Zapomniany sprzęt z czasów PRL. Mało kto o nim pamięta, a można w nim przygotować same pyszności
Co zrobić w prodiżu? Przepisy na dania. Prodiż to zdecydowanie jeden ze skarbów, który wciąż trzyma moja babcia. Ma już wiele lat, a wciąż można przygotować w nim przepyszne posiłki.
23.03.2022 | aktual.: 26.09.2023 14:33
Kiedy w kuchni w ruch szedł prodiż, zwiastowało to zawsze coś pysznego. Piekło się w nim ciasta i mięso. Zanim popularne i powszechne stały się piekarniki elektryczne, to właśnie prodiż ułatwiał naszym mamom i babciom pracę.
Mogłoby się wydawać, że prodiż swoje lata świetności ma już za sobą, jednak wciąż czeka w wielu domach na wyciągnięcie z szafy i odświeżenie. Niektórzy do dziś chętnie po niego sięgają i tworzą pyszności w tym urządzeniu. Co można przygotować w prodiżu? Proste przepisy na obiad i na deser.
Przepisy do prodiżu są naprawdę proste. Zrobisz w nim naprawdę wiele pyszności.
#1 Murzynek – przepis z prodiża
Czekoladowe ciasto z prodiża, które uwielbiała cała moja rodzina!
Na wolnym ogniu rozpuść 2 szklanki cukru, 1,5 kostki masła lub margaryny, 3/4 szklanki mleka i 8 łyżeczek kakao. Gotuj 9 minut od zagotowania. Przestudź.
Do wystudzonej masy dodaj 5 żółtek. Stopniowo dodaj 3 szklanki mąki, cały czas miksując masę. Dodaj 5 ubitych białej i wymieszaj.
Prodiż wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą, wlej masę i piecz ok. 50 minut (do suchego patyczka).
#2 Drobiowe udka z prodiża
Klasyk nad klasyki. Tutaj już wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Możesz dowolnie mieszać ulubione przyprawy.
Oprósz udka solą, pieprzem i słodką papryką i obsmaż na patelni. Na dno prodiża połóż pokrojoną w pióra cebulę, na to podsmażone mięso. Zalej całość 3/4 szklanki wody z 2 łyżkami ketchupu i przecieru pomidorowego.
Piecz przez godzinę. Po tym czasie ostrożnie przewróć mięso na drugą stronę i piecz jeszcze przez 15 minut.
#3 Ciasto ucierane ze śliwkami z prodiża
4 jajka i 1 szklankę cukru utrzyj na puszystą masę. Rozpuść i przestudź 100 g masła, dodaj do utartej masy i wymieszaj. 3 szklanki mąki i 3 łyżeczki proszku do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do masy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj małe opakowanie jogurtu.
Prodiż posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wylej ciasto. Włóż w nie pokrojone na ćwiartki śliwki. Piecz przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
#4 Gołąbki z prodiża
Zrób je następnym razem w prodiżu, według swojego ulubionego przepisu. Wystarczy, że dno wyłożysz kapustą i będziesz piec przez ok. 40 minut. Pycha!
#5 Chleb z prodiża
Prodiż jest świetny do wypieków. I to nie tylko tych słodkich! W prodiżu możesz upiec również chleb.
3 szklanki mąki pszennej (lub mieszanki pszennej i żytniej) wymieszaj z 14g suchych drożdży, szklanką otrębów pszennych, łyżeczką soli, 3 łyżkami wody i 2 łyżeczkami ziół prowansalskich.
Wyrób ciasto, dodając w razie potrzeby mąkę lub wodę. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie piecz 2h i 15 minut w prodiżu.