Wypij, zamiast wylewać do zlewu. Tylko pół szklaneczki dziennie, a metabolizm ruszy z kopyta

Sok z kiszonej kapusty to źródło zdrowia i prawdziwa bomba witaminowa. Wzmacnia organizm, szczególnie podczas infekcji, ponieważ zawiera duże ilości witaminy C. To także cenne źródło wielu innych witamin i minerałów, takich jak: witamina E, beta-karoten, wapń, magnez, potas i żelazo. To niejedyne zalety tego drogocennego soku. Zobacz, jak wiele może zdziałać spożywany każdego dnia.

Sok z kiszonej kapustySok z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sok z kiszonej kapusty powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii po wcześniejszym zasoleniu. Ma silny smak i można go długo przechowywać. Poprawia pracę jelit, zwiększa odporność oraz przyswajalność witamin i minerałów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na długie wieczory przygotuj dla swoich bliskich prawdziwą ucztę w zakręconym wydaniu

Co daje codzienne picie soku z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty wykazuje zdolność do przywracania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Posiada właściwości antynowotworowe - podczas procesu fermentacji wytwarzane są izotiocyjaniany, które mogą działać przeciwrakowo. Acetylocholina, która jest również obecna w soku, pomaga w regulacji ciśnienia krwi.

Bakterie probiotyczne, które uczestniczą w procesie fermentacji, mają pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit. Dzięki temu mają one ogromne znaczenie dla odporności organizmu i ułatwiają mu walkę z infekcjami. Kwas mlekowy, który jest również obecny w soku, pomaga w trawieniu, oczyszcza i odtruwa organizm.

Sok z kiszonej kapusty pomaga również w procesie odchudzania. Po wypiciu szklanki tego napoju będziemy czuć się bardziej syci, pobudzeni oraz szybciej spalimy kalorie. Sok z kiszonej kapusty jest również znany z tego, że poprawia trawienie i zapobiega zaparciom. Warto wiedzieć, jednak, że wykazuje przy tym przeczyszczające, a więc powinno się stosować ten napój z umiarem, by nie doprowadzić do odwodnienia organizmu.

Sok z kiszonej kapusty
Sok z kiszonej kapusty © Adobe Stock

Jak często można pić sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty najlepiej jest spożywać na pusty żołądek oraz po spożyciu ostatniego posiłku dnia, czyli kolacji. Takie zastosowanie tego napoju ma korzystny wpływ na procesy odchudzania, a także sprzyja poprawie flory bakteryjnej jelit. Aby jednak sok mógł pełnić swoje lecznicze funkcje, zaleca się spożywanie go 3-4 razy dziennie, przy czym jednorazowa dawka powinna wynosić od 100 do 200 ml.

Sok z kiszonej kapusty można również spożywać w znacznie mniejszych ilościach, jeśli chodzi o działanie profilaktyczne. Regularne zażywanie tego napoju (wystarczy pół szklanki dziennie) pomaga opóźnić procesy starzenia oraz zapobiega wielu chorobom. Warto również zaznaczyć, że w aptekach dostępny jest liofilizowany sok z kiszonej kapusty, który występuje w formie tabletek i jest stosowany jako suplement diety.

Mimo wielu korzyści zdrowotnych płynących z picia soku z kiszonej kapusty, istnieją pewne grupy osób, które powinny unikać tego napoju. Osoby z nadciśnieniem tętniczym i schorzeniami nerek, a także te z problemami żołądkowymi powinny zrezygnować z jego spożycia, ponieważ niskie pH soku może prowadzić do dolegliwości bólowych. Co więcej, kapusta kiszona może powodować wzdęcia i biegunki u osób z zespołem jelita drażliwego, dlatego w takich przypadkach jej spożywanie nie jest zalecane.

Wybrane dla Ciebie
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej