WAŻNE
TERAZ

PKB Polski w górę - są najnowsze dane

Ta surówka pasuje niemal do każdego dania. W dodatku zrobisz ją szybko i za grosze

Dobra surówka uzupełnia obiad, nadaje mu walorów zdrowotnych i zdobi niczym wisienka na torcie. A czy może być zdrowsza i ładniejsza surówka niż ta przygotowana z czerwonej kapusty? Raczej nie! Zobacz przepis i sam się przekonaj. Sukces gwarantuje tu nie tylko zestaw warzyw, ale i dobrze skomponowany sos.

Pyszna i zdrowa surówka z czerwonej kapustyPyszna i zdrowa surówka z czerwonej kapusty
Źródło zdjęć: © Canva

Czerwona kapusta to produkt niezwykły nawet jak na warzywo. Jest wyjątkowo powabny, a dzięki swojemu oryginalnemu i mocnemu kolorowi ożywia i nadaje charakteru niejednej potrawie. Oczywiście walory wizualne to zaledwie ułamek tego, czym charakteryzuje się czerwona kapusta. Kwestie zdrowotne robią tu równie duże lub jeszcze większe wrażenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna babka z serowym farszem. Kiedy serwuje ją na obiad, wszyscy są pod wrażeniem

Niech na pierwszy ogień pójdzie tu kaloryczność czerwonej kapusty. Jest ona wyjątkowo przystępna. 28 kcal na 100 gramów produktu to wynik, o jakim marzy każda osoba przebywająca na diecie odchudzającej. Co dalej? Właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Warto tu wspomnieć o tym, że czerwona kapusta to karetonoidy i flawonoidy w ilości czterokrotnie większej niż w przypadku kapusty zielonej. Ponadto przygotowana z niej surówka będzie bogatym źródłem witaminy C, K1, wapniu, manganu i cynku, które doskonale zadbają o nasze kości, a także sulforafanu — unikatowego związku chemicznego o działaniu przeciwnowotworowym.

Jeśli to cię nie przekonuje, to wiedz, że zaprezentowana dzisiaj surówka jest też totalnie pyszna. O to wrażenia zadba nie tylko samo warzywo, ale również sos z musztardy, miodu, majonezu i innych dobrze dobranych składników. Wciel przepis w życie i daj nam znać, jak ci smakowało!

Najsmaczniejsza surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 800 g czerwonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 pęczek koperku,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2,5 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Dzięki kapuście ta surówka to prawdziwa bomba witaminowa
Dzięki kapuście ta surówka to prawdziwa bomba witaminowa © Canva
  1. Kapustę drobno poszatkuj, głąb usuń. Umytą i obraną marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Do tych składników dodaj teraz posiekaną natkę pietruszki i koperek oraz cienkie piórka czerwonej cebuli.
  3. Z pozostałych składników: miodu, majonezu, soku z cytryny i musztard przyrządź sos. Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem i wymieszaj. Połącz z warzywami z miski i raz jeszcze wymieszaj. Ultrazdrowa surówka z czerwonej kapusty jest już gotowa. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯