Do surówki z kiszonej kapusty dodaję nietypowy składnik. Wychodzi pyszna jak nigdy

Kapusta kiszona to dodatek do obiadu, za którym przepada większość Polaków. Aby urozmaicić jej smak, dodaj do kapusty jeden składnik. Mało osób kojarzy go z tą surówką, ale świetnie podkręci jej smak.

Kapusta kiszona - PysznościKapusta kiszona - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | voltan1
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Surówka z kapusty kiszonej pasuje do wielu dań, wszelakich mięs i różnych ryb. Zimą jest również cennym źródłem składników odżywczych i witamin, które wspomagają naszą odporność. Skład jest prosty, bo to po prostu ukiszona kapusta z dodatkiem marchewki. Jeden, mało znany składnik sprawi jednak, że nabierze zupełnie nowego smaku. Zdziwione miny domowników gwarantowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Kapusta kiszona dobra na zdrowie

Kapusta kiszona to nie tylko smaczny dodatek do wielu potraw, ale także produkt o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Jest niskokaloryczna, ale przy tym bogata w witaminy, minerały i inne substancje odżywcze.t bogata w błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę jelit i ułatwia wypróżnianie.

Kapusta kiszona jest królową polskiej kuchni
Kapusta kiszona jest królową polskiej kuchni © Adobe Stock | FOTOWAWA

Kapusta kiszona jest źródłem witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina C pomaga w walce z infekcjami i wzmacnia organizm. Zawiera również pektyny, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Pektyny wiążą cholesterol w jelitach i uniemożliwiają jego wchłanianie. Ponadto jest również świetnym źródłem magnezu, potasu, żelaza i wapnia oraz witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K.

Proces fermentacji, jaki zachodzi podczas kiszenia kapusty, sprawia, że dzięki niemu zawiera ona ogromną ilość zdrowych bakterii kwasu mlekowego. To właśnie one dbają o właściwą pracę jelit i chronią przed chorobami, takimi jak grypa żołądkowa. Na dodatek wspierają odporność, co szczególnie ważne jest w czasie zimy.

Kapusta kiszona z bazylią

Chociaż bazylia kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską, która nijak ma się do polskiej kapusty kiszonej, to może być ciekawym dodatkiem do surówki. Nadaje jej lekkiego, ziołowego i świeżego smaku, który dodaje wyrazu całej surówce.

Kiszona kapusta
Kiszona kapusta © Adobe Stock | Madeleine Steinbach

Smak można urozmaicić nie tylko listkami świeżej bazylii. Możesz pokusić się o dodanie drobno pokrojonej cebuli, przełamanie kwaśnego smaku kapusty przy pomocy jabłka, dodanie pikanterii w postaci pokrojonego pora czy selera. Niektórzy stawiają na jeszcze mniej oczywiste składniki, jak posiekane orzechy, rodzynki czy kapary. Ciekawym pomysłem może być również dodanie buraka i odrobiny soku jabłkowego. Dzięki temu sałatka z kapusty kiszonej będzie orzeźwiająca i pyszna.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył