Domowa kiszona kapusta, którą zrobisz w 3 dni. Już nigdy nie kupisz gotowej

Nie musisz czekać tygodniami na domowej roboty kiszonkę. Kapustę można ukisić i zjeść już po trzech dniach. Jak? Wystarczy zastosować jeden patent.

Kiszona kapusta Kiszona kapusta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjna kapusta kiszona robi się od tygodnia do nawet dwóch tygodni. Najpierw jednak trzeba ją poszatkować, zasolić i dobrze ugnieść. Jeśli niespecjalnie przepadasz za samym procesem przygotowania kiszonki, ale uwielbiasz jej smak, koniecznie wypróbuj ten patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Jak szybko zrobić kapustę kiszoną?

Nic łatwiejszego. Zamiast zasypywać poszatkowaną kapustę solą i czekać, aż puści wodę, mozolnie ją ogniatając, możesz przygotować... solankę. Tylko tyle i aż tyle. Wystarczy, że zalejesz kapustę solanką, a po trzech dniach będziesz mógł cieszyć się smakiem kiszonej kapusty.

Solanką możesz zalać też młodą kapustę, którą chcesz ukisić w większych kawałkach, np. w ćwiartkach. Ważne są proporcje - na litr wody przygotuj czubatą łyżkę stołową soli. Smak zalewy powinien być wyraźnie słony, ale nieprzesadnie. Poza solą do kiszonki dodać warto przyprawy, np. kminek, ziele angielskie, liść laurowy. Sprawdzi się również jabłko - ze względu na zawarty w nim cukier kiszenie przebiegnie szybciej.

Co więcej, solanką można zalać kapustę, która kiszona jest w tradycyjny sposób. Ten patent sprawdzi się, jeśli podczas ugniatania wytworzyło się zbyt mało soku. W sytuacji kiedy powierzchnia kapusty nie jest przykryta płynem, produkt może się zepsuć.

Jak przygotować ekspresową kiszoną kapustę?
Jak przygotować ekspresową kiszoną kapustę? © Pixabay

Ekspresowa kiszona kapusta na solance. Przepis

Składniki:

  • 5 kg świeżej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 l wody,
  • 80 g soli,
  • 5 liści laurowych.

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Wodę zagotuj z solą, a następnie zdejmij mieszaninę z kuchenki i odstaw do wystudzenia.
  3. Przygotuj słoiki (lub jeden duży słoik lub naczynie kamionkowe). Na dnie wyłóż liście laurowe, a następnie warstwami ułóż kapustę i marchew. W połowie wypełniania słoika umieść kolejne liście laurowe.
  4. Gdy naczynie będzie pełne, dociśnij mocno wszystkie składniki trzonkiem drewnianej łyżki, a na samym wierzchu znów ułóż liście laurowe.
  5. Następnie zalej całość przygotowaną wcześniej i wystudzoną solanką i ponownie ubij kapustę trzonkiem łyżki (kapusta powinna być przykryta solanką). Na końcu zakręć słoik, ale nie za mocno.
  6. Naczynie odstaw na dwa dni w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Na ostatni dzień schowaj kapustę do lodówki. Po trzech dniach powinna być gotowa.

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis