Do lecza nie dodaję już kiełbasy. Znalazłam lepszy sposób, by nakarmić całą rodzinę

Leczo to jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Przygotowuje się je błyskawicznie, zajada się nim cała rodzina, a ja mam obiad na kilka dni. Nie dodaję do niego jednak kiełbasy ani mięsa, a ciecierzycę.

Leczo - PysznościLeczo - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | kicia_papuga
Ewa Malinowska

Jednogarnkowe potrawy to mój sprawdzony patent na zabiegane dni. Wieczorem nastawiam duży garnek i serwuję go moim bliskim, aż w środku nie zostanie za dużo. Za każdym razem jednak kończy się szybciej, niż zakładałam, bo moja rodzina wprost przepada za tym leczo. Jest sycące i pyszne, a gorący talerz tego dania świetnie rozgrzeje w chłodne dni. Leczo robię już z zamkniętymi oczami, od wielu lat, a mimo to wciąż mi się nie znudziło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zachwyć się smakiem pizzy bez zagniatania ciasta. Znajomi będą zachwyceni taką przekąską

Leczo z ciecierzycą

Ciecierzyca to bogate źródło białka będącego źródłem niemal wszystkich niezbędnych aminokwasów, złożonych aminokwasów, witaminy A, C, E i z grupy B, oraz wiele związków mineralnych. Chociaż daleko jej do smaku kiełbasy, to świetnie zastąpi ją pod kątem właściwości odżywczych. Do tego jest bardzo smaczna, a dzięki niej danie staje się wegańskie.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • olej roślinny,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki papryki ostrej,
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej,
  • 4 papryki (najlepiej w różnych kolorach),
  • 1 cukinia,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  •  sól i czarny pieprz do smaku.
Leczo - Pyszności
Leczo - Pyszności © Materiały prywatne

Sposób przygotowania:

  1. Z papryk usuwam gniazda nasienne i kroję je w grubą kostkę. Ciecierzycę odsączam z zalewy.
  2. Cukinię kroję w dość grube półplasterki, cebulę siekam w dużą kostkę.
  3. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewam olej, dodaję ciecierzycę, cebulę i smażę przez 2-3 minuty.
  4. Po tym czasie dodaję wszystkie przyprawy, przesmażam chwilę i dorzucam paprykę. Smażę całość przez 3 minuty.
  5. Następnie wlewam pomidory krojone z puszki i duszę na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut.
  6. Na koniec doprawiam całość solą lub pieprzem.


Leczo w słoiku - Pyszności
Leczo w słoiku - Pyszności © materiały prywatne

Gotowe leczo serwuję w towarzystwie pieczywa, ale możesz podać je również z kaszą lub ryżem, aby było bardziej sycące. Świetnie sprawdzi się też jako danie do słoika - wystarczy zawekować i otworzyć, gdy najdzie cię ochota na szybki obiad. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥