Teściowa robi rewelacyjną surówkę z kapusty kiszonej. Dodaje składnik, o którym nikt by nie pomyślał

Surówka z kapusty kiszonej to tradycyjny dodatek do wielu dań, zarówno mięsnych, jak i roślinnych. Jest pyszna, zdrowa i pożywna. A jeśli dodasz do niej jeden nieoczywisty składnik, uzyskasz jeszcze bardziej wyjątkowy smak. Ten przepis zdradziła mi moja teściowa.

Teściowa robi rewelacyjną surówkę z kapusty kiszonej.Teściowa robi rewelacyjną surówkę z kapusty kiszonej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
Marcin Michałowski

Surówka z kapusty kiszonej to potrawa, która często gości u mnie w domu. Ostatnio jednak odkryłem przepis od mojej teściowej, który zawiera nieoczywisty składnik. Byłem tak ciekawy, że postanowiłem go wypróbować, i okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Kapusta kiszona w surówce zyskuje niezwykły smak dzięki niemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włóż karkówkę i dodatki do piekarnika. Efekt? Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny

Składnik, o którym nikt by nie pomyślał

Mowa o kwaśnej śmietanie. To właśnie ona sprawia, że surówka z kapusty kiszonej zyskuje niepowtarzalny, bogaty smak. Kwasowość śmietany równoważy ostrość cebuli, a jej kremowa konsystencja sprawia, że surówka jest bardziej aksamitna.

Przepis na surówkę z kapusty kiszonej w nowej odsłonie

Lista składników na tę surówkę jest krótka. Na pewno znajdziesz je w najbliższym sklepie spożywczym.

Składniki:

  • 1 słoik kapusty kiszonej o pojemności 500 ml,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Jak przyrządzić surówkę z kapusty kiszonej?

  1. Zacznij od starannego odsączenia kapusty kiszonej i dokładnego jej posiekania. Następnie przenieś ją do większej miski.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Dodaj pokrojoną cebulę do kapusty i wrzuć również posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Teraz dorzuć pieprz i 100 g kwaśnej śmietany. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw na około 30 minut, aby smaki się przegryzły i surówka nabrała pełni smaku.

Jak podawać surówkę z kapusty kiszonej?

Ta wyjątkowa surówka pasuje do niemal każdego dania, zarówno mięsnego, jak i roślinnego. Można ją podawać jako dodatek do obiadu, kolacji lub jako samodzielną przekąskę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki