Najlepsze danie jednogarnkowe. Babcia zdradziła mi fantastyczny przepis
To danie jednogarnkowe jest syte i rozgrzewające, w sam raz na tę porę. W przygotowaniu półmiska gospodarskiego nie ma niczego skomplikowanego, za to smak i aromat poruszy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie musisz trzymać się twardo receptury, daj się ponieść wyobraźni.
03.11.2023 14:47
Rozgrzewający półmisek gospodarski to danie jednogarnkowe, którym z pewnością podbijesz podniebienia całej rodziny. Przepisem na tę potrawę podzieliła się ze mną babcia. Jak sama przyznaje, to jej sposób na "wyczyszczenie" lodówki. W półmisku gospodarskim wylądować może wiele różnych składników, a przepis jest tylko inspiracją.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Półmisek gospodarski - danie jednogarnkowe dla całej rodziny
Półmisek gospodarski składa się z mielonego mięsa, papryki i cebuli oraz sycącej fasoli. Wyrazistości potrawie dodaje kapusta kiszona, a słodka kukurydza z puszki przełamuje ostrość papryczek pepperoni. W przepisie tym nie obowiązują jednak twarde zasady. Z mięsa możesz zrezygnować na rzecz roślinnego zamiennika, warto też wzbogacić potrawę o ziemniaki. Te zagęszczą ją i sprawią, że stanie się idealnym daniem jednogarnkowym dla całej rodziny.
Bulion doda nieco smaku całości, a papryczka pepperoni zadba o odpowiedni poziom pikantności (z niej możesz zrezygnować). Jeśli jednak lubisz intensywne smaki, ale niekonicznie ostrość, półmisek gospodarski możesz doprawić rozmarynem, jałowcem, majerankiem, tymiankiem, papryką mieloną lub cząbrem. Grzanki po upieczeniu natrzyj ząbkiem czosnku i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Półmisek gospodarski. Przepis na rozgrzewające danie jednogarnkowe
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 500 ml bulionu,
- 200 g pomidorów,
- pół puszki fasoli czerwonej lub białej (może być mieszanka),
- pół puszki kukurydzy,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 papryczki pepperoni (opcjonalnie),
- 1 mała zielona papryka,
- 1 pęczek dymki,
- 1 bagietka,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ząbki czosnku przepuść przez praskę, zieloną paprykę pokrój w kostkę, a dymkę w drobne kawałki. Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy.
- Z papryczki pepperoni usuń nasionka i drobno ją posiekaj (pamiętaj, że papryczka jest bardzo ostra, rób to więc w rękawiczkach).
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż czosnek z papryczką pepperoni. Następnie dodaj mięso i przysmaż całość na mocnym ogniu.
- W międzyczasie dorzuć zieloną paprykę, dymkę oraz kukurydzę i fasolę, a także odciśniętą kiszoną kapustę.
- Zalej całość bulionem i duś ok. 20 minut na małym ogniu. Pod koniec dopraw całość solą i pieprzem.
- Pomidory pokrój w ósemki i dodaj do potrawy na około 5 minut przed końcem duszenia.
- Bagietkę pokrój na kromki i podpiecz je w piekarniku (5 minut, 200 st. C).
- Półmisek gospodarski podawaj z zieleniną i chrupiącymi grzankami.