Zapomniany sprzęt z czasów PRL. Mało kto o nim pamięta, a można w nim przygotować same pyszności

Co zrobić w prodiżu? Przepisy na dania. Prodiż to zdecydowanie jeden ze skarbów, który wciąż trzyma moja babcia. Ma już wiele lat, a wciąż można przygotować w nim przepyszne posiłki.

ObrazekProdiż - Pyszności; Foto Canva.com
Ewa

Kiedy w kuchni w ruch szedł prodiż, zwiastowało to zawsze coś pysznego. Piekło się w nim ciasta i mięso. Zanim popularne i powszechne stały się piekarniki elektryczne, to właśnie prodiż ułatwiał naszym mamom i babciom pracę.

Mogłoby się wydawać, że prodiż swoje lata świetności ma już za sobą, jednak wciąż czeka w wielu domach na wyciągnięcie z szafy i odświeżenie.  Niektórzy do dziś chętnie po niego sięgają i tworzą pyszności w tym urządzeniu. Co można przygotować w prodiżu? Proste przepisy na obiad i na deser.

Obrazek

Przepisy do prodiżu są naprawdę proste. Zrobisz w nim naprawdę wiele pyszności.

#1 Murzynek – przepis z prodiża

Czekoladowe ciasto z prodiża, które uwielbiała cała moja rodzina!

Na wolnym ogniu rozpuść 2 szklanki cukru, 1,5 kostki masła lub margaryny, 3/4 szklanki mleka i 8 łyżeczek kakao. Gotuj 9 minut od zagotowania. Przestudź.

Do wystudzonej masy dodaj 5 żółtek. Stopniowo dodaj 3 szklanki mąki, cały czas miksując masę. Dodaj 5 ubitych białej i wymieszaj.

Prodiż wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą, wlej masę i piecz ok. 50 minut (do suchego patyczka).

#2 Drobiowe udka z prodiża

Klasyk nad klasyki. Tutaj już wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Możesz dowolnie mieszać ulubione przyprawy.

Oprósz udka solą, pieprzem i słodką papryką i obsmaż na patelni. Na dno prodiża połóż pokrojoną w pióra cebulę, na to podsmażone mięso. Zalej całość 3/4 szklanki wody z 2 łyżkami ketchupu i przecieru pomidorowego.
Piecz przez godzinę. Po tym czasie ostrożnie przewróć mięso na drugą stronę i piecz jeszcze przez 15 minut.

#3 Ciasto ucierane ze śliwkami z prodiża

4 jajka i 1 szklankę cukru utrzyj na puszystą masę. Rozpuść i przestudź 100 g masła, dodaj do utartej masy i wymieszaj. 3 szklanki mąki i 3 łyżeczki proszku do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do masy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj małe opakowanie jogurtu.

Prodiż posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wylej ciasto. Włóż w nie pokrojone na ćwiartki śliwki. Piecz przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.

Obrazek

#4 Gołąbki z prodiża

Zrób je następnym razem w prodiżu, według swojego ulubionego przepisu. Wystarczy, że dno wyłożysz kapustą i będziesz piec przez ok. 40 minut. Pycha!

Obrazek

#5 Chleb z prodiża

Prodiż jest świetny do wypieków. I to nie tylko tych słodkich! W prodiżu możesz upiec również chleb.

3 szklanki mąki pszennej (lub mieszanki pszennej i żytniej) wymieszaj z 14g suchych drożdży, szklanką otrębów pszennych, łyżeczką soli, 3 łyżkami wody i 2 łyżeczkami ziół prowansalskich.

Wyrób ciasto, dodając w razie potrzeby mąkę lub wodę. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie piecz 2h i 15 minut w prodiżu.

Obrazek
Wykorzystasz nasze przepisy do prodiżu? A może masz swoje sprawdzone receptury?
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej