Tak kupisz białą kiełbasę dobrej jakości. Zwróć tylko uwagę w sklepie na jeden szczegół
Za niespełna dwa tygodnie zasiądziemy do wielkanocnego stołu. Część z nas już rozgląda się za produktami potrzebnymi do przygotowania tradycyjnych, świątecznych potraw. Jednym z nich jest biała kiełbasa. Wyjaśniamy, jak wybrać jakościową kiełbasę.
16.03.2024 18:28
Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie produkowano ją już w XVII wieku. Wyrób szybko stał się popularny i rozprzestrzenił się po całym kraju. Można podać ją na wiele różnych sposobów, jednak najczęściej jadamy ją z okazji świąt Wielkanocnych. Choć kiełbasa ma naprawdę prosty skład, wielu producentów dodaje do niej niepotrzebnych konserwantów czy wypełniaczy. Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Wyjaśniamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z czego składa się białą kiełbasa?
Biała kiełbasa to jeden z najpopularniejszych wyrobów mięsnych w Polsce. Można kupić ją w sklepie mięsnym czy markecie spożywczym. Choć można kupić ją przez cały rok, największą popularnością cieszy się w okolicy świąt wielkanocnych. To składnik wielu świątecznych dań, takich jak barszcz biały czy żurek, jednak w wielu domach podaje się ją jako pełnoprawne danie.
Wyrób składa się z surowego mięsa wieprzowego (podgardle, łopatka, boczek) oraz przypraw (czosnek, majeranek, pieprz), otoczki w postaci jelita i konserwantu, który zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii. Ze względu na obecność surowego mięsa, biała kiełbasa ma krótki termin do spożycia. Ten świąteczny przysmak jest niezwykle aromatyczny, ale i ciężkostrawny, bowiem znajduje się w nim tłuste mięso, takie jak wspomniany boczek czy podgardle. W 100 g białej kiełbasy znajduje się ok. 250 kcal i aż 20 g tłuszczu.
Chcesz kupić dobrą białą kiełbasę? Zwróć uwagę na ten szczegół
Wybór wyrobów mięsnych w okresie około świątecznym może przyprawić o ból głowy. Najważniejszym aspektem jest jakość produktu. Dotyczy to także białej kiełbasy. Jak rozpoznać jakościową białą kiełbasę? Zwróć uwagę na jej kolor.
- Jeśli jest więcej mięsa (mięśni), wtedy jej kolor jest bardziej różowy, natomiast jeśli zawiera więcej tłuszczu, wtedy ma bielszy kolor. Dlatego lepiej jest wybrać tę o ciemniejszym zabarwieniu – wyjaśnia Celina Kinicka, dietetyczka z Centrum Medycznego Damiana w rozmowie z portalem Medonet.
Kiełbasa zmienia swój kolor zaraz po ugotowaniu. To całkowicie naturalne zjawisko, które nie powinno cię niepokoić.
Poza kolorem zwróć uwagę na sam skład. Im jest krótszy, tym jest lepszy. Jakich składników unikać? Soi, mąki, tłuszczu, białka roślinnego czy błonnika. To niepotrzebne wypełniacze, które wpływają na smak produktu. Taka kiełbasa będzie tłusta i niesmaczna. Teraz już wiesz, jak wybrać dobrą białą kiełbasę. Pamiętaj, że jakość wyrobu wpłynie na smak przygotowanej potrawy. Nie warto na niej oszczędzać.