli dorożkarze, studenci. To był taki miejscowy fast food. Chodzi o to, żeby wziąć kawałek wieprzowiny, najlepiej karkówki, ale może być schab. Więc trzeba mięso obsmażyć na mocnym ogniu. Pierwotnym tłuszczem był smalec, w dzisiejszych czasach to może być również olej - tłumaczy Robert Makłowicz.

Kiedy mięso i sos są gotowe, wystarczy połączyć je z kajzerką. Jak? Najpierw należy posmarować dwie połówki bułki solidną porcją powstałego sosu i odczekać, by pieczywo wchłonęło nieco gęstej, cebulowej mieszaniny. Na tym wylądować powinny plastry pokrojonej wieprzowiny. Tak wygląda kanoniczna wersja krakowskiej maczanki. Wersja, którą już trudno spotkać w Krakowie.

Obrazek
Robert Makłowicz testuje nowoczesną wersję maczanki - Pyszności; Fot. YouTube: Kuchnia Lidla (screenshot)

Robert Makłowicz testuje nowoczesną wersję maczanki. Jego reakcja powala

Odmienioną i nowoczesną wersję krakowskiej maczanki zaproponował specjalista od łamania przepisów. Wariacja Karola Okrasy przywodzi na myśl bardziej azjatyckie niżeli europejskie smaki. Jest lżejsza i w przeciwieństwie do tradycyjnego przepisu, w tym nie znajdziemy cebuli. Jest za to sporo innych, mniej oczywistych dodatków, jak kolendra, limonka czy imbir. Okrasa uraczył swoją wersją maczanki Roberta Makłowicza. Jak mu smakowało?

- Dobre jak jasny gwint. Ekstra. Po prostu dobre  - zachwycał się przysmakiem Makłowicz. - To pokazuje ewolucję, to pokazuje procesy myślowe. Nawet gdyby chcieli to zrobić w ten sposób dawno temu, to by na to nie wpadli, bo nie jeździli po świecie aż tak bardzo. Zwłaszcza dorożkarze, bo dorożką daleko się nie da jechać - żartuje.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀