Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym to tradycyjne danie, które kojarzy się nam z pyszną kuchnią naszych babć. Dlatego bardzo lubimy wracać do tego typu receptur. Mamy nadzieję, że Ty również ❤️

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu gołąbków pomógł nam Multicooker marki Philips.

Składniki:

  1. 1 szt. biała kapusta
  2. 1 kg mielone mięso wieprzowe
  3. 1 łyżeczka pieprz z podziałem na pół
  4. 2-3 szt. liście laurowe
  5. 4-5 szt. ziele angielskie;
  6. 120 ml śmietana 18%
  7. 1 łyżeczka tymianek
  8. 2 ząbki czosnek
  9. 2 szt. cebula
  10. 350 g biały ryż
  11. 1 szt. marchewka
  12. 200 g boczek wędzony usmażony
  13. 400 g przecier pomidorowy
  14. 1 szkl. bulion warzywny
  15. 1 łyżka cukier
  16. 1 łyżka sól z podziałem na pół

Sposób przygotowania:

1. W misce multicookera podsmaż boczek i cebulę. Po czym odstaw na bok.

Obrazek

2. Teraz połącz ze sobą: mięso mielone, pieprz, sól, czosnek, biały ryż i wcześniej przygotowany boczek oraz cebulę. I farsz do gołąbków jest już gotowy.

Obrazek

3. Przełóż miks z ryżem do kapusty i zwiń w gołąbki.

Obrazek

4. Ponownie użyj multicookera. Tym razem połącz cebulę i marchewkę. Na wierzchu umieść gołąbki.

Obrazek
Golabki - Pyszności

5. Dodaj bulion warzywny, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, sól, pieprz i cukier. Gołąbki gotuj w programie "STEW" przez 1,5 godziny.

Obrazek

6. Po tym czasie przełóż je do miski. Do pozostałej mieszanki z multicookera dodaj śmietanę. I w ten oto sposób masz już sos do gołąbków!

Obrazek

7. Smaczego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej