Domowa kiszona kapusta, którą zrobisz w 3 dni. Już nigdy nie kupisz gotowej

Nie musisz czekać tygodniami na domowej roboty kiszonkę. Kapustę można ukisić i zjeść już po trzech dniach. Jak? Wystarczy zastosować jeden patent.

Kiszona kapusta Kiszona kapusta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjna kapusta kiszona robi się od tygodnia do nawet dwóch tygodni. Najpierw jednak trzeba ją poszatkować, zasolić i dobrze ugnieść. Jeśli niespecjalnie przepadasz za samym procesem przygotowania kiszonki, ale uwielbiasz jej smak, koniecznie wypróbuj ten patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Jak szybko zrobić kapustę kiszoną?

Nic łatwiejszego. Zamiast zasypywać poszatkowaną kapustę solą i czekać, aż puści wodę, mozolnie ją ogniatając, możesz przygotować... solankę. Tylko tyle i aż tyle. Wystarczy, że zalejesz kapustę solanką, a po trzech dniach będziesz mógł cieszyć się smakiem kiszonej kapusty.

Solanką możesz zalać też młodą kapustę, którą chcesz ukisić w większych kawałkach, np. w ćwiartkach. Ważne są proporcje - na litr wody przygotuj czubatą łyżkę stołową soli. Smak zalewy powinien być wyraźnie słony, ale nieprzesadnie. Poza solą do kiszonki dodać warto przyprawy, np. kminek, ziele angielskie, liść laurowy. Sprawdzi się również jabłko - ze względu na zawarty w nim cukier kiszenie przebiegnie szybciej.

Co więcej, solanką można zalać kapustę, która kiszona jest w tradycyjny sposób. Ten patent sprawdzi się, jeśli podczas ugniatania wytworzyło się zbyt mało soku. W sytuacji kiedy powierzchnia kapusty nie jest przykryta płynem, produkt może się zepsuć.

Jak przygotować ekspresową kiszoną kapustę?
Jak przygotować ekspresową kiszoną kapustę? © Pixabay

Ekspresowa kiszona kapusta na solance. Przepis

Składniki:

  • 5 kg świeżej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 l wody,
  • 80 g soli,
  • 5 liści laurowych.

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Wodę zagotuj z solą, a następnie zdejmij mieszaninę z kuchenki i odstaw do wystudzenia.
  3. Przygotuj słoiki (lub jeden duży słoik lub naczynie kamionkowe). Na dnie wyłóż liście laurowe, a następnie warstwami ułóż kapustę i marchew. W połowie wypełniania słoika umieść kolejne liście laurowe.
  4. Gdy naczynie będzie pełne, dociśnij mocno wszystkie składniki trzonkiem drewnianej łyżki, a na samym wierzchu znów ułóż liście laurowe.
  5. Następnie zalej całość przygotowaną wcześniej i wystudzoną solanką i ponownie ubij kapustę trzonkiem łyżki (kapusta powinna być przykryta solanką). Na końcu zakręć słoik, ale nie za mocno.
  6. Naczynie odstaw na dwa dni w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Na ostatni dzień schowaj kapustę do lodówki. Po trzech dniach powinna być gotowa.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟