Wypij, zamiast wylewać do zlewu. Tylko pół szklaneczki dziennie, a metabolizm ruszy z kopyta

Sok z kiszonej kapusty to źródło zdrowia i prawdziwa bomba witaminowa. Wzmacnia organizm, szczególnie podczas infekcji, ponieważ zawiera duże ilości witaminy C. To także cenne źródło wielu innych witamin i minerałów, takich jak: witamina E, beta-karoten, wapń, magnez, potas i żelazo. To niejedyne zalety tego drogocennego soku. Zobacz, jak wiele może zdziałać spożywany każdego dnia.

Sok z kiszonej kapustySok z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Sok z kiszonej kapusty powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii po wcześniejszym zasoleniu. Ma silny smak i można go długo przechowywać. Poprawia pracę jelit, zwiększa odporność oraz przyswajalność witamin i minerałów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Co daje codzienne picie soku z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty wykazuje zdolność do przywracania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Posiada właściwości antynowotworowe - podczas procesu fermentacji wytwarzane są izotiocyjaniany, które mogą działać przeciwrakowo. Acetylocholina, która jest również obecna w soku, pomaga w regulacji ciśnienia krwi.

Bakterie probiotyczne, które uczestniczą w procesie fermentacji, mają pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit. Dzięki temu mają one ogromne znaczenie dla odporności organizmu i ułatwiają mu walkę z infekcjami. Kwas mlekowy, który jest również obecny w soku, pomaga w trawieniu, oczyszcza i odtruwa organizm.

Sok z kiszonej kapusty pomaga również w procesie odchudzania. Po wypiciu szklanki tego napoju będziemy czuć się bardziej syci, pobudzeni oraz szybciej spalimy kalorie. Sok z kiszonej kapusty jest również znany z tego, że poprawia trawienie i zapobiega zaparciom. Warto wiedzieć, jednak, że wykazuje przy tym przeczyszczające, a więc powinno się stosować ten napój z umiarem, by nie doprowadzić do odwodnienia organizmu.

Sok z kiszonej kapusty
Sok z kiszonej kapusty © Adobe Stock

Jak często można pić sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty najlepiej jest spożywać na pusty żołądek oraz po spożyciu ostatniego posiłku dnia, czyli kolacji. Takie zastosowanie tego napoju ma korzystny wpływ na procesy odchudzania, a także sprzyja poprawie flory bakteryjnej jelit. Aby jednak sok mógł pełnić swoje lecznicze funkcje, zaleca się spożywanie go 3-4 razy dziennie, przy czym jednorazowa dawka powinna wynosić od 100 do 200 ml.

Sok z kiszonej kapusty można również spożywać w znacznie mniejszych ilościach, jeśli chodzi o działanie profilaktyczne. Regularne zażywanie tego napoju (wystarczy pół szklanki dziennie) pomaga opóźnić procesy starzenia oraz zapobiega wielu chorobom. Warto również zaznaczyć, że w aptekach dostępny jest liofilizowany sok z kiszonej kapusty, który występuje w formie tabletek i jest stosowany jako suplement diety.

Mimo wielu korzyści zdrowotnych płynących z picia soku z kiszonej kapusty, istnieją pewne grupy osób, które powinny unikać tego napoju. Osoby z nadciśnieniem tętniczym i schorzeniami nerek, a także te z problemami żołądkowymi powinny zrezygnować z jego spożycia, ponieważ niskie pH soku może prowadzić do dolegliwości bólowych. Co więcej, kapusta kiszona może powodować wzdęcia i biegunki u osób z zespołem jelita drażliwego, dlatego w takich przypadkach jej spożywanie nie jest zalecane.

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza