Kiedyś gotowano na okrągło. Dziś kręcimy nosem, a pomaga schudnąć

Kapuśniak na kiszonej kapuście to rozgrzewająca zupa, która zasługuje na to, aby gościć na naszych stołach znacznie częściej. To danie niezwykle pożywne, smakowite i pełne zdrowotnych właściwości. Co więcej, jego przygotowanie nie nastręcza większych trudności.

KapuśniakKapuśniak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjny kapuśniak przyrządzany na bazie kiszonej kapusty jest w niektórych regionach Polski, zwłaszcza na południu, nazywany kwaśnicą. To danie, które przekonuje nas, że zupa może być nie tylko przystawką, ale i pełnowartościowym, sycącym posiłkiem. Ta gęsta i pożywna zupa jest idealna na chłodne dni, kiedy po powrocie do domu pragniemy szybko się rozgrzać. Jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, a to za sprawą obecnej w niej kapusty kiszonej, która dostarcza nam wielu korzyści zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w aromatycznej marynacie po wizycie w piekarniku dosłownie rozpływa się ustach

Zupa z kiszoną kapustą

Zupa z kapustą kiszoną to danie, które zasługuje na szczególne uznanie. Kiedyś kapusta była postrzegana jako składnik potraw dla osób ubogich. Dzisiaj jest powszechnie dostępna i spożywana w wielu różnych formach, w tym także tych bardziej wyszukanych. Coraz częściej doceniamy jej zdrowotne właściwości, a dzięki zastosowaniu odpowiednich przypraw, takich jak czosnek, kminek, koperek czy liście laurowe, staje się ona łatwiej strawna. Kapusta to skarbnica wielu składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, fosfor, sód, magnez, witamina C, białko i błonnik.

Kapusta kiszona to również doskonałe narzędzie wspomagające odchudzanie. Zawiera dużo błonnika, który sprawia, że dłużej czujemy się syci. Co więcej, probiotyki obecne w kapuście kiszonej mają pozytywny wpływ na nasze trawienie i pomagają zredukować apetyt. Dzięki temu łatwiej jest nam kontrolować dzienną podaż kalorii i skutecznie zrzucić zbędne kilogramy.

Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapuśniak z kiszonej kapusty © Pixabay

Kapuśniak na kiszonej kapuście. Przepis

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 litry wody,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Żeberka włóż do dużego garnka i zalej wodą. Podgrzewaj je na lekkim ogniu i gotuj do miękkości.
  2. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i pokrój.
  3. Ziemniaki oraz marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  4. Do wywaru z żeberek dodaj kapustę kiszoną, ziemniaki, marchew, cebulę, czosnek, kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  5. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych