Wypij, zamiast wylewać do zlewu. Tylko pół szklaneczki dziennie, a metabolizm ruszy z kopyta
Sok z kiszonej kapusty to źródło zdrowia i prawdziwa bomba witaminowa. Wzmacnia organizm, szczególnie podczas infekcji, ponieważ zawiera duże ilości witaminy C. To także cenne źródło wielu innych witamin i minerałów, takich jak: witamina E, beta-karoten, wapń, magnez, potas i żelazo. To niejedyne zalety tego drogocennego soku. Zobacz, jak wiele może zdziałać spożywany każdego dnia.
12.12.2023 | aktual.: 17.12.2023 15:26
Sok z kiszonej kapusty powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii po wcześniejszym zasoleniu. Ma silny smak i można go długo przechowywać. Poprawia pracę jelit, zwiększa odporność oraz przyswajalność witamin i minerałów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co daje codzienne picie soku z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonej kapusty wykazuje zdolność do przywracania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Posiada właściwości antynowotworowe - podczas procesu fermentacji wytwarzane są izotiocyjaniany, które mogą działać przeciwrakowo. Acetylocholina, która jest również obecna w soku, pomaga w regulacji ciśnienia krwi.
Bakterie probiotyczne, które uczestniczą w procesie fermentacji, mają pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit. Dzięki temu mają one ogromne znaczenie dla odporności organizmu i ułatwiają mu walkę z infekcjami. Kwas mlekowy, który jest również obecny w soku, pomaga w trawieniu, oczyszcza i odtruwa organizm.
Zobacz także
Sok z kiszonej kapusty pomaga również w procesie odchudzania. Po wypiciu szklanki tego napoju będziemy czuć się bardziej syci, pobudzeni oraz szybciej spalimy kalorie. Sok z kiszonej kapusty jest również znany z tego, że poprawia trawienie i zapobiega zaparciom. Warto wiedzieć, jednak, że wykazuje przy tym przeczyszczające, a więc powinno się stosować ten napój z umiarem, by nie doprowadzić do odwodnienia organizmu.
Jak często można pić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonej kapusty najlepiej jest spożywać na pusty żołądek oraz po spożyciu ostatniego posiłku dnia, czyli kolacji. Takie zastosowanie tego napoju ma korzystny wpływ na procesy odchudzania, a także sprzyja poprawie flory bakteryjnej jelit. Aby jednak sok mógł pełnić swoje lecznicze funkcje, zaleca się spożywanie go 3-4 razy dziennie, przy czym jednorazowa dawka powinna wynosić od 100 do 200 ml.
Sok z kiszonej kapusty można również spożywać w znacznie mniejszych ilościach, jeśli chodzi o działanie profilaktyczne. Regularne zażywanie tego napoju (wystarczy pół szklanki dziennie) pomaga opóźnić procesy starzenia oraz zapobiega wielu chorobom. Warto również zaznaczyć, że w aptekach dostępny jest liofilizowany sok z kiszonej kapusty, który występuje w formie tabletek i jest stosowany jako suplement diety.
Zobacz także
Mimo wielu korzyści zdrowotnych płynących z picia soku z kiszonej kapusty, istnieją pewne grupy osób, które powinny unikać tego napoju. Osoby z nadciśnieniem tętniczym i schorzeniami nerek, a także te z problemami żołądkowymi powinny zrezygnować z jego spożycia, ponieważ niskie pH soku może prowadzić do dolegliwości bólowych. Co więcej, kapusta kiszona może powodować wzdęcia i biegunki u osób z zespołem jelita drażliwego, dlatego w takich przypadkach jej spożywanie nie jest zalecane.