Teściowa robi rewelacyjną surówkę z kapusty kiszonej. Dodaje składnik, o którym nikt by nie pomyślał
Surówka z kapusty kiszonej to tradycyjny dodatek do wielu dań, zarówno mięsnych, jak i roślinnych. Jest pyszna, zdrowa i pożywna. A jeśli dodasz do niej jeden nieoczywisty składnik, uzyskasz jeszcze bardziej wyjątkowy smak. Ten przepis zdradziła mi moja teściowa.
07.11.2023 14:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Surówka z kapusty kiszonej to potrawa, która często gości u mnie w domu. Ostatnio jednak odkryłem przepis od mojej teściowej, który zawiera nieoczywisty składnik. Byłem tak ciekawy, że postanowiłem go wypróbować, i okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Kapusta kiszona w surówce zyskuje niezwykły smak dzięki niemu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składnik, o którym nikt by nie pomyślał
Mowa o kwaśnej śmietanie. To właśnie ona sprawia, że surówka z kapusty kiszonej zyskuje niepowtarzalny, bogaty smak. Kwasowość śmietany równoważy ostrość cebuli, a jej kremowa konsystencja sprawia, że surówka jest bardziej aksamitna.
Przepis na surówkę z kapusty kiszonej w nowej odsłonie
Lista składników na tę surówkę jest krótka. Na pewno znajdziesz je w najbliższym sklepie spożywczym.
Składniki:
- 1 słoik kapusty kiszonej o pojemności 500 ml,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 100 g kwaśnej śmietany,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Jak przyrządzić surówkę z kapusty kiszonej?
- Zacznij od starannego odsączenia kapusty kiszonej i dokładnego jej posiekania. Następnie przenieś ją do większej miski.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Dodaj pokrojoną cebulę do kapusty i wrzuć również posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Teraz dorzuć pieprz i 100 g kwaśnej śmietany. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw na około 30 minut, aby smaki się przegryzły i surówka nabrała pełni smaku.
Jak podawać surówkę z kapusty kiszonej?
Ta wyjątkowa surówka pasuje do niemal każdego dania, zarówno mięsnego, jak i roślinnego. Można ją podawać jako dodatek do obiadu, kolacji lub jako samodzielną przekąskę.