Do surówki z kiszonej kapusty dodaję nietypowy składnik. Wychodzi pyszna jak nigdy

Kapusta kiszona to dodatek do obiadu, za którym przepada większość Polaków. Aby urozmaicić jej smak, dodaj do kapusty jeden składnik. Mało osób kojarzy go z tą surówką, ale świetnie podkręci jej smak.

Kapusta kiszona - PysznościKapusta kiszona - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | voltan1
Ewa Malinowska

Surówka z kapusty kiszonej pasuje do wielu dań, wszelakich mięs i różnych ryb. Zimą jest również cennym źródłem składników odżywczych i witamin, które wspomagają naszą odporność. Skład jest prosty, bo to po prostu ukiszona kapusta z dodatkiem marchewki. Jeden, mało znany składnik sprawi jednak, że nabierze zupełnie nowego smaku. Zdziwione miny domowników gwarantowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynkowe tiramisu to wielki hit. Każdy chce je spróbować

Kapusta kiszona dobra na zdrowie

Kapusta kiszona to nie tylko smaczny dodatek do wielu potraw, ale także produkt o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Jest niskokaloryczna, ale przy tym bogata w witaminy, minerały i inne substancje odżywcze.t bogata w błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę jelit i ułatwia wypróżnianie.

Kapusta kiszona jest królową polskiej kuchni
Kapusta kiszona jest królową polskiej kuchni © Adobe Stock | FOTOWAWA

Kapusta kiszona jest źródłem witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina C pomaga w walce z infekcjami i wzmacnia organizm. Zawiera również pektyny, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Pektyny wiążą cholesterol w jelitach i uniemożliwiają jego wchłanianie. Ponadto jest również świetnym źródłem magnezu, potasu, żelaza i wapnia oraz witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K.

Proces fermentacji, jaki zachodzi podczas kiszenia kapusty, sprawia, że dzięki niemu zawiera ona ogromną ilość zdrowych bakterii kwasu mlekowego. To właśnie one dbają o właściwą pracę jelit i chronią przed chorobami, takimi jak grypa żołądkowa. Na dodatek wspierają odporność, co szczególnie ważne jest w czasie zimy.

Kapusta kiszona z bazylią

Chociaż bazylia kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską, która nijak ma się do polskiej kapusty kiszonej, to może być ciekawym dodatkiem do surówki. Nadaje jej lekkiego, ziołowego i świeżego smaku, który dodaje wyrazu całej surówce.

Kiszona kapusta
Kiszona kapusta © Adobe Stock | Madeleine Steinbach

Smak można urozmaicić nie tylko listkami świeżej bazylii. Możesz pokusić się o dodanie drobno pokrojonej cebuli, przełamanie kwaśnego smaku kapusty przy pomocy jabłka, dodanie pikanterii w postaci pokrojonego pora czy selera. Niektórzy stawiają na jeszcze mniej oczywiste składniki, jak posiekane orzechy, rodzynki czy kapary. Ciekawym pomysłem może być również dodanie buraka i odrobiny soku jabłkowego. Dzięki temu sałatka z kapusty kiszonej będzie orzeźwiająca i pyszna.

Wybrane dla Ciebie
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol