Kiedyś gotowano na okrągło. Dziś kręcimy nosem, a pomaga schudnąć
Kapuśniak na kiszonej kapuście to rozgrzewająca zupa, która zasługuje na to, aby gościć na naszych stołach znacznie częściej. To danie niezwykle pożywne, smakowite i pełne zdrowotnych właściwości. Co więcej, jego przygotowanie nie nastręcza większych trudności.
11.03.2024 17:32
Tradycyjny kapuśniak przyrządzany na bazie kiszonej kapusty jest w niektórych regionach Polski, zwłaszcza na południu, nazywany kwaśnicą. To danie, które przekonuje nas, że zupa może być nie tylko przystawką, ale i pełnowartościowym, sycącym posiłkiem. Ta gęsta i pożywna zupa jest idealna na chłodne dni, kiedy po powrocie do domu pragniemy szybko się rozgrzać. Jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, a to za sprawą obecnej w niej kapusty kiszonej, która dostarcza nam wielu korzyści zdrowotnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa z kiszoną kapustą
Zupa z kapustą kiszoną to danie, które zasługuje na szczególne uznanie. Kiedyś kapusta była postrzegana jako składnik potraw dla osób ubogich. Dzisiaj jest powszechnie dostępna i spożywana w wielu różnych formach, w tym także tych bardziej wyszukanych. Coraz częściej doceniamy jej zdrowotne właściwości, a dzięki zastosowaniu odpowiednich przypraw, takich jak czosnek, kminek, koperek czy liście laurowe, staje się ona łatwiej strawna. Kapusta to skarbnica wielu składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, fosfor, sód, magnez, witamina C, białko i błonnik.
Kapusta kiszona to również doskonałe narzędzie wspomagające odchudzanie. Zawiera dużo błonnika, który sprawia, że dłużej czujemy się syci. Co więcej, probiotyki obecne w kapuście kiszonej mają pozytywny wpływ na nasze trawienie i pomagają zredukować apetyt. Dzięki temu łatwiej jest nam kontrolować dzienną podaż kalorii i skutecznie zrzucić zbędne kilogramy.
Zobacz także
Kapuśniak na kiszonej kapuście. Przepis
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 2 litry wody,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 500 g ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kminku,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Żeberka włóż do dużego garnka i zalej wodą. Podgrzewaj je na lekkim ogniu i gotuj do miękkości.
- Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i pokrój.
- Ziemniaki oraz marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Do wywaru z żeberek dodaj kapustę kiszoną, ziemniaki, marchew, cebulę, czosnek, kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.