Teściowa robi rewelacyjną surówkę z kapusty kiszonej. Dodaje składnik, o którym nikt by nie pomyślał

Surówka z kapusty kiszonej to tradycyjny dodatek do wielu dań, zarówno mięsnych, jak i roślinnych. Jest pyszna, zdrowa i pożywna. A jeśli dodasz do niej jeden nieoczywisty składnik, uzyskasz jeszcze bardziej wyjątkowy smak. Ten przepis zdradziła mi moja teściowa.

Teściowa robi rewelacyjną surówkę z kapusty kiszonej.Teściowa robi rewelacyjną surówkę z kapusty kiszonej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
Marcin Michałowski

Surówka z kapusty kiszonej to potrawa, która często gości u mnie w domu. Ostatnio jednak odkryłem przepis od mojej teściowej, który zawiera nieoczywisty składnik. Byłem tak ciekawy, że postanowiłem go wypróbować, i okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Kapusta kiszona w surówce zyskuje niezwykły smak dzięki niemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włóż karkówkę i dodatki do piekarnika. Efekt? Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny

Składnik, o którym nikt by nie pomyślał

Mowa o kwaśnej śmietanie. To właśnie ona sprawia, że surówka z kapusty kiszonej zyskuje niepowtarzalny, bogaty smak. Kwasowość śmietany równoważy ostrość cebuli, a jej kremowa konsystencja sprawia, że surówka jest bardziej aksamitna.

Przepis na surówkę z kapusty kiszonej w nowej odsłonie

Lista składników na tę surówkę jest krótka. Na pewno znajdziesz je w najbliższym sklepie spożywczym.

Składniki:

  • 1 słoik kapusty kiszonej o pojemności 500 ml,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Jak przyrządzić surówkę z kapusty kiszonej?

  1. Zacznij od starannego odsączenia kapusty kiszonej i dokładnego jej posiekania. Następnie przenieś ją do większej miski.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Dodaj pokrojoną cebulę do kapusty i wrzuć również posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Teraz dorzuć pieprz i 100 g kwaśnej śmietany. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw na około 30 minut, aby smaki się przegryzły i surówka nabrała pełni smaku.

Jak podawać surówkę z kapusty kiszonej?

Ta wyjątkowa surówka pasuje do niemal każdego dania, zarówno mięsnego, jak i roślinnego. Można ją podawać jako dodatek do obiadu, kolacji lub jako samodzielną przekąskę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości