Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim. Przepis, składniki i wykonanie

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim to połączenie, któremu nie da się oprzeć. Nie odmówi jej nawet największy mięsożerca!

Obrazek
Ewa

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim. Jak zrobić?

Lazania kojarzy się nam głównie z płatami makaronu przełożonymi mięsem mielonym i sosem pomidorowym. W takiej tradycyjnej, włoskiej odsłonie jest naprawdę pyszna, ale czasem warto poeksperymentować. Dzisiaj w naszej kuchni powstał owoc romansu włoskiej kuchni z meksykańskimi smakami. I to wszystko w wersji wegetariańskiej!

Naszą wegetariańską lasagne w stylu meksykańskim wypełniliśmy po brzegi czarną fasolą (to dobre źródło białka na diecie wegetariańskiej), kukurydzą i aromatycznym sosem.

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim z naszego przepisu wyróżnia się dodatkowo tym, że na próżno szukać w niej makaronu. Zastąpiliśmy go pszennymi tortillami, które jeszcze bardziej pasują do meksykańskiego klimatu naszej lasagne.

Jak zrobić wegetariańską lasagne w stylu meksykańskim? Jak długo piec? Niżej znajdziesz przepis, który krok po kroku pokaże Ci, jak przygotować wegetariańską lazanię.

Składniki

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim – składniki

  1. 2-3 łyżki oleju roślinnego
  2. 1 cebula
  3. 2-3 ząbki czosnku
  4. 200 g świeżego szpinaku
  5. 220 g czarnej fasoli z puszki
  6. 220 g kukurydzy z puszki
  7. 1/2 łyżeczki soli
  8. 1/2 łyżeczki pieprzu
  9. 4 placki tortilli
  10. 1/2 szklanki startej mozzarelli

Sos do wegetariańskiej lasagne w stylu meksykańskim – składniki

  1. 1200 g pomidorów w kawałkach z puszki
  2. 1 łyżeczka chili
  3. 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  4. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  5. 1 łyżka suszonego oregano
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 1/2 łyżeczki pieprzu

Jak zrobić wegetariańską lasagne w stylu meksykańskim?

Zacznijmy od przygotowania sosu do wegetariańskiej lasagne w stylu meksykańskim.

Jest to banalnie proste. Wystarczy, że w blenderze umieścisz pomidory z puszki bez skórki, chili, kmin rzymski, suszony czosnek i oregano, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zblenduj. Jeśli lubisz ostre smaki, to sos możesz dodatkowo przyprawić ostrą papryczką lub dorzucić jedną świeżą chilli do blendowania.

Patelnię postaw na palniku i rozgrzej na średnim ogniu. Wlej na nią olej. Paprykę i cebulę pokrój w drobne kawałki, czosnek przeciśnij przez praskę i przesmaż razem na patelni. Jako kolejne składniki dodaj: świeży szpinak, kukurydzę, czarną fasolę, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszaj. Jeśli w sklepie nie znajdziesz czarnej fasoli, to możesz zamienić ją na czerwoną. Przesmażaj całość chwilę, aż świeży szpinak straci swoją objętość.

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim – czas pieczenia

Przygotuj formę do pieczenia.

W formie do pieczenia rozprowadź wcześniej przygotowany sos. Następnie ułóż tortille i ponownie dodaj kolejną porcję sosu. Na wierzchu ułóż część warzyw z patelni. Tak powstaje wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim z naszego przepisu. Co dalej?

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim – czas pieczenia. Stwórz kilka warstw, żeby wykorzystać cały farsz. Kiedy już tak będzie, to wierzch lazanii posyp startym serem. Możesz użyć tutaj mozzarelli, goudy (polecamy wymieszać ją z cheddarem) lub innego ulubionego sera. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Nasza lasagne jest już gotowa. Podawaj ją na ciepło, od razu po upieczeniu. Możesz ją udekorować świeżą kolendrą, bazylią lub małym kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów