PrzepisWegańskaDo lecza nie dodaję już kiełbasy. Znalazłam lepszy sposób, by nakarmić całą rodzinę

Do lecza nie dodaję już kiełbasy. Znalazłam lepszy sposób, by nakarmić całą rodzinę

Leczo - Pyszności
Leczo - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | kicia_papuga
07.11.2023 09:50

Leczo to jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Przygotowuje się je błyskawicznie, zajada się nim cała rodzina, a ja mam obiad na kilka dni. Nie dodaję do niego jednak kiełbasy ani mięsa, a ciecierzycę.

Jednogarnkowe potrawy to mój sprawdzony patent na zabiegane dni. Wieczorem nastawiam duży garnek i serwuję go moim bliskim, aż w środku nie zostanie za dużo. Za każdym razem jednak kończy się szybciej, niż zakładałam, bo moja rodzina wprost przepada za tym leczo. Jest sycące i pyszne, a gorący talerz tego dania świetnie rozgrzeje w chłodne dni. Leczo robię już z zamkniętymi oczami, od wielu lat, a mimo to wciąż mi się nie znudziło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leczo z ciecierzycą

Ciecierzyca to bogate źródło białka będącego źródłem niemal wszystkich niezbędnych aminokwasów, złożonych aminokwasów, witaminy A, C, E i z grupy B, oraz wiele związków mineralnych. Chociaż daleko jej do smaku kiełbasy, to świetnie zastąpi ją pod kątem właściwości odżywczych. Do tego jest bardzo smaczna, a dzięki niej danie staje się wegańskie.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • olej roślinny,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki papryki ostrej,
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej,
  • 4 papryki (najlepiej w różnych kolorach),
  • 1 cukinia,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  •  sól i czarny pieprz do smaku.
Leczo - Pyszności
Leczo - Pyszności© Materiały prywatne

Sposób przygotowania:

  1. Z papryk usuwam gniazda nasienne i kroję je w grubą kostkę. Ciecierzycę odsączam z zalewy.
  2. Cukinię kroję w dość grube półplasterki, cebulę siekam w dużą kostkę.
  3. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewam olej, dodaję ciecierzycę, cebulę i smażę przez 2-3 minuty.
  4. Po tym czasie dodaję wszystkie przyprawy, przesmażam chwilę i dorzucam paprykę. Smażę całość przez 3 minuty.
  5. Następnie wlewam pomidory krojone z puszki i duszę na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut.
  6. Na koniec doprawiam całość solą lub pieprzem.


Leczo w słoiku - Pyszności
Leczo w słoiku - Pyszności© materiały prywatne

Gotowe leczo serwuję w towarzystwie pieczywa, ale możesz podać je również z kaszą lub ryżem, aby było bardziej sycące. Świetnie sprawdzi się też jako danie do słoika - wystarczy zawekować i otworzyć, gdy najdzie cię ochota na szybki obiad. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także