Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym to tradycyjne danie, które kojarzy się nam z pyszną kuchnią naszych babć. Dlatego bardzo lubimy wracać do tego typu receptur. Mamy nadzieję, że Ty również ❤️

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu gołąbków pomógł nam Multicooker marki Philips.

Składniki:

  1. 1 szt. biała kapusta
  2. 1 kg mielone mięso wieprzowe
  3. 1 łyżeczka pieprz z podziałem na pół
  4. 2-3 szt. liście laurowe
  5. 4-5 szt. ziele angielskie;
  6. 120 ml śmietana 18%
  7. 1 łyżeczka tymianek
  8. 2 ząbki czosnek
  9. 2 szt. cebula
  10. 350 g biały ryż
  11. 1 szt. marchewka
  12. 200 g boczek wędzony usmażony
  13. 400 g przecier pomidorowy
  14. 1 szkl. bulion warzywny
  15. 1 łyżka cukier
  16. 1 łyżka sól z podziałem na pół

Sposób przygotowania:

1. W misce multicookera podsmaż boczek i cebulę. Po czym odstaw na bok.

Obrazek

2. Teraz połącz ze sobą: mięso mielone, pieprz, sól, czosnek, biały ryż i wcześniej przygotowany boczek oraz cebulę. I farsz do gołąbków jest już gotowy.

Obrazek

3. Przełóż miks z ryżem do kapusty i zwiń w gołąbki.

Obrazek

4. Ponownie użyj multicookera. Tym razem połącz cebulę i marchewkę. Na wierzchu umieść gołąbki.

Obrazek
Golabki - Pyszności

5. Dodaj bulion warzywny, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, sól, pieprz i cukier. Gołąbki gotuj w programie "STEW" przez 1,5 godziny.

Obrazek

6. Po tym czasie przełóż je do miski. Do pozostałej mieszanki z multicookera dodaj śmietanę. I w ten oto sposób masz już sos do gołąbków!

Obrazek

7. Smaczego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯