Do lecza nie dodaję już kiełbasy. Znalazłam lepszy sposób, by nakarmić całą rodzinę

Leczo to jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Przygotowuje się je błyskawicznie, zajada się nim cała rodzina, a ja mam obiad na kilka dni. Nie dodaję do niego jednak kiełbasy ani mięsa, a ciecierzycę.

Leczo - PysznościLeczo - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | kicia_papuga
Ewa Malinowska

Jednogarnkowe potrawy to mój sprawdzony patent na zabiegane dni. Wieczorem nastawiam duży garnek i serwuję go moim bliskim, aż w środku nie zostanie za dużo. Za każdym razem jednak kończy się szybciej, niż zakładałam, bo moja rodzina wprost przepada za tym leczo. Jest sycące i pyszne, a gorący talerz tego dania świetnie rozgrzeje w chłodne dni. Leczo robię już z zamkniętymi oczami, od wielu lat, a mimo to wciąż mi się nie znudziło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zachwyć się smakiem pizzy bez zagniatania ciasta. Znajomi będą zachwyceni taką przekąską

Leczo z ciecierzycą

Ciecierzyca to bogate źródło białka będącego źródłem niemal wszystkich niezbędnych aminokwasów, złożonych aminokwasów, witaminy A, C, E i z grupy B, oraz wiele związków mineralnych. Chociaż daleko jej do smaku kiełbasy, to świetnie zastąpi ją pod kątem właściwości odżywczych. Do tego jest bardzo smaczna, a dzięki niej danie staje się wegańskie.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • olej roślinny,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki papryki ostrej,
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej,
  • 4 papryki (najlepiej w różnych kolorach),
  • 1 cukinia,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  •  sól i czarny pieprz do smaku.
Leczo - Pyszności
Leczo - Pyszności © Materiały prywatne

Sposób przygotowania:

  1. Z papryk usuwam gniazda nasienne i kroję je w grubą kostkę. Ciecierzycę odsączam z zalewy.
  2. Cukinię kroję w dość grube półplasterki, cebulę siekam w dużą kostkę.
  3. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewam olej, dodaję ciecierzycę, cebulę i smażę przez 2-3 minuty.
  4. Po tym czasie dodaję wszystkie przyprawy, przesmażam chwilę i dorzucam paprykę. Smażę całość przez 3 minuty.
  5. Następnie wlewam pomidory krojone z puszki i duszę na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut.
  6. Na koniec doprawiam całość solą lub pieprzem.


Leczo w słoiku - Pyszności
Leczo w słoiku - Pyszności © materiały prywatne

Gotowe leczo serwuję w towarzystwie pieczywa, ale możesz podać je również z kaszą lub ryżem, aby było bardziej sycące. Świetnie sprawdzi się też jako danie do słoika - wystarczy zawekować i otworzyć, gdy najdzie cię ochota na szybki obiad. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów