PrzepisSałatkiTa surówka pasuje niemal do każdego dania. W dodatku zrobisz ją szybko i za grosze

Ta surówka pasuje niemal do każdego dania. W dodatku zrobisz ją szybko i za grosze

Pyszna i zdrowa surówka z czerwonej kapusty
Pyszna i zdrowa surówka z czerwonej kapusty
Źródło zdjęć: © Canva
31.10.2023 18:32, aktualizacja: 31.10.2023 18:54

Dobra surówka uzupełnia obiad, nadaje mu walorów zdrowotnych i zdobi niczym wisienka na torcie. A czy może być zdrowsza i ładniejsza surówka niż ta przygotowana z czerwonej kapusty? Raczej nie! Zobacz przepis i sam się przekonaj. Sukces gwarantuje tu nie tylko zestaw warzyw, ale i dobrze skomponowany sos.

Czerwona kapusta to produkt niezwykły nawet jak na warzywo. Jest wyjątkowo powabny, a dzięki swojemu oryginalnemu i mocnemu kolorowi ożywia i nadaje charakteru niejednej potrawie. Oczywiście walory wizualne to zaledwie ułamek tego, czym charakteryzuje się czerwona kapusta. Kwestie zdrowotne robią tu równie duże lub jeszcze większe wrażenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niech na pierwszy ogień pójdzie tu kaloryczność czerwonej kapusty. Jest ona wyjątkowo przystępna. 28 kcal na 100 gramów produktu to wynik, o jakim marzy każda osoba przebywająca na diecie odchudzającej. Co dalej? Właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Warto tu wspomnieć o tym, że czerwona kapusta to karetonoidy i flawonoidy w ilości czterokrotnie większej niż w przypadku kapusty zielonej. Ponadto przygotowana z niej surówka będzie bogatym źródłem witaminy C, K1, wapniu, manganu i cynku, które doskonale zadbają o nasze kości, a także sulforafanu — unikatowego związku chemicznego o działaniu przeciwnowotworowym.

Jeśli to cię nie przekonuje, to wiedz, że zaprezentowana dzisiaj surówka jest też totalnie pyszna. O to wrażenia zadba nie tylko samo warzywo, ale również sos z musztardy, miodu, majonezu i innych dobrze dobranych składników. Wciel przepis w życie i daj nam znać, jak ci smakowało!

Najsmaczniejsza surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 800 g czerwonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 pęczek koperku,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2,5 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Dzięki kapuście ta surówka to prawdziwa bomba witaminowa
Dzięki kapuście ta surówka to prawdziwa bomba witaminowa© Canva
  1. Kapustę drobno poszatkuj, głąb usuń. Umytą i obraną marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Do tych składników dodaj teraz posiekaną natkę pietruszki i koperek oraz cienkie piórka czerwonej cebuli.
  3. Z pozostałych składników: miodu, majonezu, soku z cytryny i musztard przyrządź sos. Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem i wymieszaj. Połącz z warzywami z miski i raz jeszcze wymieszaj. Ultrazdrowa surówka z czerwonej kapusty jest już gotowa. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także