PrzepisWielkanocZamiast nudnej kiełbasy, robię kotleciki. Teściowa zawsze bierze dokładkę

Zamiast nudnej kiełbasy, robię kotleciki. Teściowa zawsze bierze dokładkę

Kotleciki z białej kiełbasy - Pyszności
Kotleciki z białej kiełbasy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
12.03.2024 08:37

Przez większą część roku znajduje się nieco w cieniu, ale w Wielkanoc jej popularność zdecydowanie rośnie. Biała kiełbasa sprawdzi się nie tylko w wersji gotowanej czy pieczonej, ale stanie się również bazą pysznych kotlecików.

Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym to idealny przepis na wielkanocny obiad. Aromatyczny sos z mięsnymi kulkami smakuje tak dobrze, że ciężko nie wziąć dokładki. Białą kiełbasą w takiej formie zachwycisz całą swoją rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z białej kiełbasy

Pieczona w piwie, smażona z cebulką, gotowana z żurkiem - takie odsłony białej kiełbasy wszyscy doskonale znają. Ja jednak stawiam na coś zgoła innego, bo serwuję ją na obiad w formie pysznych kotletów z chrzanowym sosem. Moja teściowa za nimi przepada i za każdym razem zachwyca się ich smakiem.

Kotleciki z białej kiełbasy - Pyszności
Kotleciki z białej kiełbasy - Pyszności© Canva | Timolina

Kotleciki możesz podać w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub ryżu i ulubionej surówki. Sprawdzą się świetnie również jako dodatek do żurku czy barszczu białego, zamiast klasycznej kiełbasy. Oczywiście, wtedy podaj je bez sosu.

Składniki:

Kotleciki

  • 1 kg dobrej białej kiełbasy surowej,
  • 1 jajko,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sos

  • 1 szklanka bulionu,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • mąka,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wyciskam kiełbasę z flaka i rozgniatam widelcem w misce.
  2. Dodaję jajko, starty czosnek oraz przyprawy.
  3. Całość dokładnie wyrabiam na gładką masę.
  4. Formuję z niej niewielkie, okrągłe kotleciki.
  5. Smażę je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na złoty kolor z obu stron.
  6. Na patelni roztapiam masło.
  7. Dodaję mąkę i robię jasną zasmażkę.
  8. Gdy zasmażka zacznie się rumienić, wlewam bulion i mleko.
  9. Dodaję chrzan i cały czas mieszając, podgrzewam sos, aż zgęstnieje.

Małe rozmiary z pewnością zachęcą maluchy do spróbowania, a delikatny smak białej kiełbasy przypadnie im do gustu. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także