Do lecza nie dodaję już kiełbasy. Znalazłam lepszy sposób, by nakarmić całą rodzinę
Leczo to jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Przygotowuje się je błyskawicznie, zajada się nim cała rodzina, a ja mam obiad na kilka dni. Nie dodaję do niego jednak kiełbasy ani mięsa, a ciecierzycę.
07.11.2023 09:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jednogarnkowe potrawy to mój sprawdzony patent na zabiegane dni. Wieczorem nastawiam duży garnek i serwuję go moim bliskim, aż w środku nie zostanie za dużo. Za każdym razem jednak kończy się szybciej, niż zakładałam, bo moja rodzina wprost przepada za tym leczo. Jest sycące i pyszne, a gorący talerz tego dania świetnie rozgrzeje w chłodne dni. Leczo robię już z zamkniętymi oczami, od wielu lat, a mimo to wciąż mi się nie znudziło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Leczo z ciecierzycą
Ciecierzyca to bogate źródło białka będącego źródłem niemal wszystkich niezbędnych aminokwasów, złożonych aminokwasów, witaminy A, C, E i z grupy B, oraz wiele związków mineralnych. Chociaż daleko jej do smaku kiełbasy, to świetnie zastąpi ją pod kątem właściwości odżywczych. Do tego jest bardzo smaczna, a dzięki niej danie staje się wegańskie.
Składniki:
- 1 czerwona cebula,
- 1 puszka ciecierzycy,
- olej roślinny,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- ½ łyżeczki papryki ostrej,
- ½ łyżeczki papryki wędzonej,
- 4 papryki (najlepiej w różnych kolorach),
- 1 cukinia,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- sól i czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Z papryk usuwam gniazda nasienne i kroję je w grubą kostkę. Ciecierzycę odsączam z zalewy.
- Cukinię kroję w dość grube półplasterki, cebulę siekam w dużą kostkę.
- W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewam olej, dodaję ciecierzycę, cebulę i smażę przez 2-3 minuty.
- Po tym czasie dodaję wszystkie przyprawy, przesmażam chwilę i dorzucam paprykę. Smażę całość przez 3 minuty.
- Następnie wlewam pomidory krojone z puszki i duszę na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut.
- Na koniec doprawiam całość solą lub pieprzem.
Gotowe leczo serwuję w towarzystwie pieczywa, ale możesz podać je również z kaszą lub ryżem, aby było bardziej sycące. Świetnie sprawdzi się też jako danie do słoika - wystarczy zawekować i otworzyć, gdy najdzie cię ochota na szybki obiad. Smacznego!