Zamiast nudnej kiełbasy, robię kotleciki. Teściowa zawsze bierze dokładkę
Przez większą część roku znajduje się nieco w cieniu, ale w Wielkanoc jej popularność zdecydowanie rośnie. Biała kiełbasa sprawdzi się nie tylko w wersji gotowanej czy pieczonej, ale stanie się również bazą pysznych kotlecików.
12.03.2024 08:37
Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym to idealny przepis na wielkanocny obiad. Aromatyczny sos z mięsnymi kulkami smakuje tak dobrze, że ciężko nie wziąć dokładki. Białą kiełbasą w takiej formie zachwycisz całą swoją rodzinę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety z białej kiełbasy
Pieczona w piwie, smażona z cebulką, gotowana z żurkiem - takie odsłony białej kiełbasy wszyscy doskonale znają. Ja jednak stawiam na coś zgoła innego, bo serwuję ją na obiad w formie pysznych kotletów z chrzanowym sosem. Moja teściowa za nimi przepada i za każdym razem zachwyca się ich smakiem.
Kotleciki możesz podać w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub ryżu i ulubionej surówki. Sprawdzą się świetnie również jako dodatek do żurku czy barszczu białego, zamiast klasycznej kiełbasy. Oczywiście, wtedy podaj je bez sosu.
Składniki:
Kotleciki
- 1 kg dobrej białej kiełbasy surowej,
- 1 jajko,
- 2-3 ząbki czosnku,
- majeranek,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Sos
- 1 szklanka bulionu,
- pół szklanki mleka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki chrzanu,
- mąka,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wyciskam kiełbasę z flaka i rozgniatam widelcem w misce.
- Dodaję jajko, starty czosnek oraz przyprawy.
- Całość dokładnie wyrabiam na gładką masę.
- Formuję z niej niewielkie, okrągłe kotleciki.
- Smażę je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na złoty kolor z obu stron.
- Na patelni roztapiam masło.
- Dodaję mąkę i robię jasną zasmażkę.
- Gdy zasmażka zacznie się rumienić, wlewam bulion i mleko.
- Dodaję chrzan i cały czas mieszając, podgrzewam sos, aż zgęstnieje.
Małe rozmiary z pewnością zachęcą maluchy do spróbowania, a delikatny smak białej kiełbasy przypadnie im do gustu. Smacznego!